Promoviran doma{en proizvod od "Makstil"

^ELIK SO MAKEDONSKO SONCE

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Najavenoto noemvrisko ukinuvawe na kontingentite na makedonskite proizvodi na evropskite pazari, za nekolu decenii odnapred }e ja osigura idninata ne samo na "Makstil", tuku i na site kompanii koi sakaat da izvezuvaat makedonski proizvodi na evropskite pazari, istakna Georgievski
  • Da se gradi perspektiva i razvoj na stoprocenten uvoz na ~eli~ni polufabrikati zna~i dolgoro~na nestabilnost i gasnewe na metalniot kompleks na Republika Makedonija, re~e Jordanov dodavaj}i deka "celo e koga ima integralna `elezarnica"

Kompanijata "Duferko" - "Makstil", na denot na nezavisnosta na Makedonija, go promovira{e noviot makedonski ~elik, ~ij{to za{titen znak e sonceto za kvalitet. Na promotivnoto izlagawe na ~elikot so sonce prisustvuva{e i premierot Qub~o Georgievski, koj istakna deka proizvodstvoto na makedonski ~elik }e dade pottik ne samo za kompanijata "Makstil", tuku i za drugi stranski investitori. Potvrda za vakviot stav se i ambiciite na "Makstil", del od grupacijata "Duferko", slednata godina da go zgolemi proizvodstvoto na ~elik preku privlekuvawe stranski investicii.

KVALITET

"Porastot na nacionalniot dohod vo Makedonija, istakna Premierot, vo prviot kvartal od godinava iznesuva 14 otsto, {to voedno pretstavuva rekord za zemjite vo tranzicija vo Evropa".

"Pozitivnite rezultati od raboteweto na 'Makstil' se konkreten primer za dostignuvawata na tie ~etirinaeset procenti porast. Najavenoto noemvrisko ukinuvawe na kontingentite na makedonskite proizvodi na evropskite pazari, za nekolu decenii odnapred }e ja osigura idninata ne samo na "Makstil", tuku i na site kompanii koi sakaat da izvezuvaat makedonski proizvodi na evropskite pazari", istakna Georgievski.

Na promocijata, pretsedatelot na Odborot na direktori na "Duferko", grupacija koja e sopstvenik na "Makstil", Min~o Jordanov, istakna deka vo proizvodstvoto na makedonski ~elik, makedonskite surovini, potro{nite materijali, uslugi i rabotnata sila u~estvuvaat so 75 procenti.

Vo "Maskstil" se nadevaat deka }e proizveduvaat 400.000 toni ~elik, ~ija{to cena i kvalitet }e bidat konkurentni na svetskiot pazar, a posebno na Balkanot. Menaxerskiot tim na "Makstil" smeta deka so vakvata strategija se namaluvaat tro{ocite i se podobruva kvalitetot, a istovremeno ~elikot proizveden vo Skopskata `elezarnica }e bide poevtin od onoj proizveden kade bilo vo svetot, a potoa donesen ovde.

IZVOZ

So ovoj makedonski proizvod se o~ekuva da se namali uvozot na ~elik vo dr`avava, a }e se stabilizira i doma{noto proizvodstvo i vrabotuvaweto. Na ovoj na~in, vo "Makstil" se uvereni deka definitivno }e bide re{en i problemot so plasman na ~elikot vo Makedonija. "Makedonskiot ~elik e izraz na dlaboko ekonomsko-politi~ki interes", re~e Jordanov. "Makedonskiot ~elik treba da n# oddale~i i od voveduvaweto na antidamping merki, koi{to pretstavuvaat zakana poradi izvoz na ~elik na pazarite vo Evropa i SAD, koj ode{e kako makedonski proizvod, a vsu{nost ima{e poteklo od Jugoslavija ili od porane{nite sovetski republiki. Da se gradi perspektiva i razvoj na stoprocenten uvoz na ~eli~ni polufabrikati zna~i dolgoro~na nestabilnost i gasnewe na metalniot kompleks na Republika Makedonija", re~e Jordanov dodavaj}i deka "celo e koga ima integralna `elezarnica".

Mototo na strategijata, spored Jordanov, podrazbira vo procesot na proizvodstvo da bide vklu~en i pogonot "Polukonti" koj e s# u{te pod zakup na konkurentite "Makstil" i "Balkan stil". "Polukonti e mal del od taa strategija. Nie zboruvame za edna navistina kompleksna i integralna celina, od proizvodstvoto na ~elik do finalizacija".

Osven "Polukonti", vo planovite na "Makstil" e vklu~ena i fabrikata za cevki od Kumanovo, kako i pogonot Ladna valavnica od Skopskata `elezarnica.

Za uspe{noto rabotewe na "Makstil" mu be{e dodelena plaketa so "Zlatno makedonsko sonce", a ja vra~i ministerot za ekonomija, g. Borko Andreev.