Sednica na Redakcijata za Makedonskiot istoriski re~nik

RE^NIK BEZ RECENZIJA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

Na sednicata {to ja odr`a Redakcijata na Makedonskiot istoriski re~nik be{e izneseno deka "Redakcijata smeta deka izdanieto e dobro primeno od nau~nata javnost i deka treba da ostane na stavovite {to se sodr`ani vo nego, a reakciite {to se pojavija vo dnevniot pe~at gi otfrla kako tendenciozni napisi i insinuacii so politi~ka konotacija".

Sednicata bila svikana na inicijativa od direktorot na Institutot, Novica Veljanovski, koj po reakciite vo javnosta predlo`il da se povede postapka Makedonskiot istoriski re~nik da bide recenziran od istori~ari nadvor od Institutot.

Me|utoa, Redakcijata toa go komentira so faktot {to vo dosega{nata praktika kolektivnite trudovi ne se recenziraat.

Inaku, najmnogu diskusija na sednicata se vodela okolu odrednicata za Bla`e Koneski od koja pove}eto ~lenovi se ogradile uka`uvaj}i na faktot deka prvobitnata verzija ne bila takva. Vo odnos na toa Redakcijata zaklu~uva deka glavniot urednik, Stojan Kiselinovski, ostanuva na formulacijata vo Re~nikot i smeta deka s# {to e izneseno nau~no e osnovano i deka toa }e se potvrdi so objavuvaweto na originalnite dokumenti za rabota na komisiite za kodifikacija na makedonskiot literaturen jazik.