Nacionalen vesnik vo pirinskiot del na Makedonija

IZLEZE NOVIOT BROJ NA "NARODNA VOLJA"

Pi{uva: Aleksandar DONSKI

  • Na vtorata i tretata stranica e objavena statijata od avtorot Ilija Milanov pod naslov "I vtoriot Ilinden rodi svoi heroi", vo koja se potsetuva na yverstvata na bugarskite fa{isti vo Makedonija od vremeto na Vtorata svetska vojna

Denovive od pe~at izleze najnoviot (avgustovski) broj na vesnikot "Narodna volja" - edinstveniot makedonski nacionalen vesnik vo pirinskiot del na Makedonija i vo Bugarija. Vesnikot i ovojpat donesuva interesni temi so makedonska nacionalna sodr`ina. Na prvata stranica e objavena statijata pod naslov "Da se borime bra}a i sestri za na{ite prava i slobodi" od glavniot urednik Jan Pirinski, vo koja toj gi povikuva Makedoncite od Bugarija poslobodno da go istaknuvaat svoeto makedonsko nacionalno ~uvstvo. Na istata stranica e i statijata od avtorot Xumajski pod naslov "Ilinden - simbol na makedonskiot duh i primer za pokolenijata", vo koja avtorot pravi osvrt kon nastanite okolu slavnoto Ilindensko vostanie.

Na vtorata i tretata stranica e objavena statijata od avtorot Ilija Milanov pod naslov "I vtoriot Ilinden rodi svoi heroi", vo koja se potsetuva na yverstvata na bugarskite fa{isti vo Makedonija od vremeto na Vtorata svetska vojna. Predadeni se iskazi od toga{nite policajci koi u~estvuvale vo ma~eweto i ubistvoto na narodnite heroi Stra{o Pinxur i Mir~e Acev, koi detalno gi opi{uvaat svoite yverstva. Na tretata stranica e objaveno i novo prodol`enie od obemnoto delo "Kratka istorija na Makedonija" od makedonskiot istori~ar od Bugarija, koj se potpi{uva so psevdonimot Sarisa Paraos, vo koja toj pravi osvrt na vooru`enite buntovi na Makedoncite protiv turskata vlast vo 17 vek. Na ~etvrtata stranica e objavena statijata od Vlado Stojanovski pod naslov "Golobrdskoto pra{awe povtorno e razgledano niz propaganden film". Vo ovaa statija avtorot revoltirano reagira protiv najnovata golemobugarska {ovinisti~ka i anti-makedonska provokacija olicetvorena preku "dokumentarna" TV-emisija vo koja se tvrdelo deka vo Golo Brdo vo Albanija `iveele "Bugari". Na istata stranica objaveni se vesti od Republika Makedonija.

Na pettata stranica objaven e portret na makedonskiot nacionalen deec Trajko Kitan~ev (1858-1895), koj poradi svojata dejnost tri godini le`el vo bugarskite zatvori. Na istata stranica e objaveno i 33-toto prodol`enie od feqtonot za Nikola Jonkov Vapcarov od avtorot Biljana Vardarska. Na {estata stranica e objavena istoriskata statija, povtorno od avtorot Sarisa Paraos pod naslov "Delo na Makedonci - vizantiski imperatori". Vo ovaa statija (koja vsu{nost e prodol`enie od minatiot broj) avtorot nudi dokazi za kontinuitetot na Ohridskata Arhiepiskopija od Justinijana Prima. Toj potsetuva deka nitu eden od prvite bugarski crkovni poglavari ne bil Bugarin. Na sedmata stranica e objavena statijata "Za naivnosta na istra`uva~ite na Fenikijcite" od d-r Ta{ko Bel~ev. Na osmata stranica e objavena reporta`ata od Vlado Stojanovski po povod negovata poseta na Skopje za vreme na Denovite na makedonskoto novinarstvo.

Vo podlistokot "Pirinski plamen" (koj izleguva na makedonski literaturen jazik), na prvata i na tretata stranica objavena e statijata pod naslov "Ohridskite biseri" od mladiot ohridski publicist Mi{o Juzmeski. Vo statijata avtorot pi{uva za prirodnite i za kulturnite ubavini so koi e zakiteno na{eto prekrasno Ohridsko Ezero. Predadeni se i tekstovite na dve makedonski pesni. Na vtorata stranica e objaveno intervju so doskore{niot minister za iseleni{tvo, a sega{en vladin poverenik na agencijata za iseleni{tvo, Martin Trenevski. Vo intervjuto toj ja osuduva zabranata na OMO Ilinden-PIRIN i iska`uva pofalni zborovi za ulogata i misijata na vesnikot "Narodna volja" srede Makedoncite vo Bugarija. Na ~etvrtata stranica e objaven prviot del od statijata na redovniot sorabotnik na "Narodna volja" Aleksandar Donski pod naslov "Pesnite od Zbornikot na Miladinovci ne se dokaz deka Makedoncite se od bugarsko etni~ko poteklo".

Gi povikuvame site makedonski patrioti da go pomagaat izleguvaweto na ovoj edinstven makedonski svetilnik vo Pirinska Makedonija, preku pretplata ili sponzorstvo. Za podetalni informacii obratete se na: @K "Zapad" bl. 36, ap. 17, 27000 Blagoevrad, Bugarija ili na e-mail: n_volja@hotmail.com. Zainteresiranite od Republika Makedonija mo`at da se pretplatat i vo redakcijata na "Makedonsko sonce", po {to vesnikot }e go dobivaat na doma{na adresa. Pretplatata za RM e samo 20 DM godi{no.