TRGOVIJA: Potpi{an dogovor za izvoz

SVETSKI KVALITET NA MAKEDONSKIOT TUTUN

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Od plasmanot na cigari vo arapskite zemji se o~ekuva priliv od okolu {est milioni germanski marki. Vo me|uvreme napraveni se napori i za zgolemuvawe na izvozot na tutunot i plasman vo drugi zemji

Pome|u "Makedonijatabak 2000" i "Eastern kompani" od Kairo (Egi-pet) be{e potpi{an dogovor za plasman na makedonskiot tutun na egipetskiot pazar. Dosega{nata izvozna kvota od 3.000 toni se zgolemuva na 4.000 i vo nea se opfateni prete`no orientalnite tipovi tutun so zgolemeno u~estvo na sortata "jaka".

Pretsedatelot na Upravniot odbor na "Makedonijatabak 2000", Stev~e Kocevski istakna deka del od dogovorot }e se realizira so kompenzacija na filter-stap~iwa od 132 milimetri. Od plasmanot na cigari vo arapskite zemji se o~ekuva priliv od okolu {est milioni germanski marki. Vo me|uvreme napraveni se napori i za zgolemuvawe na izvozot na tutunot i plasman vo drugi zemji. Taka preku "Reemstema" i "Toba~na - Qubqana" obezbeden e plasman od 1.800 toni tutun vo vrednost do 4,5 milioni germanski marki. Ovie koli~estva se nameneti za germanskiot pazar.

Zgolemuvawe e registrirano i so izvozot preku "Altadie" - Francija, preku koja ve}e se realizirani 157 toni tutun, kako i preku kompanijata "Debracen". Ima pregovori i so angliski kompanii za plasman na tutun od sortite "berlej" i "virxinija".