SOOBRA]AJ: Vo upotreba nov pove}enamenski objekt

SKOPJE - AERODROMSKI BALKANSKI CENTAR

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Denovive Javnoto pretprijatie za aerodromski uslugi "Makedonija-Skopje" go pu{ti vo upotreba noviot pove}enamenski objekt koj opfa}a: stanica za sredstvo za odmrznuvawe na avioni, tehni~ki slu`bi na aviokompanii, generalna avijacija i saloni za dr`avni i delovni pretstavnici na Aerodromot "Skopje"

Planiranite aktivnosti, koi se odnesuvaat na rekonstrukcijata na Skopskiot aerodrom, so cel toj da stane aerodromski centar na Balkanot, go dobivaat svojot zamislen izgled. Po pu{taweto na novata platforma za parkirawe na vozduhoplovite, denovive Javnoto pretprijatie za aerodromski uslugi "Makedonija-Skopje" go pu{ti vo upotreba noviot pove}enamenski objekt koj opfa}a: stanica za sredstvo za odmrznuvawe na avioni, tehni~ki slu`bi na aviokompanii, generalna avijacija i saloni za dr`avni i delovni pretstavnici na Aerodromot "Skopje".

Na sve~enoto otvorawe na noviot objekt prisustvuvaa golem broj gosti od ekonomskiot i politi~kiot `ivot na Makedonija, a zgradata ja pu{ti vo upotreba premierot na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski, koj me|u drugoto re~e: "Za okolu tri meseci od po~etokot na grade`nite raboti vo rekordno kus rok imame kompleten pove}enamenski objekt, {to vistina }e bide gordost za Skopskiot aerodrom i }e pretstavuva nova vlezna vrata na Republika Makedonija".

Vkupnata povr{ina na novoizgradeniot aerodromski objekt iznesuva 1.810 kvadratni metri, a grade`nite zafati gi izveduva{e Grade`noto pretprijatie "Beton".

Premierot istakna deka za izgradbata na objektot bile zainteresirani okolu 25 me|unarodni firmi koi ne barale dr`avni garancii. Toj fakt go povrza so uspe{nosta na Javnoto pretprijatie za aerodromski uslugi, koe garantira za investiciite.

Edinstvenata cel, dodade Premierot, e da napravime vistinski aerodromski centar na Balkanot, da gi privle~eme site aviokompanii koi letaat vo ovoj region, koi letaat za KFOR i NATO, Ju`na Srbija, a i po{iroko". Georgievski se nadeva deka slednata godina }e se pu{taat novi objekti vo ova javno pretprijatie.

Ministerot za transport i vrski, Balkovski, re~e deka vo idnina }e imame mo`nost da go ozna~ime i po~etokot na izgradbata na novata terminalna zgrada, a podocna istiot objekt da se pu{ti vo upotreba.