Rakomet: Kraj na ^etvrtoto evropsko prvenstvo za mladinci vo Atina

DEVETTO MESTO ZA MAKEDONIJA

  • Makedonskata selekcija gi zavr{i nastapite na 9-toto mesto po pobedata nad Norve{ka od 38:34 (17:17)

Makedonskata selekcija, iako debitant na ^etvrtoto evropsko prvenstvo za mladinci {to se odr`a vo Atina, mo`e{e da popstigne mnogu pove}e, vpro~em toa i go najavuva{e pred patuvaweto, no raznite igri koi gi nametnaa Grcite, okolu imeto na na{ata reprezentacija, kako i brojnite oscilacii poradi nedorazbirawata na relacija {ef na stru~en {tab - igra~i, pridonesoa na krajot da bideme samo devetti so dve pobedi, vo grupata "B" protiv Grcija so 36:35 (17:18) i edna za plasman za 9-toto mesto protiv Norve{ka od 38:34 (17:17).

Rakometarite na SR Jugoslavija go osvoija prvoto mesto na ^etvrtoto evropsko prvenstvo za mladinci. Tie vo finaleto ja sovladaa Borusija so 34:29 (16:16), a vo borbata za tretoto mesto [panija be{e pouspe{na od Danska 30:22 (15:14). Prethodno, vo polufinaleto, SR Jugoslavija ja pobedi [panija so 34:31 (16:14), a Belorusija go pobedi dvokratniot evropski prvak Danska so 33:28 (18:16). Pokraj ovie ~etiri selekcii na SP vo [vajcarija, idnata godina, }e patuva i Slovenija kako pettoplasirana, po pobedata na Ungarija od 3:29 (11:13). Vo borbata za sedmoto mesto Polska ja sovlada Hrvatska so 30:28 (15:17).

Kone~niot plasman e so sledniot redosled: SR Jugoslavija, Belorusija, [panija, Danska, Slovenija, Ungarija, Polska, Hrvatska, Makedonija, Norve{ka, Latvija i Grcija.


Prva fudbalska liga

IZBEGNAT INCIDENT

  • Vardar - Sloga Jugomagnat 0:0

Derbito na 2-to kolo me|u "Vardar" i "Sloga Jugomagnat" po~na so zadocnuvawe od desetina minuti. Vsu{nost grupa naviva~i na doma{niot tim od Severnata tribina skoknaa preku ogradata, se najdoa na terenot i tr~aj}i kon Ju`nata tribina se obidoa da se presmetaat so simpatizerite na ~airskiot prvoliga{. Policijata brzo intervenira{e i ne dozvoli da dojde do kontakt me|u naviva~ite na dvete ekipi. Inaku, vo prvoto poluvreme se igra{e borbeno od obete strani, no vo granicite na dozvolenoto. I ednite i drugite imaa po edna prilika za gol, koi ne bea iskoristeni. Pred po~etokot na vtorite 45 minuti se javi naviva~kata grupa na "Vardar" od Zapadnata tribina, frlaj}i tvrdi predmeti na terenot, pa zatoa i ova poluvreme zapo~na so zadocnuvawe. I vo vtoroto poluvreme se igra{e borbeno, no nitu eden tim ne postigna gol i duelot zavr{i so remi.


Fudbal

PROZIVKA NA VODNO

  • Fudbalskata reprezentacija na Makedonija gi po~na podgotovkite za duelot so Slova~ka i Bratislava (3 septemvri) kvalifikacii za SP 2002

Selektorot na makedonskata fudbalska reprezentacija, Dragan Kanatlaroski "Capar", gi proziva fudbalerite na Vodno. Na podogotovkite za premierniot me~ od 4-tata kvalifikaciska grupa za SP 2002, protiv Slova~ka vo Bratislava (3 septemvri) od 22 povikani kandidati navreme se o~ekuvaat da pristignat 18 -mina. Zasega ednodnevno zadocnuvawe najavile Toni Savevski (AEK-Grcija) i Milan Stojanovski ("Bentar"-Izrael), dodeka otvoreno ostanuva pra{aweto so napa|a~ite Sa{a ]iri} ("Ajntraht"-Germanija) i \or|i Hristov (NEK Nejmigen).

Preostanatite edinaesetmina internacionalci, kako i sedumminata doma{ni kandidati za sostavot na dr`avniot tim se o~ekuvaat da se pojavat vo hotelot "Vodno" od 13,30 ~asot pa do krajot na denot. Do zaminuvaweto za Bratislava selektorot Kanatlarovski i negoviot asistent Alekso Mackov }e odr`at {est treninzi na terenite na Gradskiot stadion, vo \or~e Perov i Kisela Voda.

Na padinite na Vodno, sobir, no ponisko od seniorite, vo hotelot "Skala" ima zaka`ano i selektorot na reprezentacijata do 21 godina, Blagoja Kitanovski. Tie }e se podgotvuvaat vo Skopje, a }e go koristat terenot vo SRC "@elezarnica".

Protiv soodvetnata selekcija na Slova~ka, seniorite vo ramkite na kvalifikaciskite natprevari za EP }e se sretnat na 2 septemvri vo Bratislava.


Na `drepkata od kupot na UEFA "Pobeda" ja dobi "Parma"

PRETPAZLIVO SO "POBEDA"

  • Vedna{ po izvlekuvaweto vo Monte Karlo, vo italijanskite mediumi bea plasirani izjavite na oficijalnite pretstavnici na AC "Parma". Nivna zaedni~ka karakteristika se: zadovolstvo od `drepkata, pretpazlivosta od anonimniot protivnik i qubopitnosta za negovite kvaliteti

Dvojno zadovolstvo gi obzema lu|eto od FK "Pobeda". Ednoto za eliminacijata na sla-vnata "Univerzitatea", a vtoroto za `drepkata od Kupot na UEFA, kade {to za pro-tivnik go dobija najatraktivniot protivnik - italijanskata "Parma". Na 14 septemvri, koga "mlekarite" }e gostuvaat vo Prilep, kojznae dali stadionot "Goce Del~ev" }e bide so dovolen kapacitet, za da gi primi site {to sakaat da gi vidat na delo golemite fudbalski yvezdi: Bufon, Konseisao, Benarivo, Kanavaro, Turam, Milo{evi}, D. Baxo, Bogosjan.

Vedna{ po izvlekuvaweto vo Monte Karlo, vo italijanskite mediumi bea plasirani izjavite na oficijalnite pretstavnici na AC "Parma". Nivna zaedni~ka karakteristika se: zadovolstvo od `drepkata, pretpazlivosta od anonimniot protivnik i qubopitnosta za negovite kvaliteti.

Italijancite se ednoglasni deka "Pobeda" ne smee preterano da se potcenuva, za{to poteknuva od porane{na SFRJ, od kade mnogu anonimni ekipi znaele da iznenadat. Mo`ebi za "Parma" najgolem problem }e bide patuvaweto i pladnevniot termin na natprevarot.

Pi{uva: Zorica NASKOVSKA