REPRESII: Poradi "yirkawe" vo policiskite kodo{ilnici

PRIVEDENI NOVINARI NA "SONCE"

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Novinarite od na{iot nedelnik bea spre~eni i privedeni dodeka ja vr{ea svojata rabota. Od slu`beni~kite na prijavnicata im bea odzemeni dokumentite za identifikacija. Bevme prinudeni da ~ekame, a za da ne dobie incidentot pogolemi razmeri, li~nite karti ni bea vrateni
  • Privilegija za odgovorite na "prijavni~kite" od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti imaat samo onie "kostimosanite", a ne i obi~nite gra|ani. Ako za svojata (ne)rabota dobivaat plata, toga{ treba da si ja zarabotat i da ne se odnesuvaat kako {to sakaat, zatoa {to Ministerstvoto ne e niven privaten dom

Sekoe Ministerstvo e dol`no da bide otvoreno za site gra|ani na dr`avava, a slu`beni~kite koi rabotat na prijavnicite da bidat korektni vo svoeto odnesuvawe. Za `al, ovie principi ne se svojstveni za dvete slu`beni~ki od prijavnicata na Ministerstvoto za vnatre{ni raboti na Republika Makedonija.

Tie namesto da im davaat informacii na strankite, upotrebuvaat grdi i navredlivi zborovi. Privilegija za odgovorite imaat samo onie "kostumisanite", a ne i obi~nite gra|ani. Ako za svojata (ne)rabota dobivaat plata, toga{ treba da si ja zarabotat i da ne se odnesuvaat kako {to sakaat, zatoa {to Ministerstvoto ne e niven privaten dom.

Vo nivnata drskost se uverivme pri na{ata poseta na ova Ministerstvo. Povodot za posetata be{e otvoraweto na policiskoto dosie na osumdesetgodi{niot gospodin Ilija Todorovski. Bevme spre~eni da prisustvuvame na ovoj ~in, so objasnuvawe deka Ilija trebalo da n# navede vo baraweto.

DOSIEJATA - FALSIFIKAT

I pokraj toa {to ne se soglasivme so vakvata odluka, ostanavme da ~ekame

i gi do~ekavme lu|eto koi gi otvorija svoite dosija. Ovie lu|e bea mnogu vozbudeni, a gledaj}i go svoeto dosie neodamna, od pregolema vozbuda, gospodinot Veljanovski po~inal. Nivnite komentari bea deka fotokopiranite dosieja se falsifikat. Tie ne se realni i objektivni, zatoa {to izvorite na informacii se izme{ani i izbri{ani, za da ne mo`e da se vidi koj kade daval informacija. Vo dosijata mo`e{e da se vidi kako sin kodo{el tatko, prijatelite se kodo{ele me|usebno itn.

Komentarot na seto ova be{e - zo{to da se pravat vakvi dosieja za lu|e koi celiot svoj `ivot se borele za Makedonija i zo{to potomcite na ~inovnicite koi gi maltretirale, sega se na vidni funkcii. Nivnite dosija gi sporedija so kov~ezi.

ATAK VRZ NOVINARITE

No, se slu~i ne{to za koe i ne veruvavme deka }e se slu~i. Dodeka ~epkavme vo edno dosie, eden policaec n# prinudi da go isklu~ime diktafonot so objasnuvawe deka lu|eto ne smeat da gi poka`uvaat svoite dosieja na drugi. So vakvata konstatacija nie i sopstvenicite na dosijeata ne se soglasivme, zatoa {to ako ve}e dosijata se vo nivni race, tie mo`at da gi poka`uvaat komu sakaat.

O~igledno, dodeka tie kodo{at i sobiraat informacii e vo red, a koga toa go pravat drugi, ne im se dopa|a.

Bevme spre~eni vo svojata rabota i privedeni vo edna mala sobi~ka. Dokumentite za identifikacija ni bea odzemeni. Od slu`beni~kata doznavme deka na{eto gledawe ne e vo red, t.e deka gledame "kockasto". Ne znaeme {to zna~i toa kockasto gledawe, no znaeme deka u{te koga vlegovme vo prijavnicata, ne im bevme omileni na dvete slu`beni~ki. No, za da ne dobie incidentot pogolemi razmeri, po dolgo ~ekawe, dokumentite ni bea vrateni.

Na slu`benicite vo MVR, po s# izgleda, ne im e drago {to javnosta go dobi zakonskoto pravo da yirka vo nivnata rabota. Daleku od toa deka imaat pravo gnevot da go isturaat vrz onie koi imaat `elba da gi vidat sopstvenite dosieja i vrz novinarite!


PRIVEDUVAWE

Novinarite od na{iot nedelnik bea spre~eni i privedeni dodeka ja vr{ea svojata rabota. Od slu`beni~kite ni bea odzemeni dokumentite za identifikacija. Dodeka sedevme vo edna mala sobi~ka, od slu`beni~kata doznavme deka na{eto gledawe ne e vo red, t.e deka gledame "kockasto". Ne znaeme {to zna~i toa kockasto gledawe, no znaeme deka u{te koga vlegovme vo prijavnicata ne im bevme omileni na dvete slu`beni~ki. No, za da ne dobie incidentot pogolemi razmeri, po dolgo ~ekawe, dokumentite ni bea vrateni.