Gerontolo{ki Zavod "13 Noemvri" - Skopje

ZA IDNINATA NA LU\ETO SO BELA KOSA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Gerontolo{kiot Zavod e registriran kako javna zdravstvena organizacija ~ija{to osnovna dejnost e zdravstvoto i vo koj sekoj ima pravo da se le~i, veli gospo|a @ivkovi}
  • Smestuvaweto vo ovaa institucija se vr{i preku bolni~ki upat od mati~en lekar i so ogled na toa deka prestojot na pacientite nekoga{ e i podolgotraen, vo soglasnost so zakonot za zdravstvena za{tita, pacientite participiraat vo pansionskiot del na tro{ocite, a preostanatiot del na tro{oci go ispolnuva Fondot za zdravstveno osiguruvawe

So prepoznavawe na problemite i zgolemuvawe na specifi~nite potrebi na postarite generacii od psihosocijalen, eti~ki, moralen, zdravstven i drug karakter, be{e nametnata potrebata od integralen pristap vo obezbeduvawe na zdravstvena i socijalna za{tita. So taa cel, so izgradba na nov objekt za zgri`uvawe na stari i iznemo{teni lica, se sozdadoa uslovi i za ostvaruvawe na zdravstvena gri`a na starite vo Republika Makedonija.

Denes, Gerontolo{kiot zavod "13 Noemvri" vo Skopje po svojata prostorna, tehni~ka i kadrovska opremenost pretstavuva moderna institucija na organizirano obezbeduvawe na zdravstvena i socijalna za{tita.

Za funkciraweto na ovoj Zavod, razgovaravme so gospo|a Srebrenka @ivkovi}, diplomiran pravnik, zamenik direktor na Gerontolo{kiot Zavod.

GRI@A I LEKUVAWE

Gerontolo{kiot Zavod e registriran kako javna zdravstvena organizacija ~ija{to osnovna dejnost e zdravstvoto i vo koj sekoj ima pravo da se le~i, veli gospo|a @ivkovi}. Tuka se opfateni oddelenieto Gerijatrija, vo koe se zgri`uvaat bolni nad 60-65 godi{na vozrast i lica koi{to ne se vo sostojba da gi izvr{uvaat osnovni potrebi, akutni i hroni~ni bolni. Vo ovoj oddel se vr{i smestuvawe, dijagnostika, lekuvawe, terapija, nega i ishrana na starite lica vo Republika Makedonija. Pokraj sovremenata dijagnostika i terapija koi ovozmo`uvaat sovladuvawe na te{kata patologija prisutna kaj starosta, posebno vnimanie se posvetuva na emocionalnite, socijalnite i kulturnite potrebi na starite lica.

Vo ramkite na Gerontolo{kiot zavod ve}e nekolku godini funkcionira i domot "Sju Rajder" koj e izgraden blagodarej}i na Fondacijata "Sju Rajder", Vladata na Makedonija i Gerontolo{kiot zavod.

Domot e namenet za zgri`uvawe, lekuvawe i nega na bolni od maligni zaboluvawa, za lica koi ne se vo mo`nost da ostanat vo doma{ni uslovi, ne mo`at da bidat kompletno zgri`eni od nivnite semejstva zatoa {to malignite zaboluvawa znaeme deka nosat traumi i za celoto semejstvo, veli gospo|a Srebrenka @ivkovi}.

Pred izgradbata na "Sju Rajder", licata so maligni zaboluvawa bea smestuvani vo pove}e zdravstveni institucii vo Makedonija.

SOCIJALNA GRI@A

Vtorata dejnost na Gerontolo{kiot zavod e ovozmo`uvawe na socijalna za{tita na stari lica. Za ovaa cel izgraden e dom za stari "Majka Tereza" vo Zloku}ani vo koj se zgri`eni stari lica koi mo`at da se gri`at za sebe. Funkcijata na domot e organizirano zgri`uvawe na starite, obezbeduvawe uslovi za aktivno anga`irawe na korisnicite, a voedno se gri`i za socijalniot, zdravstveniot i ekonomskiot aspekt na svoite korisnici, vo sorabotka so semejstvoto.

NADMINATI TE[KOTII

Smestuvaweto vo ovaa institucija se vr{i preku bolni~ki upat od mati~en lekar i so ogled na toa deka prestojot na pacientite nekoga{ e i podolgotraen, vo soglasnost so zakonot za zdravstvena za{tita, pacientite participiraat vo pansionskiot del na tro{ocite, a preostanatiot del na tro{oci gi ispolnuva Fondot za zdravstveno osiguruvawe.

Poslednive godini, golem broj humanitarni organizacii od razni donatori mnogu ni ja olesnija i podobrija finansiskata sostojba vo na{ata institucija. Ne mo`eme da ka`eme deka imavme pogolemi te{kotii vo odnos na obezbeduvawe na ona {to e neophodno za zgri`uvawe na pacientite koga stanuva zbor za nedostig na medicinski materijal. Sre}ni sme {to pove}eto od donatorite prethodno napravija obikolka i pobaraa proekti, odnosno da im gi prezentirame neophodnite potrebi za da funkcionira pravilno ovoj Zavod, objasnuva gospo|a @ivkovi}.


SJU RAJDER

Vo ramkite na Gerontolo{kiot zavod ve}e nekolku godini funkcionira i domot "Sju Rajder" koj e izgraden blagodarej}i na Fondacijata "Sju Rajder", Vladata na Makedonija i Gerontolo{kiot zavod.

Domot e namenet za zgri`uvawe, lekuvawe i nega na bolni od maligni zaboluvawa, za lica koi ne se vo mo`nost da ostanat vo doma{ni uslovi, ne mo`at da bidat kompletno zgri`eni od nivnite semejstva zatoa {to malignite zaboluvawa znaeme deka nosat traumi i za celoto semejstvo.


VO DOMA[NI USLOVI

Negata vo doma{ni uslovi se sproveduva kaj stari lica za koi bolni~koto lekuvawe e zavr{eno i ne e indikativno, ambulantno-poliklini~kiot tretman e nedovolen i nekompleten kako i potrebata za zamena ili dopolnuvawe na semejnata funkcija.

Indikaciite za poseta na lekarot vo domot se utvrduvaat vo sorabotka so timot od terenot. Negata vo doma{ni uslovi naj~esto pretstavuva prodol`uvawe na bolni~koto i ambulantno lekuvawe.

Kategorizacijata na korisnicite za nega i pomo{ vo doma{ni uslovi se utvrduva vo sorabotka so bolniot, semejstvoto i stru~niot tim vrz osnova na medicinski, socijalni i humani indikacii. Se opredeluva potrebata i metodot na procesot na zdravstvena nega i principot na progresivna nega.


MALA CRKVA

Za uteha i olesnuvawe na bolkata vo domot "Sju Rajder" edna od prostoriite e adaptirana vo mala crkva. Vo migovite na sre}a ili o~aj, bolnite i nivnite najbliski mu se obra}aat na Boga, so nade` za podolg `ivot.