Makedonska pravoslavna op{tina vo Avstralija

IZGORENA CRKVATA ''SV. \OR\I'' VO MELBURN

Igor AVRAMOVSKI, pretsedava~ na Soborot

  • Noviot crkoven objekt na najstarata makedonska pravoslavna crkva vo Avstralija e izgoren od strana na nepoznati storiteli

Noviot crkoven objekt na najstarata Makedonska pravoslavna crkva vo Avstralija, "Sv. \or|i" od Melburn, e re~isi celosno izgoren. Po`arot zapo~nal okolku 2.30 ~asot nautro, na 21-vi oktomvri 2000 g. Spored prvi~nite policiski izve{tai, vo vnatre{nosta na crkvata bila isturena pogolema koli~ina na benzin, {to zna~i deka po`arot e namerno zapalen.

Vo otsustvo na oficijalno obvinenie, ovoj nastan neminovno se gleda vo kontekst na faktot deka crkvata ''Sv. \or|i'' be{e prva na meta pri site napadi od strana na ~elnicite i privrzanicite na ''Makedonskata pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland,'' pri obidite za ocrnuvawe na dobrotvornite i neprofitni makedonski pravoslavni zaednici vo Avstralija, koi ne im gi ostapuvaat crkovno-narodnite imoti i sredstva.

Vo 1998 g. izgoreniot hram ''Sv. \or|i'' be{e nasilno okupiran od strana na privrzanici na ''Avstralisko-novozelandskata eparhija'', koi so sudsko re{enie bea proterani. Toga{ se slu~i i fizi~ki napad vrz parohiskiot sve{tenik, Kiro Beleski, koj be{e proglasen za ras~inet od strana na Avstralisko-novozelandskata eparhija, zaradi neposlu{nost. Crkvata ''Sv. \or|i'' e proglasena za ''obes~estena'' od strana na taa Eparhija, {to e navedeno i vo nejzinite crkovni kalendar~iwa. Aktuelniot parohiski sve{tenik na ''Sv. \or|i'' e isto taka e proglasen za ''ras~inet'' od strana na Eparhijata, zaradi neposlu{nost. No, s#to ova ne gi spre~i parohijanite na ''Sv. \or|i'' i ponatamu da go posetuvaat ovoj hram.

Vo posledno vreme se zasilija javnite i ekstremni dezinformacii i kleveti za ocrnuvawe na nepokornite op{tini, osobeno po konstituiraweto na edinstvena makedonska pravoslavna crkva za Avstralija, ~ie sedi{te e tokmu MPC ''Sv. \or|i''. Najdominantni se klevetite deka op{tinite se ne~ii privatni biznis-kompanii, koi uzurpirale crkovni imoti, iako istite se zakonski regulirani kako neprofitni i dobrotvorni organizacii (kompanii/asocijacii/korporacii), kako i drugite verski i op{testveni organizacii vo Avstralija. Vakvite kleveti, koi vo su{tina se generalizirani obvinenija za kriminal, bea povtoreni i na

pres-konferencijata na \or|i Naumov, pretsedatel na Komisijata za odnosi so verskite zaednici na Makedonija, po negovoto vra}awe od Avstralija, kade toj dodade deka ~lenovite i upravata na MPC ''Sv. \or|i'' go prodale stariot crkoven objekt za da gi prisvojat parite, deka crkvite vo Avstralija se koristele kako privatni kockarnici i meani, kako i deka zad niv stoele dou{nici na razuznava~ki slu`bi.

Skandaloznite kleveti od pres-konferencijata na Naumov, Makedoncite vo Avstralija imaa prilika da gi ~itaat preku Internet-izdanijata na makedonskite dr`avni mediumi i da gi sledat na satelitskata programa na MRTV. Popladneto pred po`arot vo MPC ''Sv. \or|i'', klevetite na Naumov bea delumno preneseni i na avstraliskata dr`avna radiostanica SBS, preku korespondent od Makedonija.

Verojatno slu~ajno, istoto utro koga se slu~i po`arot vo ''Sv. \or|i,'' napraven e upad i vo crkvata ''Sv. Nikola'', pri Makedonskata pravoslavna op{tina za Sidnej i okolinata, koja e isto taka ~lenka na MPC za Avstralija. Vo ovoj slu~aj samo bil skr{en prozorecot i od crkvata bile ukradeni 350 dolari.

Stavot na Makedonskata pravoslavna op{tina za Melburn i Viktorija, koj go deli i Izvr{niot sovet na MPC za Avstralija e deka Makedonskata zaednica vo Avstralija ne smee da dozvoli najnovite incidenti da ja zapla{at ili pokolebaat vo cvrstite opredelbi za za{tita na svoite narodni interesi.

MPC za Avstralija gi povikuva avstraliskite dr`avni i federalni vlasti itno da pokrenat specijalna istraga vo vrska so po`arot. Gi povikuvame site Makedonci vo Avstralija da se javuvaat kaj federalnite parlamentarci na Avstralija, za da go poddr`at vakvoto barawe. Smetame deka so celosnoto razobli~uvawe na vistinskite storiteli, }e se onevozmo`at sekakvi {pekulacii, so {to }e se namali i potencijalot za sli~ni incidenti vo idnina.

Gi povikuvame avstraliskite federalni vlasti da prezemat poseriozni merki za za{tita na avstraliskoto op{testvo od poedinci koi javno gi klevetat i ocrnuvaat makedonskite pravoslavni op{tini, pottiknuvaj}i opasna omraza, razdor i netrpenie. Barame posebno vnimanie da im se posveti na onie koi doa|aat odnadvor i nemaat avstralisko dr`avjanstvo ili stalna viza.

Dokolku proizleze deka po`arot e na kakov bilo na~in povrzan so poznatiot spor okolu crkovnite imoti, osobena odgovornost treba da snosat Vladata na Makedonija i SAS na MPC, koi dozvoluvaat vo nivno ime kontinuirano da se {irat tendenciozni dezinformacii, pottiknuvaj}i opasna omraza i netrpenie.

Barame od Vladata na R. Makedonija i SAS na MPC kone~no da poka`at dobra volja i kategori~no da se ogradat od site neosnovani kleveti isfrleni na smetka na makedonskite pravolsavni op{tini vo Avstralija, so {to sigurno }e pridonesat za smiruvawe na strastite.