Najava na opozicijata

NOEMVRISKA INTERPELACIJA NA VLADATA

Interpelacijata za rabotata na Vladata na Georgievski najverojatno }e bide podnesena otkako }e zavr{at lokalnite izbori, odnosno nekade vo noemvri.

Opozicijata tvrdi deka ovaa interpelacija nema da ja do`ivee istata sudbina kako i onaa vo mesecot maj i tie se sigurni deka ve}e go imaat potrebnoto mnozinstvo od 61 pratenik, {to spored Ustavot e dovolen broj da se izglasa nedoverba. Vo novoto parlamentarno mnozinstvo, opozicionerite smetaat na poddr{kata od pratenici od DA, VMRO - DPMNE, LP, PDP i VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija. Najverojatno, lider na preodnata vlada bi bil prviot ~ovek na VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija, Boris Stojmenov.


Dr`avna izborna komisija

LUKOVSKI SE POPI[MANI ZA OSTAVKATA

Pretsedatelot na Dr`avnata izborna komisija, Josif Lukovski, revoltiran od svoite kolegi, najavi deka }e podnese ostavka. Po deset minuti, istiot den toj se vrati i ja prodol`i sednicata bez obrazlo`enie.

DIK gi prifati `albite na Koalicijata "Za Makedonija zaedno" za nepravilnostite vo izbornata postapka vo op{tinite ^air, Gradsko, Gazi Baba i Vratnica, a na VMRO - DPMNE za Berovo. Do zatvoraweto na na{iot broj, vtornik, DIK s# u{te ne znae{e kade }e se preglasuva vtoriot krug, so obrazlo`enie deka treba da se ~eka na odlukite na apelacionite sudovi, ~ii re{enija se polnova`ni.

Kako kuriozitet vo rabotata na DIK e toa {to s# u{te nemame kompletni kone~ni oficijalni rezultati od lokalnite izbori.


Spored anketata na Institutot za demokratija, solidarnost i civilno op{testvo

TRIFUN KOSTOVSKI ZA PRETSEDATEL NA PREODNATA VLADA

Prviot ~ovek na Agencijata za obezbeduvawe "Kometa", Trifun Kostovski, e najsoodveten za pretsedatel na preodnata vlada, koja }e treba da podgotvi predvremeni izbori. Ova se rezultatite od anketata na Institutot za demokratija, solidarnost i civilno op{testvo - IDSCS koja be{e sprovedena na 25 i 26 septemvri godinava.

Ako se pravi preodna vlada {to }e treba da gi podgotvi izborite od trojcata predlo`eni kandidati - Petar Go{ev, Boris Stojmenov i Trifun Kostovski, gra|anite mu davaat prednost na prviot ~ovek na "Kometa".

Brojot na tie {to smetaat deka treba da se odr`at predvremeni parlamentarni izbori e pogolem od tie {to se protiv toa. SDSM vodi na listata na politi~ki partii za koi izbira~ite bi glasale dokolku se organiziraat predvremeni parlamentarni izbori.

Pi{uva: @aklina MITEVSKA