CRKVI: Manastiri i crkvi vo Makedonija

TAINSTVENATA SAKRALNOST NA MAKEDONSKITE HRAMOVI

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Tokmu preku crkvata kako sto`er okolu koj se sobirale lu|eto, narodot na ovaa bibliska zemja uspeal da si go za~uva svoeto nacionalno bitstvuvawe
  • I tokmu na ovaa hristijanska zemja, najstara me|u hristijanskiot svet, vo imeto na Isus Hristos, se podignati bezbroj hramovi vo koi se vospeva i slavi negovoto ime i delo

Makedonija e zemja koja mo`e da se pofali so bezbroj manastiri i crkvi, so bezbroj hramovi koi i pokraj bremeto na vremeto niz istorijata opstojuvale i se odr`uvale. Vo niv makedonskiot narod nao|al potpora sekoga{ koga go pritiskale te`inite na `ivotot i, kako {to mnogupati e ka`ano, tokmu preku crkvata kako sto`er okolu koj se sobirale lu|eto, narodot na ovaa bibliska zemja uspeal da si go za~uva svoeto nacionalno bitstvuvawe.

Manastirot "Sveti Joakim Osogovski", Kriva Palanka

Dopirot na svetosta i planinata, "Sveti Nikola", kaj selo Prilepec

Sveti Apostol Pavle, koj na ovie prostori go propovedal hristijanstvoto, vo svoeto poslanie rekol: "S# mo`am so Hrista koj mi pomaga!". I tokmu na ovaa hristijanska zemja, najstara me|u hristijanskiot svet, vo ~est na spasitelot na ~ove{tvoto i `rtvata {to toj ja prinese, vo imeto na Isus Hristos, se podignati bezbroj hramovi vo koi se vospeva i slavi negovoto ime i delo.

Manastirot "Sveti \or|i" vo s. Kne`ino, Ki~evsko, so svojata magiska drevnost

Ubavina za voodu{evuvawe - manastirot "Sveta Paraskeva" od Smolare

Manastirite i crkvite vo Makedonija plenat so svojata iskonska ubavina, so nivnata tainstvena sakralnost. Mnogu od niv se podignati na te{ko pristapni planinski mesta, {to zboruva za drskiot duh na Makedonecot komu ni{to ne mu bilo te{ko koga stanuvalo zbor za odbrana na sopstveniot identitet, za odbrana na sopstveniot duh i na golemata vera vo Boga.

Ubavicata "Ro`destvo na Presveta Bogorodica" vo Kali{ta, Struga

Zatskrienost na sakralnosta - "Sveti Ilija" vo Mariovsko

Makedonija e pravoslavna zemja. Svetite bra}a Kiril i Metodij tuka go {irele hristijanstvoto, go ~itale slovoto bo`jo na drevniot makedonski jazik i na ovoj narod mu ja vsaduvale qubovta kon crkvata i kon Hristos.

Nekolkute fotografii od manastiri vo Makedonija, nesomneno, go potvrduvaat ve}e ka`anoto. Zborovite za nivnata ubavina navistina bi bile sosema izli{ni.