Vo tekot na minatiot vikend vo Ohrid

MAKEDONSKO- SEVERNOAMERIKANSKA KONFERENCIJA ZA MAKEDONISTIKATA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Konferencijata ja otvori pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, gospodinot Savo Klimovski, koj istakna deka mnogu sili se obiduvale da go obnarodat makedonskiot narod sakaj}i da mu go odzemat najsvetoto - negoviot jazik, no vo toa ne uspeale nitu nekoga{ }e uspeat

Na petti i {esti ovoj mesec vo Ohrid se odr`a ~etvrtata Makedonsko-severnoamerikanska slavisti~ka konferencija na koja u~estvuvaa ~etiriesetina nau~ni rabotnici od oblasta na slavistikata od Makedonija, SAD i Kanada. So prezentiranite trudovi na ovaa Konferencija }e bide afirmiran makedonskiot jazik, literatura i kultura na severnoamerikanskiot kontinent, no i po{iroko vo svetot.

Konferencijata ja otvori pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, gospodinot Savo Klimovski, koj istakna deka mnogu sili se obiduvale da go obnarodat makedonskiot narod sakaj}i da mu go odzemat najsvetoto - negoviot jazik, no vo toa ne uspeale nitu nekoga{ }e uspeat.

Na konferencijata svoe izlagawe ima{e i Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski, Negovoto Bla`enstvo g.g. Stefan koj otkako napravi presek na istoriskiot kontinuitet od voskresnuvaweto na Isus Hristos preku misijata na apostolite na ovie prostori, pa do dosega{nite aktivnosti na MPC dodade: "Ne e daleku denot koga na{ata Crkva }e bide prifatena kako ramnopravna ~lenka vo semejstvoto na pravoslavnite crkvi".

Makedonsko-severnoamerikanskata konferencija za prvpat e odr`ana vo 1991 godina na Univerzitetot vo Mi~igen vo SAD, a vtorata se odr`a vo 1994 godina vo Ohrid. Tretata be{e realizirana vo Toronto vo 1997 godina.