DOSIE: NOVITE JANI^ARI - BUGAR[TINATA VO MAKEDONIJA

[to velat vo Informativno-politi~koto spisanie na DPMNE za sopstvenoto bugarstvo!

"SITE PRIPADNICI NA VMRO SE SMETALE ZA BUGARI"?!

Podgotvil: Ranko MLADENOSKI

  • "Fakt e deka site pripadnici na VMRO, po~nuvaj}i od osnovatelite na TMORO (VMORO i VMRO) pa s# do rasturaweto (1934-1936) se smetale za Bugari...". ("Glas", br. 20, str. 36)
  • Privrzenicite na novokomponiraniot (turbo-folk) makedonizam, o~igledno gi koristat istite metodi so koi se slu`ea i nivnite ideolo{ki prethodnici - Jugoslovenite..." ("Glas" br. 26, str. 60)

Ovie citati na bugaromanstvoto od DPMNE se ve}e objaveni vo vesnikot "Fokus" od 3 oktomvri 1997, str.8-9, koj go citira GLAS, Informativno-politi~ko spisanie na VMRO - DPMNE. Vi gi prenesuvame stavovite na ova glasilo na DPMNE ("Glas") onaka kako {to se objaveni. Komentarot, se razbira, Vi go ostavame Vam.

R.M.

Eve {to pi{uva vo "organot" na DPMNE, "Glas". Vo brojot 20 od april 1995 godina, na str. 36 pi{uva:

"Fakt e deka site pripadnici na VMRO, po~nuvaj}i od osnovatelite na TMORO (VMORO i VMRO) pa s# do rasturaweto (1934-1936) se smetale za Bugari...". Vo prodol`enie istiot tekst se tvrdi deka Makedonskata nacionalna svest se javila duri po Prvata svetska vojna "...Vo Pirinska Makedonija, posle Prvata svetska vojna po~nale nikulci na makedonskata nacionalna svest no posle 1934 toa zamrelo...".

Vo br. 25, str.26, pi{uva:

"Teorijata na Sloveno-Makedoncite kako oddelna nacija, razli~na od Bugarite i od Srbite, sozdadena vo kabinetite na Belgrad i prifatena sesrdno od lekoumnite makedonisti, dobiva me|unaroden legitimitet..."

"Stojan Novakovi}, istori~ar i lingvist po vokacija se zalaga preku makedonizmot da se suzbie predimno bugarskoto nacionalno ~uvstvo na naselenieto vo Makedonija...".

Str. 33:

"Progonuvaj}i ja fakti~kata istorija, a ne mo`ej}i da se ostavat bez istorija, tie dve spregi... (komunistite i Srbite)... so asistencija na oficijalnata istorija gi iskovaa nebuloznite "sveta zemja, bibliska zemja, tradicii na zemjata" i na ispadeniot od svoja istorija narod mu ja potkladoa anti~ka Makedonija za negova vekovna tatkovina, dene{nite Makedonci gi proizvedoa vo krvni potomci na anti~kite i za dr`avno/nacionalno zname ja razveaja yvezdata od Vergina, pardon Kutle{.".

Br. 26, str. 34:

"Vo Makedonskiot Svetski Kongres ne ~lenuvaat nobelovci, akademici i profesori, tuku predimno zanaet~ii, restoranxii i prodava~i. Elitata na moderniot makedonizam proizleguva od Makedonskiot Svetski Kongres."

Vo br. 12, str. 22, pi{uva:

"Makedonizmot {to go nosi levata ili VMRO (ob) formirana li~no od Stalin i od nego podocna ukinata e ideja {to potoa preo|a kaj komunistite i e deneska realnost, kako pobedni~ka ideja...".

Br.23, str. 25:

"Makedonskiot prostej{i nekni`oven bolgarski govor, na toj na~in politi~kata alhemija go izdigna na rang na najmlad literaturen jazik me|u site slovenski jazici, koi dotoga{ pove}e od eden milenium u~estvuvaa vo razvojot i obogatuvaweto na najstariot kni`even slovenski jazik - Bugarskiot...".

Br. 26, str. 60:

"Srpskata propaganda... jugoslovenstvoto go zameni so novokomponiraniot makedonizam. Privrzenicite na novokomponiraniot (turbo-folk) makedonizam, o~igledno gi koristat istite metodi so koi se slu`ea i nivnite ideolo{ki prethodnici - Jugoslovenite...".