Izgradba na hramot "Ro`destvo na Presveta Bogorodica"

SVETILI[TE NA ZA[TITNI^KATA NA GRADOT

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

Vo malata crkva "Pokrov Bogorodi~en" sekoja nedela i praznik se odr`uva sveta bo`estvena Liturgija na koja prisustvuvaat golem broj vernici ~ii donacii sekako pomagaat za izgradba na novata crkva

Skopskata Mitropolija, odnosno Negovoto Bla`enstvo Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Stefan ja dobi dozvolata za gradba na hramot "Ro`destvo na Presvata Bogorodica". Do grade`niot odbor se pristignati pove}e ponudi od grade`nite firmi, istite se otvoreni i se o~ekuva re{enieto na Crkvata.

Bidej}i crkvata }e se gradi od sredstva dobieni isklu~ivo od donatorstva, prota Metodija Lazarov veli: "Jas veruvam vo svojot narod i vo skopjani deka za kratko vreme hramot }e bide izgraden, iako `iveeme vo izvonredno te{ki materijalni uslovi. Imal ovoj narod i u{te posiroma{ni godini, pa sepak gradel i crkvi i manastiri. Sekoja ro`ba, blago~estivi, e mila, no onaa {to so godini se o~ekuvala e najmila. Zatoa i na{ata verba vo vas e sigurna".

Inaku, na samoto mesto vo malata crkva "Pokrov Bogorodi~en" sekoja nedela i praznik se bogoslu`i sveta bo`estvena Liturgija i kako {to veli Prota Metodija Lazarevski - "Blagodarenie na redovnite bogoslu`bi i po~itta na narodot kon majkata Bo`ja dosega se sobrani ~etiristotini iljadi germanski marki. Iako ova e mal del od iznosot koj e potreben za izgradba na ovoj navistina impozanten objekt, poznato e i toa deka crkvite obi~no se po~nuvale bez denar gotovi sredstva".


APEL ZA DONACII

Site zainteresirani vernici i blago~estivi hristijani koi imaat `elba da pomognat vo izgradbata na crkvata "Presveta Bogorodica", sredstvata mo`at da gi uplatat na:

MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HRAM PRESVETA BOGORODICA - vo izgradba

`iro-smetka 40100 - 623 -79 - 80721 - 105 - 34 Stopanska Banka, Skopje