Operskata sezona na MNT za 2000

MUZI^KO-OPERSKI KOKTEL

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Operata ima vospostaveno kontakt so Ministerstvoto za kultura na Avstrija
  • Pari, pretpostavuvam deka ima, veli umetni~iot direktor na Operata Oliver Balabunski, {tom se odobreni proektite

So gala-operskiot koncert, {to be{e izveden ve~erta na 22 septemvri, otpo~na operskata sezona na MNT. Ve~er na arii od pove}e operi i (vo vtoriot del od koncertot) simfonii na psalmi.

Operskiot gala-koncert zapo~na so svitata od baletot "Orevokr{a~ka" na Petar Ili~-^ajkovski. Potoa, sleduva{e arijata "Andre [enie" na Umberto Xordano (kaj nas, dosega, neizveduvana), a potoa arija od operata "Don @uan" od Volfgang Amadeus-Mocart, arijata od operata "Karmen" od @or` Bize i arija od "Rusalka" od Antonin Dvor`ak. Vo vtoriot del od koncertot be{e izvedena "Simfonija na psalmite" od Igor Stravinski. Ovoj koncert {to go ozna~i po~etokot na operskata sezona, kako {to izjavi i umetni~kiot direktor na Operata, Oliver Balabunski, be{e koncepiran na porazli~en na~in od onie stereotipni gala-operski koncerti. Pokraj orkestarot na MNT, na koncertot nastapija i solistite Ana Stamenkovska, Igor Durlovski i Marjan Nikolovski, pod dirigentstvo na Vawa Nikolovski - \amur.

Do krajot na sezonata se o~ekuva izvedbata na operata "Toska" (koja slavi i godi{nina od svojata prva izvedba), na vtori oktomvri na "Interfest" vo Bitola. Ovaa opera, so istata solisti~ka grupa sostavena od gosti i od Italija i so baritonot Boris Trajanov }e bide postavena vo Skopje na ~etvrti, a potoa i na 13 oktomvri (no, so razli~na solisti~ka ekipa, kade sopran }e bide Vesna Ginovska, a tenor Goran Dinovski). Do krajot na godinata }e bidat izvedeni operite "Lu~ija di Lamermur", "Boemi", "Sevilskiot berberin" (prvpat izvedena vo "Sveta Sofija" vo Ohrid, a premierno vo Skopje) i makedonskata opera "Car Samuil" (so {to }e zapo~nat denovite na makedonskata muzika). Dveiljaditata godina treba da zavr{i so mileniumskiot gala-operski koncert, na koj se o~ekuva neobi~na programa vo koja }e bidat opfateni fragmenti od svetski poznati mjuzikli i opereti.


Vawa Nikolovski-\amur e roden vo Bitola vo 1968 godina, vo muzi~ko semejstvo. Diplomiral dirigirawe na Fakultetot za muzi~ka umetnost vo Skopje, vo klasata na prof. Fim~o Muratovski, a slednata godina diplomiral i kompozicija vo klasata na prof. akademik Vlastimir Nikolovski. Specijaliziral dirigirawe na Konzervatoriumot "Nikola Rimski Korsakov" vo Sankt Peterburg, vo klasata na prof. Mihail Kuku{in i Ilija Musin.