"Detska radost" - novi izdanija

KNIGI ZA DECA I BESTSELERI

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Izdava~kata ku}a "Detska radost" koja e postojano prisutna na me|unarodnite saemi na knigata, kako {to se onie vo Frankfurt i Belgrad, a koja voedno e i komesar na saemite vo Bolowa i Istanbul, na presot odr`an na 21 septemvri gi pretstavi najnovite izdanija i gi najavi slednite

Knigoizdatelskata ku}a "Detska radost" gi promovira{e najnovite knigi, noviot klub na ~itateli koj }e raboti sekoja sreda od 18 ~asot i go najavi otvoraweto na najnovata kni`arnica. Ministerstvoto za kultura e finansier na pove}eto najnovi izdanija, a podednakvoto finansirawe na izdava~kite ku}i se dol`i, kako {to istakna direktorot na ovaa izdava~ka ku}a Kiro Donev, na dobrite odnosi me|u izdava~kite ku}i i odli~noto funkcionirawe na Zdru`enieto na izdava~i i biblioteki na Makedonija.

Za mesecot na knigata {to }e zapo~ne od 15 oktomvri, i toa vo pove}e gradovi vo Makedonija, "Detska radost" }e ima kni`arnici pod otvoreno nebo so golem popust na svoite izdanija i so poetski ~itawa na na{i avtori.

Inaku, vo traewe e konkursot za najdobar roman, za zbirka raskazi i poema za deca od koj dobitnikot na nagradata }e se znae na po~etokot od slednata godina. Pritoa, direktorot na ovaa Izdava~ka ku}a istakna deka "Detska radost" }e prodol`i so tradicijata na izdavawe na literatura za deca (posebno od doma{ni avtori), no deka istovremeno }e go neguva i izdava{tvoto na literatura za vozrasni, osobeno izdavaweto na svetskite bestseleri.


Vo kni`arnicite na "Detska radost" ve}e mo`e da se najdat najnovite izdanija: "Sne`niot ~ovek" od David Albahari, "Drami" od Ko~o Urdin, "@edna no}" od Risto Ja~ev, "Gnila kobila" od Hristo Krstevski, "Carskata ptica" od Vidoe Podgorec, "Severno pismo" od Sofe [terjoski, "Nervozni prikazni" od Van~o Polazarevski, "Mar{ot na zelenite" od Risto Dav~evski, "Ve~eri kaj {adrvanot" od Miho Atanasovski, "Proslavata na proletta" od Tome Bogradovski i "Mojata male~ka sloboda" od Biljana Trpenoska.