Seriozni puknatini vo Koalicijata za promeni po lokalnite izbori

TUPURKOVSKI GO VRA]A UDAROT

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

  • Xaferi i Ta~i baraat federalizacija na dr`avata, upotreba na albanskiot jazik vo Parlamentot i nezavisno Kosovo. DA ne se soglasuva so revizijata na privatizacijata, dodeka opozicijata najavuva interpelacija protiv Vladata na Georgievski
  • ]e se vrati li serioznosta vo politi~kite nastapi na liderite ili }e se razobli~i politikata kako isklu~iva borba za vlast
  • ]e padne li Vladata na Georgievski vo noemvri?

Na makedonskata politi~ka scena koja be{e osobeno zategnata po nasilstvoto i zapla{uvaweto na narodot, so diveeweto na reketarite i juri{nicite na DPMNE protiv o~igledno izrazenata volja na narodot vo prviot krug na lokalnite izbori, so koordiniranata akcija na DIK i op{tinskite izborni komisii vo koi dominiraat ~lenovi od partiite na vlast so cel da se obezbedi kakvo takvo ubla`uvawe na izborniot porast od prviot krug, se pojavi u{te eden faktor koj bi mo`el da predizvika pogolemi rastrojstva, pa duri i pa|awe na Vladata na Republika Makedonija i toa ne samo poradi pustite `elbi na opozicijata. Imeno, po vra}aweto od Va{ington i uspe{noto zakrepnuvawe po operacijata na srceto, Vasil Tupurkovski u{te na aerodromot vo Skopje izrazi nezadovolstvo od dosega{nata rabota na koalicionata Vlada za potoa da se sprotivstavi na re~isi divata revizija na procesite na privatizacijata {to gi najavi premierot Georgievski na mitingot vo Skopje i ne ja isklu~i mo`nosta duri i za pregovori za formirawe na novo mnozinstvo vo Parlamentot, pa i odr`uvawe na predvremeni parlamentarni izbori.

Spored na{ite sogleduvawa, liderot na DA koj mo{ne ve{to ja iskoristi vladinata koalicija so DPMNE za brzo etablirawe vo vlasta i pokraj maliot broj osvoeni prateni~ki mesta, sega ve}e mora da razmisluva i za idninata na svojata politi~ka kariera, no i na sospstvenata partija koja mo{ne lesno mo`e da is~ezne vo viorot na nastanite {to se slu~ija od transferot na pratenicite vo VMRO - Vistinskata. So ogled na neizvesnite sostojbi okolu negovoto zdravje i eventualnoto napu{tawe na politikata na Vasil Tpurkovski, politi~kite previrawa ja ostavija DA na prazen prostor kon koj pretenzii izrazija i SDSM i drugite partii.

Otkako partijata na Tupurkovski na sopstveniot grb gi ponese rizicite od neizvesnosta na krajniot rezultat na lokalnite izbori, bidej}i DA kandidira mnogu pove}e kandidati za gradona~alnici otkolku {to toa go napravi koalicioniot partner DPMNE i otkako kadrite na DA zabele`aa daleku podobri rezultati od favoriziranite puleni na Qub~o Georgievski, liderot na alternativcite so ~uvstvo na iskusna politi~ka lisica ja naseti slabosta i ranlivosta na Qub~o Georgievski po najnoviot raskol vo redovite na DPMNE i katastrofalnite rezultati vo dosega{noto vladeewe so dr`avata i razo~aranosta na narodot. Tupurkovski go otvori prostorot za novi razmestuvawa na silite vo Parlamentot, no ovoj pat so mnogu pozasileni pozicii {to pretstavuva o~igleden revan{ za nerealiziraniot dogovor so Georgievski od periodot pred parlamentarnite izbori vo 1998 godina, koga Tupurkovski be{e poso~uvan kako edinstven kandidat na Koalicijata za promeni za nov pretsedatel na dr`avata. Se se}avame deka negoviot partiski kolega Savo Klimovski duri gi uveruva{e Tajvancite deka akreditivite na nivniot ambasador vo 1999 godina "sigurno }e gi primi noviot pretsedatel na Makedonija kade {to jas go gledam gospodinot Tupurkovski". Znaeme deka toa ne se slu~i ni do dene{en den iako alternativcite duri najavija i poveduvawe na postapka so impi~ment protiv Boris Trajkovski.

S# na s#, vo racete na Vasil Tupurkoski se nao|a re{ava~kiot lost koj mo`e da pridonese za brzo pa|awe na nepopularnata vlada pod rakovodstvo na Georgievski, a so toa istovremeno da obezbedi zna~aen prostor i vo eventualno novata mnozinska koalicija vo makedonskiot Parlament. Popularniot Cile ve}e re~e deka negovata partija DA mo`e da sorabotuva so koja i da e druga makedonska partija, a sosema izvesno deka kako {ef na makedonskata delegacija vo pregovorite za potpi{uvawe na dogovor za asocijacija so Evropskata unija toj ne bi mo`el da go premol~i odgovorot na eventualnoto pra{awe {to bi go postavile vo Brisel "Do kade stigna procesot na privatizacijata vo Va{ata dr`ava?", vo vreme koga Georgievski najavuva `estoka revizija i vra}awe nazad na celiot proces na privatizacijata so aktivnosti od arsenalot na dr`avniot socijalizam ili od stalinisti~ki karakter.

NARODOT BARA DOSLEDNOST I ^ESNOST OD POLITI^ARITE

Nastanite vo periodot na lokalnite izbori i predizbornite kampawi na partiite pred makedonskiot narod povtorno ja promoviraa najlo{ata slika na politikata i na politi~arite. Pogrdni izrazi, revan{izam, nasilstvo kon politi~kite protivnici i izbira~ite, gola i neprifatliva primena na vlasta za koristoqubivost i li~ni interesi, provizii, mito i korupcija koi stanuvaat sekojdnevie {to obi~niot makedonski gra|anin go frlaat vo o~aj, bidej}i toj ne mo`e da go vidi izlezot od katastrofalnite ekonomski sostojbi. Ve}e e jasno deka i po pominatite deset godini od praktikuvaweto na pluralizmot vo Makedonija politi~kite partii ne uspeaja da go postignat nitu najniskoto nivo na partiite {to vo civilizirana Evropa bele`at samo pozitivni rezultati za dr`avite, za narodot i za ~ove{tvoto voop{to.

Dodeka kaj niv politi~kiot natprevar se odviva po odnapred predvideni {emi i mehanizmi koi ne ovozmo`uvaat odmetnuvawe na nekoj lider ili partija od proklamiranite programski na~ela i partiski programi, koga ne se sataniziraat protivnicite kako najluti neprijteli i sli~ni nedostojni aktivnosti koi pretstavuvaat slika i prilika za zemjite od takanare~eniot Zapaden Balkan. Polnewe na kutiite, grupno glasawe, brkawe na izbira~kite odbori, kr{ewe na kutiite, i drugite nedemokratski formi na postignuvawe pozitivni rezultati za svojata partija, se pojavi koi mnogu zboruvaat za politi~kata kultura na politi~kite subjekti vo Makedonija i koi ostanuvaat kako crn beleg za na{ata zrelost ili nezrelost, bez ogled {to me|unarodnite nabquduva~i }e re~at deka tie neregularnosti nemaa vlijanie vrz sevkupnite rezultati vo izbornata procedura. Vreme e za novi promeni, promeni na promenite kako {to veli narodot i promocija na novi politi~ki lideri koi }e znaat da gi cenat nacionalnite i dr`avni interesi, so vizii i perspektivi za opstanokot na makedonskiot narod i negovata dr`ava, koi }e znaat da go vodat svojot narod vo uslovi na sekojdnevni turbulencii vo me|unarodnite odnosi za koi ne mo`eme da imame nikakvo vlijanie, tuku samo da trpime negativni posledici i sl.

]E PADNE LI VLADATA NA GEORGIEVSKI?

So ogled na vakvite sostojbi na politi~kata scena vo Makedonija so netrpenie se o~ekuvaat sednicite na Parlamentot na koi treba da stane zbor i za sevkupnite slu~uvawa vo predibornata kampawa i od samiot tek na izborite koi pozicijata na vlast bezuspe{no se obiduva da gi zabo{oti i da gi otstrani od fokusot na vnimanieto na javnosta vo Makedonija. Vladata na Georgievski se pla{i od ve}e najavenata akcija na opozicijata koja ja predvodi SDSM i negovite koalicioni partneri od lokalnite izbori, so u~estvo na PDP, LP i osobeno na pratenicite na VMRO-Vistinskata koi, zasega, iako ne raspolagaat so brojki {to se pogolemi od onie so koi raspolagaat partiite na vlast, vo Parlamentot najavuvaat podnesuvawe na interpelacija protiv Vladata ve}e na po~etokot na noemvri koga se nadevaat deka vo niven prilog }e glasaat i pratenici od Demokratskata alternativa i duri i od ostatocite na prateni~kata grupa na DPMNE. Kolku pobrzo }e padne Vladata na Georgievski, tolku podobro }e bide za celata dr`ava, za narodot i gra|anite na Republika Makedonija, koi ve}e se sramat od seto ona {to im go napravi Koalicijata za promeni vo dosega{niot period na praktikuvaweto na vlasta.