MANIFESTACII: Kumanovo

XEZ-FESTIVAL VO KINO-BAV^A

  • Xez - festivalot vo Kumanovo s# u{te mo`e da ka`eme deka e "mlad". Iako dobar del od javnosta be{e protiv postoeweto na u{te edna xez - manifestacija (poradi postoeweto na golemiot, tradicionalen Xez - festival vo Skopje koj e me|u najdobrite na Balkanot), sepak Festivalot dosega dobro funkcionira, za nego ima interesirawe i od strana na xez - muzi~arite i od qubitelite na xezot

Letniot Xez-festival vo Kumanovo zapo~na na 24, a zavr{i na 27 avgust. Otvoraweto, no i site manifestacii se odr`aa vo letnata kino-bav~a "Kozjak". Ovogodi{niot Festival zapo~na so muziciraweto na francuskata grupa Human Beings. Istata ve~er nastapi i bendot Baba Zula od Turcija.

Na 25 avgust nastapija Florina Brass Bend od Grcija, Zoran Maxirov - Kvartet od Makedonija i Zona C od Bugarija.

26 avgust be{e rezerviran za grupite od Makedonija (Labish Qartet), SAD (Paradox Trio) i od SR Jugoslavija (Dragoqub \uri~i} - "Belgrade percussion summit").

Na zatvoraweto na Xez - festivalot vo Kumanovo, na 27 avgust, nastapija Project Zlust od Makedonija i Lolita od Slovenija.

Vo Francuskiot bend Human Beings ({to e sostaven od sedum muzi~ari) e i muzi~arot Nikola Prevo koj ne e za prvpat vo Makedonija. Ovoj muzi~ar vr{i istra`uvawa vo oblasta na makedonskata folklorna muzika, bidej}i toj e vistinski vqubenik vo na{ata muzi~ka tradicija.


Pusta Reka, Kru{evsko

ETNO - KAMP

Od 24 do 28 avgust, okolu triesetina mladi muzi~ari od Makedonija, Jugoslavija, Bugarija, Romanija i Rusija, u~estvuvaa na Etno-kampot odr`an vo Pusta Reka, Kru{evsko. Ovoj Etno-kamp be{e pod organizacija na Muzi~kata mladina na Makedonija, a celta na dru`eweto be{e razmena na kulturnite iskustva {to doa|aat od sredini so razli~na tradicija.


Strumica, nau~en sobir

ZA^ETOCITE NA HRISTIJANSTVOTO

  • Nau~niot sobir sve~eno be{e otvoren vo manastirot "Sveti Leontie" vo Voda~a
  • Sobirot be{e otvoren od Mitropolitot strumi~ki, gospodin Naum i od gradona~alnikot na Strumica, Vasil Gr~ev

Na 26 avgust Strumica be{e doma}in na nau~niot sobir {to trae{e tri dena, a ~ija tema be{e "Hristijanstvoto vo kulturata i umetnosta na strumi~kata eparhija". Sobirot be{e organiziran po povod odbele`uvaweto na 2000 godi{ninata od hristijanstvoto.

Na nau~niot sobir bea obraboteni okolu triesetina temi, a govorea golem broj eminentni kulturolozi, istori~ari, muzi~ari, arheolozi ~ii izlagawa se odnesuvaa na kulturniot i duhovniot `ivot vo ovoj region od kade, spored nekoi soznanija, e zapo~nato {ireweto na hristijanstvoto me|u narodite na ovie prostori.

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA