Vo crkvata "Sveti apostoli Petar i Pavle" vo Skopje

OTVORENA KUJNA NA HUMANOSTA I MILOSRDIETO

Pi{uva: Dragan ZAFIROV

  • So ovaa humanitarna pomo{ nie ne mo`eme da napravime ~udo, tuku da gi ubla`ime potrebite na siroma{niot ~ovek. Siroma{ni imalo i }e ima, istakna Mitropolitot vele{ko-povardarski, g. Agatangel
  • Pred humanitarniot objekt se odr`a vodosvet i maslosvet, a potoa sve{tenicite so maslosvetot gi osvetija odelnite mesta vo prostoriite i gi isprskaa so sveta voda

Nedelata na den 24 septemvri pri hramot "Sveti apostoli Petar i Pavle" vo naselbata "\or~e Petrov" vo Skopje, se odr`a sve~enost vo organizacija na \akonijata za misionerska humanitarna dejnost pri skopskata i vele{kata Mitropolija. Vo prisustvo na poglavarot na Makedonskata pravoslavna crkva, Negovoto bla`enstvo g.g. Stefan, Negovoto visoko preosve{tenstvo mitropolitot vele{ko-povardarski, vo asistencija na pove}e sve{tenoslu`iteli, otslu`i sveta liturgija. Na krajot od bogoslu`bata g. Agatangel odr`a beseda za humanosta i milosrdieto pome|u lu|eto. Toa be{e beseda za gospodovata blagodet za zna~eweto na trpezata na qubovta i za humanosta kon siroma{nite pravoslavni hristijani. Isto taka, stana zbor za bednite lu|e, za gri`ata kon niv bez razlika od koja veroispoved se.

So ovaa humanitarna pomo{ nie ne mo`eme da napravime ~udo, tuku da gi ubla`ime potrebite na siroma{niot ~ovek. Siroma{ni imalo i }e ima, istakna g. Agatangel.

Po besedata poglavarot, mitropolitot, sve{tenstvoto i gostite se upatija pred adaptiranata kujna koja se nao|a vo dvorot na crkvata.

Pred humanitarniot objekt se odr`a vodosvet i maslosvet, a potoa

sve{tenicite so maslosvetot gi osvetija odelnite mesta vo prostoriite i gi isprskaa so sveta voda. So vodosvetot i maslosvetot se zaokru`ija site verski obredi.

Na krajot prigodni zborovi odr`aa od imeto na \akonijata pretstavnicite od Germanija. Negovoto bla`enstvo g.g. Stefan ja otkri plo~ata posvetena za ovoj sve~en ~in. Za site gosti prisutni vernici, vo prostorite na administrativniot del od crkvata, odnosno vo noviot del, be{e priredena bogata trpeza. So dodeluvawe na priznanija i so peewe na crkovni pesni od prisutnite sve{tenici zaedno so horot na crkvata zavr{i ovoj golem veli~estven ~as.