Crkva "Sveti Dimitrija" vo Skopje

PARASTOS ZA ^ERNOZEMSKI

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Vlado ^ernozemski, ~ie vistinsko ime e Veli~ko Dimitrov - Kerin e ~ist Bugarin roden vo seloto Kamenica, Velingradsko vo 1897 godina. Vo `ivotot koristel razni psevdonimi, bidej}i, kako prodol`ena raka na Van~o Mihajlov i Todor Aleksandrov, ~esto izvr{uval teroristi~ki akcii

Vo crkvata "Sveti Dimitrija" vo Skopje na devetti oktomvri be{e odr`ana panihida za Vlado ^ernozemski koj na istiot datum 1934 godina vo Marsej izvr{i atentat vrz jugoslovenskiot kral Aleksandar. Organizator na ovoj ~in na oddavawe po~it na "istoriskoto delo" na ^ernozemski e Sovetot na veteranite na VMRO - DPMNE, a na panihidata prisustvuvaa i ~lenovi na MPO pod ~ie sponzorstvo bila izrabotena i spomen - plo~ata za ^ernozemski.

Inaku, zna~eweto i goleminata na deloto na ovoj istaknat "na{ revolucioner" be{e poistovetuvano i stavano vo ist red do imeto na Goce Del~ev, Dame Gruev i drugite borci za makedonskata kauza, {to poka`uva deka na organizatorite voop{to ne im e zna~aen faktot deka ^ernozemski e po poteklo Bugarin i ubiec na Dimo Haxi Dimov i Naum Tomalevski.

KOJ E VISTINSKIOT ^ERNOZEMSKI

Od druga strana, Bla`e Ristovski koj e odli~en poznava~ na ovoj del od makedonskata istorija veli deka Vlado ^ernozemski, ~ie vistinsko ime e Veli~ko Dimitrov - Kerin e ~ist Bugarin roden vo seloto Kamenica, Velingradsko vo 1897 godina. Vo `ivotot koristel razni psevdonimi, bidej}i, kako prodol`ena raka na Van~o Mihajlov i Todor Aleksandrov, ~esto pati izvr{uval teroristi~ki akcii.

Na panihidata na koja prisustvuvaa i ~lenovite na MPO go slavea ^ernozemski kako makedonski nacionalen heroj i spored niv "Makedoncite za ^ernozemov, Van~o Mihajlov i Todor Aleksandrov zboruvaat so zloba, zatoa {to ne znaat deka tie se borele za slobodna makedonska dr`ava za razlika od Goce Del~ev, Dame Gruev i ostanatite koi se borele za avtonomna Makedonija.

REAKCIJA NA VLASTA

Mo`bi i ne iznenaduvaat stavovite na ~lenovite i privrzanicite na MPO zatoa {to tie Makedonija i Bugarija sekoga{ ja gledale vo edna dr`ava, no iznenaduva faktot {to nitu eden od visokite dr`avni pretstavnici ne go komentira{e, nitu pak go osudi ovoj skandal.