FILM: Zavr{i snimaweto na kratkometra`niot film "Puppet Show"

MAKEDONSKI FILM OD TEKSA[KA [KOLA

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • Poslednata faza, odnosno finalizacijata na materijalot, ve}e e zavr{ena i naskoro treba da se o~ekuva promocijata na ovoj film. Edna od mo`nostite e "Puppet Show" da bide promoviran na Festivalot za filmska kamera "Bra}a Manaki"
  • Re`iserot na filmot, Dimitar Orov~anec, studiite gi zavr{il vo Teksas i, kako {to se najavuva, svetskata promocija na "Puppet Show" }e se slu~i tokmu na festivalot vo Teksas
  • Snimaweto na materijalot za filmot e realizirano vo Ohrid i vo Skopje na nekolku lokacii

So neodamna pretstaveniot kratkometra`en film "Puppet Show" Makedonija, kone~no, za~ekoruva na poleto na samostojnite, nezavisni filmski proekti. Filmaxiite, o~igledno, ve}e sfa}aat deka e zaludno da se ~eka vo nedogled dr`avava da se smiluva i da finansira vakvi i sli~ni proekti od oblasta na makedonskata kinematografija.

Ova ostvaruvawe avtorite go definiraat kako triler, odnosno klasi~en evropski, kratkometra`en studentski igran film vo traewe od triesetina minuti. Poslednata faza, odnosno finalizacijata na materijalot, ve}e e zavr{ena i naskoro treba da se o~ekuva promocijata na ovoj film. Edna od mo`nostite e "Puppet Show" da bide promoviran na Festivalot za filmska kamera "Bra}a Manaki".

Ekipata {to go realizira{e ovoj proekt e sostavena od mladi ambiciozni lu|e. Re`iserot na filmot, Dimitar Orov~anec, studiite gi zavr{il vo Teksas i, kako {to se najavuva, svetskata promocija na "Puppet Show" }e se slu~i tokmu na festivalot vo Teksas. Avtor na scenarioto i sorabotnik na re`ijata e Aleksandar Rusjakov, direktor na fotografija - Dimitar Popov, svetlo i kamera - Marina Koloska, ton i monta`a - Atanas Georgiev, dodeka scenografijata e delo na Darko Dudi}. Akterskata ekipa ja so~inuvaa Verica Nedeska (Astrid), Luran Ahmeti (Temjan) i Vladimir Endrovski - Qac (Invalidot). Muzikata e pravena specijalno za ovoj proekt i e delo na Kiril Xajkovski. Filmot e vo produkcija na studioto "Pro Arts", a producenti se Branislav \or~evski i Pavle Ignovski.

Avtorite na filmot na pres-konferencijata ne sakaa mnogu da zboruvaat za negovata sodr`ina. Samo istaknaa deka stanuva zbor za skopska prikazna vo koja centralno mesto ima eden `enski lik i deka filmot pove}e se potpira na slikata otkolku na dijalogot. "Toa e film so univerzalna ideja, so evropski {mek i amerikanski hepiend" - velat avtorite.

Snimaweto na materijalot za filmot e realizirano vo Ohrid i vo Skopje na nekolku lokacii. Buxetot za ovoj proekt iznesuva 28.000 germanski marki od sponzorstva i donacii, a spored uveruvaweto na realizatorite, toj izgleda kako da se potro{eni mnogu pove}e pari za negovoto snimawe.

Otkako filmot }e bide promoviran vo Makedonija i vo Teksas, se o~ekuva negovo u~estvo na natprevarot za "Oskar" za studentski film, na festivalite vo Drezden, Frankfurt, Wujork, na Sandens - festivalot za nezavisni filmovi i na drugi vakvi i sli~ni festivali.