POEZIJA: Svetska poezija vo Struga po 39-ti pat

OD SANGVINETI DO MAGI^NATA SLIKA NA SVETOT

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Ova e moe prvo drvo {to sum go zasadil vo `ivotot, a ete, toa se slu~i tokmu vo Struga, gradot na svetskata poezija. Sre}en sum i radosen, sega imam vtor dom vo ovoj ubav, prekrasen grad, izjavi laureatot
  • Vo spomen-ku}ata na Gligor Prli~ev od ovaa godina, za prvpat, se vostanovuva i tradicionalniot nastan - Beseda
  • Vo ramkite na Stru{kite ve~eri na poezijata se odr`a me|unarodnoto poetsko ~itawe na manifestacijata "Meridijani"

So zvucite na fanfarite i so palewe na festivalskiot ogan, vo Struga, gradot na Miladinovci, se odr`aa trieset i devettite po red "Stru{ki ve~eri na poezijata". Vo gradot na poezijata - Struga, ovaa godina u~estvuvaa poeti od ~etirieset zemji i pedesetina poeti od na{ata zemja. Manifestacijata, edna od najmasovnite poetski sobiri vo svetot, pomina vo znakot na laureatot Edoardo Sangvineti koj sobra najgromoglasen aplauz od stru{kata publika (posebeno od `enskiot del od publikata za pesnata "Balada za `enite" kade emotivno i iskreno ja opeva `enata). Poetskiot portret na vencenosecot be{e pretstaven vo ohridskata katedralna crkva "Sveta Sofija", za kogo d-r Anastasija \ur~inova odr`a beseda, a za ~ie delo italijanskiot kriti~ar Armando Wi{i }e ka`e:

Edoardo be{e i s# u{te e prethodnica na na{ata sudbina, neumoren "stalker", koj so trgnuvawe v zori go nadmudruva neprijatelot.

Vo Parkot na poezijata, vo neposredna blizina na Domot na kulturata vo Struga, godine{niov laureat zasadi javor.

Ova e moe prvo drvo {to sum go zasadil vo `ivotot, a ete, toa se slu~i tokmu vo Struga, gradot na svetskata poezija. Sre}en sum i radosen, sega imam vtor dom vo ovoj ubav, prekrasen grad.

ZA PRVPAT

Pred mnogubrojnite u~esnici i vqubenici vo poetskata re~ i godinava bea ~itani stihovite od "T'ga za jug" na golemiot Konstantin Miladinov, na drevniot most, {to bea ka`ani od akterot Vladimir Svetiev.

Vo Spomen-ku}ata na Gligor Prli~ev od ovaa godina, za prvpat, se vostanovuva i tradicionalniot nastan - Beseda. Za ovoj nastan sekoja sledna godina, }e besedi eden svetski poet, a istiot be{e zapo~nat so francuskiot poet @an Lu`ije.

MANIFESTACII

Vo ramkite na SVP be{e govorena i ~itana poezija od makedonski poeti. Manifestacijata, vsu{nost prodol`i so "Makedonskata poezija me|u dva festivala".

Godinava koga hristijanskiot del od svetot ja odbele`a 2000-godi{ninata od ra|aweto na Isus Hristos, Stru{kite ve~eri na poezijata se odr`aa tokmu pod toa moto, poezija i religija, za {to Sangvineti }e ka`e:

Ne sum religiozen, no sum ~uvstvitelen na ovoj problem. Mislam deka site aktivnosti na svetot, a i poezijata, isto taka, se povrzani so edna magi~na slika na svetot. No, magi~noto i religioznoto ne e edno isto.

Vo ramkite na Stru{kite ve~eri na poezijata se odr`a me|unarodnoto poetsko ~itawe na manifestacijata "Meridijani", na koja & prethode{e pozdravniot govor na Bratislav Ta{kovski, pretsedatel na Upravniot odbor na Manifestacijata.

Na 27 avgust, so manifestacijata "Mostovi" na istekot na Crn Drim od Ohridskoto Ezero, so dodeluvawe na Zlatniot venec na italijanskiot poet i so ispra}awe na porakite za mir, qubov i razbirawe od Struga do svetot, zavr{ija golemite poetski ve~eri.