iseri od predizbornata kampawa

KOJ GO IZMISLI MOLIVOT?!

Liberalnata partija neodamna gi obvini VMRO - DPMNE I DA deka napravile plagijat vo izbornata kampawa so toa {to im go zele molivot, glavniot motiv na nivnata izborna kampawa.

Dimitar Mir~ev, potpretsedatel na liberalite, izjavi deka motivot na nivnata kampawa bil "namerno probien". Od druga strana, pak, Aleksandar Pandov, zamenik {ef na izborniot {tab na VMRO - DPMNE, gi otfrla takvite obvinuvawa za navoden plagijat so tvrdewata deka stanuva zbor za slu~ajno sovpa|awe na motivot na kampawata koj im bil predlo`en od agencijata "Idea - plus".

Vo prepukuvawata za toa komu prvo mu teknalo za molivot ostanuva samo pra{aweto - koj go izmisli molivot?

M.S.

Tandemot Premier - Pretsedatel vo raspa|awe

U^ENIKOT TRAJKOVSKI

Pove}e ne stanuva zbor samo za {pekulacii okolu zaladuvaweto na odnosite na relacijata premier - pretsedatel na dr`avata, tuku za seriozno raspa|awe na pretsedatelskiot tandem, Georgievski - Trajkovski, za {to potvrduvaat i nivnite bliski sorabotnici koi bile svedoci na nivnite neprijatni verbalni dueli.

Pri~ina za zaladuvaweto na odnosite ne e samo intervencijata na pretsedatelot vo vrska so ministerskoto mesto na ministerot za grade`ni{tvo, Du{ko Kadievski, tuku takvata sostojba na "slu`bena komunikacija ", se {pekulira deka trae od poodamna.

Vsu{nost, pretsedatelot na dr`avata se obidel da se oslobodi od vlijanieto na negovite pretpostaveni, Qub~o Georgievski i Dosta Dimovska, koja pak kon nego imala odnos kako kon u~enik i vo edna prigoda go zamolila da ja zatvori vratata od nadvor. So toa komunikaciite se svele samo na neophodnata sorabotka koja ja nalagaat dr`avni~kite funkcii.

M.S.

Pi{ani pravila

ZABORAVENI ZABRANI

Ovaa fotografija, napravena vo edna skopska naselba, e dokaz deka vo dr`avava pi{anite pravila za poedinci ne zna~at ni{to. Storitelot na ova delo ili go napravil ova za inaet ili, pak, bil nepismen.

Deka gra|aninot sekoga{ raboti protiv sebe govorat niza slu~ai, na mesta na koi sene{to e zabraneto. Primer: "Zabraneto palewe ogan" (a po`ari kolku saka{), "Zabraneto kapewe" (a na ezeroto Treska eden kup kapa~i) ili "Zabraneto {irewe prostitucija" (a biznisot "cveta").

Site institucii, osven da zabranuvaat, treba da po~nat i da kaznuvaat, za{to gra|anite najmnogu gi boli udarot po xebot.

R.Z.

Predizborni lakrdii

FAKMANI ZA FER-IZBORI!?

"Vlasta nema kapacitet da organizira fer-izbori, povtorno }e primenat nekoi bugarski {koli. Nekoi funkcioneri se na Krf (Premierot so Sne{ka, n.b.), drugite verojatno se nekade na edukacija, {to mo`e da n# dovede vo pozicija da se povtori situacijata od pretsedatelskite izbori. No, ovoj pat, Makedonija ne e edna izborna edinica, taka {to nivnite sitni finti koi gi u~at vo nekoi kampovi, mo`at samo da go ubla`at nivniot poraz", izjavi Vlado Bu~kovski na pres-konferencijata na zdru`enata opozicija.

Kolku e slatka vlasta! "Vol{ebnoto stap~e" edna{ be{e vo nivni race i izjavata od tipot "bi bilo navistina paranoi~no da mislime deka se tolku golemi fakmani za da izla`at 700 - 800 iljadi lu|e, koi vpro~em im go svrtija grbot", ne taka odamna va`e{e i za niv.

A.P.