Psihi~ki terorizam vrz Makedoncite vo Avstralija

PETAR IM SE ZAKANUVA NA SEMEJSTVATA

Igor AVRAMOVSKI - pretsedava~

  • Barame od Vladata, od Pretsedatelot i od Svetiot arhijerejski sinod na MPC vedna{ da se ogradat od tiranijata

Obiduvaj}i se da go sabotira Sobranieto na makedonskite pravoslavni o{tini od Avstralija, {to treba da se odr`i na 19 avgust 2000 godina (so cel da se obezbedi zaedni~ka zakonska za{tita na imotnite prava na Avstralisko-makedonskata pravoslavna zednica), takanare~eniot vladika Petar (Jovan Karevski) se obrati do avstralisko-makedonskite pravoslavni op{tini so dosega najsurovi, antihristijanski zakani. Vo negovoto pismo od 9 avgust 2000 godina, Petar im se zakanuva ne samo na organizatorite i u~esnicite na zaka`anoto sobranie, tuku i na nivnite semejstva, tvrdej}i deka:

"]e bide pokrenata crkovno-kanonska sudska postapka pred Eparhiskiot Crkoven Sud na ovaa Eparhija (nelegalnata Eparhija za Avstralija i Nov Zeland n.z.) i }e bidat ekskomunicirani (isklu~eni) od Pravoslavnata Crkva i anatemisani (prokolnati) ne samo poedincite, organizatorite i u~esnicite na toa sobranie, tuku i nivnite semejstva, dokolku ~lenovite od nivnite potesni semejstva ne go osudat takviot organizator ili u~esnik na toa sobranie...".

Ovie zakani na Petar protiv semejstvata na negovite protivnici gi ocenuvame kako psihi~ki terorizam, so {to toj povtorno gi izneveruva hristijanskite u~ewa i vrednosti, kako i osnovnite eti~ki normi i principi za ~ove~kite prava i slobodi na civiliziraniot svet.

Apelirame do site makedonski pravoslavni vernici vo Avstralija da ne potkleknuvaat na vakvite tiranski zakani, so koi Petar o~ajni~ki se obiduva da go spre~i kone~noto stavawe kraj na negovoto duhovno, moralno i materijalno opusto{uvawe na Avstralisko-makedonskata zaednica. Ako dozvolime da uspeat ovie pritisoci na Petar, zakanite nema nikoga{ da prekinat, a nie kako zaednica }e staneme trajna `rtva na negovata svirepost i al~nost. Zatoa, novite zakani treba da bidat samo u{te eden predizvik za {to pogolemo prisustvo i re{itelno prodol`uvawe so zacrtanite celi na zaka`anoto sobranie.

Nitu Petar, nitu pak nekoj drug vladika, ima pravo vo imeto na Pravoslavnata, odnosno Makedonskata pravoslavna crkva, da ekskomunicira vernici samo zatoa {to ne gi zadovoluvaat negovite materijalni interesi i negovata sueta. Najmalku toa pravo go ima nekoja si "Eparhija za Avstralija i Nov Zeland", koja ne postoi vo Ustavot na MPC i nema dobieno legitimitet od najvisokiot organ na MPC vo Makedonija, Arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobor.

Dokolku Petar i negoviot takanare~en "Eparhiski upraven odbor" ne gi povle~at i se izvinat za neosnovanite zakani protiv semejstvata na protivnicite, makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija treba zaedni~ki da im zabranat sekakov pristap vo makedonska crkva ili drug makedonski imot vo Avstralija, ne samo nim, tuku i na site nivni sorabotnici od Avstralija i Makedonija.

Gi povikuvame site Makedonci vo Avstralija, vrz osnova na gorenavedenite zakani, vedna{ da se javat kaj svojot lokalen pratenik vo federalniot Parlament, so barawe, vo soglasnost so diskrecionite prava na ministerot za Imigracija spored Migration Act. 1958 (Cth.), da mu se zabrani vlez vo Avstralija na Petar i na site negovi sorabotnici {to nemaat avstralisko dr`avjanstvo, zaradi vr{ewe seriozni psihi~ki pritisoci, agresivno voznemiruvawe i predizvikuvawe nemiri vo Avstralisko-makedonskata zaednica.

Ja povikuvame makedonskata Vlada, Pretsedatelot i SAS na MPC pod itno da se ogradat od aktuelnite zakani na Petar, bidej}i vo sprotivno }e gi smetame za negovi sou~esnici i neprijateli na Avstralisko-makedonskata zaednica.