Ogledalce, ogledalce

POSTIZBORNI SLIKI I TANTELI

Gog ma Gog

Ete, i toa se slu~i: po 8 Septemvri, stasa desetti. Mala razlika gi obele`a dvata dena, i toa od klimatski karakter, edniot so malku sonce, a drugiot so malku oblaci!

Inaku, Makedonija e tamu kade {to ja ostavivme. Narodot prodol`uvaat da go vodat rakovoditeli kako ostatok od paternalisti~kata pretstava za nego deka e "kolektiven idiot" koj ne treba da se ostavi da se dvi`i politi~ki sam, tuku da se dr`i za raka i da mu se poka`uva patot do glasa~kite kutii.

Od poodamna ne me napu{ta edna misla koja ne znam kako se zakotvi vo mene: Mister Xaferi, prezident from Masedonia, zo{to da ne?! Ama, go molam gospodinot Stavre Xikov da ne navleguva mnogu vo mojata verbalna kombinatorika, za da ne otkrie verbalen delikt.

Idejata mi dojde odvnatre, ama i odnadvor. Odvnatre postojano mislam oti ovoj Gospod Bog ne ni isprati nam na Makedoncite eden Xaferi (ne onoj biznismen od Tirana {to kako palir zarabotil milion dolari od edna na{a firma) koj vo "tempo stakato", peej}i i svirej}i, }e secka, }e deli, }e razdeluva, da mo`e u{te pove}e da ja razlabavi makedonskata edinstvenost.

A, odnadvor, preporakata e direktno od gospodinot Karl Bild, koj kako da mi gi pro~ital namerite: So site zaedno, ama so Arben - posebno. Ne mi e za ni{to krivo, ama koga eden ispraven i gord Skandinavec od dvamilionskoto stado makedonski ovci }e go odbere i izdvoi samo bravot Xaferi, tuka ve}e nema nikakvi dilemi: Ili Arben za pretsedatel na Makedonija, ili nikoj?!

[to }e mu e na Qub~o Boris, koga site istra`uvawa velat deka dodeka be{e kampawata za izborite toj {eta{e po svetot i ne pu{ti vo upotreba barem edna ~e{ma, edno soka~e kako {to toa go prave{e Kiro Gligorov za qubov na SDSM.

Kaj nas, od na{ite, i na zajak da mu ponudi{ da bide pretsedatel na dr`avata, maslinka ne ~eka, }e prifati. Aj na Xaferi predlo`ete mu, ne baram tantiemi, }e vidite.

Xaferi e od onie aparati za merewe na narodniot krven pritisok kodiran to~no na "linijata na izdr`livosta"... Malku pogore, ili malku podolu, va`no da ne dojde do - dobli`uvawe. Kako prvoklasen kockar koj barem dosega ne nau~il da gubi, Xaferi uspea da ja zeme v raka najsilnata SDSM-ovska karta na Branko Crvenkovski i so nea da se topori deka "sega }e ja frli", deka "sega nema da ja frli".

Na Mahi Nesimi mu ka`a toa {to ima{e da mu ka`e mnogu odamna, i na Abdurahman Aliti. Ama, za `al, i dvajcata ne sfatija oti kaj Xaferi crnoto mo`e da bide belo, arnoto da bide lo{o, vidlivoto nevidlivo, kako kaj - Hudini.

Od site politi~ari vo Makedonija samo Xaferi to~no znae zo{to mu gi dade glasovite na pretsedatelot Trajkovski. Sekade slu{am: golema rabota, na{iot pretsedatel e "kukla na konec", nema ingerencii... Da, toa e to~no, ama ne daj Bo`e, vo vreme na kriza, ingerenciite na pretsedatelot rastat kako - plima. Odedna{ toj stanuva klu~na figura!

Oti Xaferi sekoga{ za s# zboruva, a ni{to ne spomnuva za standardot na makedonskite Albanci, da ka`e deka lo{o `iveat, deka nemaat pari, deka ni{to ne gradat...Za ovaa tabu-tema ne smeat da zboruvaat ni drugite od DPA. Neka ne se ~udat lu|eto od PDP: Arben gi "lovi" tamu kade {to tie ne o~ekuvaat, ami samo se - zasiluvaat. I toa e mnogu golema ume{nost.

Za razlika od drugite politi~ari, Xaferi dr`i do svojot moralen suverenitet: nitu e spomnat vo nekoja afera, nitu e zapletkan vo nekoj skandal. Ili barem negovite ni{to ne mu izmisluvaat. Xaferi vo taa smisla e kako "virgo in takta". Idejniot resurs odnapred mu e opredelen i se gleda od Korab.

Sostavot od koj e "izgradena" DPA e vo re~isi idealen soodnos beton - `elezo. Zatoa so godini na red od DPA ne doa|aat nikakvi prognozi, osven onie koi gi sostavuva Arben, da gi ~ue javnosta. Ama zaboravil Xaferi na edna prirodna pojava, deka vodata sama si bara izlez da dojde na - povr{ina!

DPA e najzatvorenata partija vo Makedonija, a mo`ebi i na Balkanot. Za zatvorenite partii na Zapad velat deka i~ ne se demokratski, ama toa ne zna~i deka na Arben i na Ta~i im fali ne{to.

Mu fali na Branko, a doprva }e mu fali i na Qub~o koi tolku mnogu odvnatre se "razgolija" {to ve}e gi proglasija za "partiski tirani", na koi im stavija yvonci za nacionalizam, odnosno avtokratizam.

Nemam oficijalni podatoci za pobednicite i za pobedenite na lokalnite izbori 2000... Nikoga{ ne sum se raduval na kraevite, kolku {to sum sakal dobri po~etoci. A, izborite za feudalnite imoti na gradona~alnicite ne po~naa dobro, pa ottamu zo{to se ~udime ako zavr{at lo{o. Ne sum mnogu sre}en {to "kaubojskata izborna atmosfera" vo zapadniot del od dr`avata se razlikuva od drugite delovi vo Makedonija.

Starite velat: Svetot i vekot nemaat kraj... ]e dojdat novi izbori, so novi sliki i - tanteli!

Cile od Va{ington mu se naluti na Qub~o oti na makedonskata politi~ka kladilnica ja stavil vlasta, iako ima za vladeewe u{te polovina od svojot mandat. Taka e koga ne go konsultiraat - Xaferi?!