DUHOVNI ISKRI

(Od knigata "Duhovni iskri", Arhiepiskop Ohridski i Makedonski Mihail)

* Svetata Crkva treba da bide sekoga{ mlada. Da im govori na novite generacii so qubov i so nastojuvawe za osovremenuvawe na evangelskite ideali i poraki. Gospod Isus Hristos e sovremenik na sekoja ~ove~ka generacija. Toj ~ekori poleka niz istorijata i drugaruva so site lu|e vo site istoriski sovremija. Svetata Crkva nikoga{ nema da ostaree.

* Na{iot mir vo Boga doa|a ne samo od razmisluvaweto za nego, tuku od postojanoto sledewe na Boga, od preto~uvaweto na na{ata vera vo hristijansko `iveewe - vo hristijanski dela.

* Vistinskite vernici sekoga{ mu slu`ele na Boga, a ne na silnite od ovoj svet. Svetite ma~enici go posvedo~ile ova najsilno so toa {to go `rtvuvale i svojot zemen `ivot i s# {to mo`ele da im go dadat svetot i silnite na ovoj svet. So toa posvedo~ile deka mu pripa|aat na Boga i na zadgrobnata ve~nost.

* Hristoviot krst treba da stane zakon za `ivotot na hristijanite.

* Kako mo`eme da gi pobeduvame gre{nite isku{enija i da imame sila da Mu slu`ime na Boga? Samo so potpolno i dobrovono prefdavawe na Boga i so na{ata odlu~nost nikoga{ da ne otstapime od Nego.