PE^AT: "Makedonski informativen glasnik"

ZBOROVI ZA SEKOJ ^ITA^

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Spisanieto se odlikuva so svoevidna fizionomija, isfrluvaj}i na povidok raznovidni napisi od pove}e oblasti na naukata i obrazovanieto

Migovno se pojavi trimese~noto spisanie za nauka i obrazovanie MIG ("Makedonski informativen glasnik") ~ii pokrenuva~i i urednici se Petko Domazetovski i Miladin Ugrenovi}. Spisanieto se odlikuva so svoevidna fizionomija, isfrluvaj}i na povidok raznovidni napisi od pove}e oblasti na naukata i obrazovanieto, pomesteni vo nad 30 rubriki nameneti za po{irok krug ~itateli od razli~ni vozrasti, a vodena e smetka i za polot.

Od sodr`inata na noviot dvobroj "Mig" br. 3-4 gi izdvojuvame napisite: "Saat kulata vo Prilep - nepogre{liv mera~ na minlivosta"; "Pisatelot ne mo`e da se skrie zad svoeto delo" (intervju so Cane Zdravkovski), "Kov~ezi za obleka", "Ku}ata na Stefo i \or|i ^akarevi vo Struga", "Sv. Hristover kako Hristonosec vo `ivopisot na crkvata "Sv. Nikola", vo Manastirot Slep~e kaj Prilep", "Marko Bo~var - herojot od Voden", "Rekol, ama ne presekol", "Predanie za Damjanica", (vo rubrikata "Legendi i predanija"), "Kletvi, prekari i veruvawa od Struga", "Zapisi od Sevda \er|evska", "Karnevalot vo Vev~ani", "Gravirani zapisi", "Obredot 'pasad' vo tradicionalnata beloruska svadba", "Male{evijata vo nekolku sliki", "Sveti Nikola - za{titnik na gradot Sv. Nikole", "So pesna qubov opeana", "Terakotni pretstavi za boginkata Afrodita od Stobi" i drugi.

Isto taka, posebno vnimanie vo glasiloto zaslu`uva i prilogot za najmladite ~itateli, imenuvan kako "Darovnik".