FIOKITE NA PREMIEROT

Mir~e Jovanovski

  • Premierot kriminalot go "~uval" vo nekoi nemu dobro poznati fioki. A, so toa na nekoj na~in stanal i negov sou~esnik

Premierot Qub~o Georgievski edna nedela pred vtoriot krug na lokalnite izbori re{i da pogledne vo negovite fioki i, kako {to mo`e da se pretpostavi, re{itelno da se zafati so famozniot oktopod. So sli~ni poraki, naso~eni kon otvorawe front protiv organiziraniot kriminal i korupcijata, re~isi istovremeno vo javnosta izleze i pretsedatelot na Sobranieto, Savo Klimovski, no i drugi visoki partiski funkcioneri od vladeja~kata Koalicija.

Potegot, bezdrugo, bi zaslu`uval bezrezervna poddr{ka dokolku vo nivnite izjavi, osobeno onaa na Premierot, dadena za nacionalnata televiziska ku}a i za privatnata televizija Kanal 5 ne se provle~ea nekolku elementi koi na takvata akcija frlija i druga dimenzija, koja lesno mo`e da ja pretvori vo obi~en "lov na ve{terki". Odnosno, zad borbata protiv kriminalot ili revizijata na privatizacijata da se zatskrie dobropoznatiot i ve}e praktikuvan politi~ki revan{izam kon lu|e koi ne se na ista branova dol`ina so vladeja~kata struktura.

U{te pove}e, kako {to ve}e se potvrdi vo nekolku navrati, vo takvata beskrupulozna bitka, kako `rtvi da se javat ne onie na koi im se nameneti otrovnite streli, tuku nedol`ni gra|ani ili, kako {to stojat rabotite, dobrosituirani firmi vo koi egzistencijata ja nao|aat iljadnici semejstva, a dr`avata od niv prokni`uva zna~ajni iznosi buxetski prihodi.

Zo{to, na primer, koga zboruva za kriminalot, Premierot na um go ima samo periodot {to, spored nego, e premnogu brzo zaboraven, mislej}i na ona "{to SDSM go prave{e vo izminatite dva mandata". Pritoa, za da go osve`i se}avaweto na gra|anite, }e moral "malku da gi potseti so konkretni primeri koj be{e SDSM i na koj na~in vladee{e, tokmu vo ekonomskata sfera kade {to postojat mo`nosti za malverzacii, za kriminal i za korupcija".

[to e, na primer, so brojnite sporni primeri na proda`ba na doma{ni firmi za vreme na mandatot na sega{nata Vlada ili na sekojdnevnite uka`uvawa i poplakite deka vo nekoi dr`avni institucii cveta korupcijata? Dali so sega{nata akcija, koja o~igledno e dobro politi~ki programirana i sinhronizirana, ne se krie tokmu namerata da se ottrgne vnimanieto od aktuelnite kriminogeni dejstva na dr`avnite slu`benici i institucii?

Vpro~em, so samata izjava Premierot potvrduva deka toj kriminalot go "~uval" vo nekoi, nemu dobro poznati fioki. A, so toa na nekoj na~in stanal i negov sou~esnik, bidej}i dozvolil dolgo vreme da ostane nesankcioniran.

Ottamu, blagorodnata i hrabra namera za borba protiv kracite na organiziraniot kriminal vo slu~ajot dobiva prete`no politi~ka dimenzija, vo koja vinovnicite odnapred se dobro poznati, a nivnata vina se prejudicira, pred krivi~nite prijavi da bidat voop{to prifateni od strana na sudskite organi ili pak da dobijat kakva bilo razvrska. Vo vakvata konstelacija na rabotite ne e ni ~udno {to lon~iwata se celosno izme{ani, pa namesto partiite da gi odmeruvaat silite na izborite, na pomo{ se povikuvaat institucii koi bi trebalo da dejstvuvaat samostojno i nezavisno.

(Prezemeno od "Utrinski vesnik")