Sednica na Samostojniot sindikat za zdravstvo

ZA[TITENI PRAVATA NA MEDICINARITE

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Samostojniot sindikat za zdravstvo, farmacija i socijalna za{tita kako zastapnik na lekarite, najavuva generalen {trajk dokolku za izvesen period ne im se isplati regresot za godi{en odmor
  • Ministerot za zdravstvo, d-r Dragan Danilovski, ve}e gi posetuva zdravstvenite domovi i centri vo Makedonija zaradi zapoznavawe i pojasnuvawe na vrabotenite za idnite promeni vo zdravstvoto

Najavata za privatizacija na zdravstvenite domovi i centri predizvika kaj vra- botenite vo zdravstvoto izvesen strav od gubewe na rabotnoto mesto. Nezadovolstvoto na lekarite kulminira i so neizvesnosta okolu pra{aweto na lekarskoto barawe za isplata na K-15. Iako, od Ministerstvoto za zdravstvo ima pozitivni odgovori i odobruvawa za isplata na popularniot K-15, sepak me|u zdravstvenite rabotnici postoi odreden somne` vo realizacija na istiot.

REAKCIJA NA SINDIKATOT

Vo toj kontekst, samostojniot sindikat za zdravstvo, farmacija i socijalna za{tita kako zastapnik na lekarite, najavuva generalen {trajk dokolku za izvesen period ne im se isplati regresot za godi{en odmor.

Pove}e iljadi gra|ani }e izlezat na ulicite ako do odredeno vreme na zdravstvenite rabotnici ne im se isplati K-15, istakna pretsedatelot na Samostojniot sindikat, Simon Siljanovski, na neodamne{nata sednica.

Sekako, na ovaa sednica neizbe`ni bea i komentarite za modelot na privatizacija na primarnata zdravstvena za{tita. I pokraj objasnuvawata, komentarite na izveduva~ot na zakonskite izmeni, bea svedeni na faktot deka sekoj lekar }e mora da konkurira za zakup na ordinacija, duri i specijalizantite, ako sakaat da ne ostanat bez rabota. Tokmu ova predizvika strav kaj vrabotenite vo zdravstvoto. No, stavot na sindikatot za zdravstvo koj treba da gi {titi pravata na zdravstveniot rabotnik e deka pri privatizacija na zdravstvenite domovi i centri nikoj od vrabotenite ne smee da ostane bez rabota.

GRI@A NA MINISTEROT

^lenovite na sindikatot najavija deka }e sprovedat anketa me|u zdravstvenite rabotnici za toa kolku se informirani i kolku im se jasni najavenite promeni vo Zakonot za zdravstvena za{tita. Pretstavnicite na Ministerstvoto za zdravstvo, koi bea prisutni na sednicata, informiraa deka ministerot za zdravstvo, d-r Dragan Danilovski, ve}e gi posetuva zdravstvenite domovi i centri vo Makedonija zaradi zapoznavawe i pojasnuvawe na vrabotenite za idnite promeni vo zdravstvoto.