Spored profesorot Askal Abri{ev od ^e~enija

SAD SAKALE DA GO OTCEPAT PIRIN

(Makfaks)

  • Za akcijata Amerikancite navodno sakale da ja iskoristat aktivnosta na OMO "Ilinden"
  • Celata storija ~e~enskiot profesor Abri{ev ja vrzuva so imeto na sega zabranetata OMO "Ilinden"

Tajnite slu`bi na SAD sakale da ja odvojat Pirinska Makedonija od Bugarija vo tekot na 1991 godina, ispolzuvaj}i aktivist na nelegalnata OMO "Ilinden". Ova, kako {to pi{uva sofiskiot vesnik "24 ~asa", go tvrdi profesorot Askal Abri{ev od ^e~enija, koj diplomiral na Univerzitetot "Lomonosov" vo Moskva, specijalnost balkanistika, a ~esto patuval niz Bugarija i Grcija.

Abri{ev, vo statija za vesnikot "Makedonska po{ta", tvrdi deka na 22 april 1991 godina na Sobor na OMO "Ilinden", kraj Ro`enskiot manastir, trebalo da se objavi odvojuvaweto na Pirinska Makedonija od Bugarija. Kosovo toga{ s# u{te ne e na meta na Amerika. Tajnite slu`bi na SAD bile zagri`eni prvo da go likvidiraat komunisti~koto mnozinstvo vo Bugarija, za da bide prekinata vrskata so Moskva, pi{uva Abri{ev. Povikot na amerikanskite slu`bi bil nekoj od govornicite na sobirot da pro~ita proklamacija oti Pirinska Makedonija se odvojuva od Bugarija i da ja povika, preku radio, miroqubivata amerikanska vojska da isprati pomo{. Abri{ev tvrdi deka po ~as-dva od amerikanski avioni trebalo da skoknat "10.000 vojnici", da se zacvrstat okolu Pirin Planina, Ko~erinovskata Reka, nekoga{na granica me|u Kne`evstvoto Bugarija i Turcija.

Abri{ev vo materijalot publikuvan vo vtoriot broj na "Makedonska po{ta", koj se izdava od fondacijata "Sojuz na Makedoncite vo Bugarija", tvrdi deka tie fakti im bile poznati i na bugarskite specijalni slu`bi. Sofiskiot "24 ~asa" dodava oti "Makedonska po{ta" se plasira vo Blagoevgrad, no se pe~ati vo Sofija, kako i deka ne e oficijalen organ na OMO "Ilinden", no ja za{tituva nivnata politika. Vo brojot od 3 avgust "24 ~asa" objavi kusa informacija oti vesnikot "Makedonska po{ta" publikuval karta na Republika Pirinska Makedonija so glaven grad Blagoevgrad.

(Makfaks)


Vo Ohrid na Ezero

"TRADICIONALNO" LETUVAWE

Na{ite babi kone~no izlegoa od svoite doma{ni ogni{ta i pojdoa po pla`ite da gi pri~uvaat svoite vnuci dodeka se kapat. Sepak utareto i {amiite ne gi simnuvaat. Tradicijata ne se napu{ta lesno i pokraj modernite tekovi na `iveewe. Sepak, i gore{tinite ne mo`at da se pre`iveat ako ne se navodenat barem nozete vo ladnite vodi na Ohridskoto Ezero.

R.Z.


Predizborieto na Qub~e

IST PAT PO VTOR PAT

Premierot Qub~o Georgievski minatata nedela po vtor pat ja pu{ti vo upotreba novata delnica od patot Ohrid - Sveti Naum.

I vo ovaa prigoda Premierot im se zablagodari na site koi se zalagaa za izgradba na patot. Ovoj pat ili ovojpat, patot treba da bide gordost za site nas, re~e Premierot.

Ako mnogupati se falime so istite raboti, kaj }e ni bide krajot?

R.Z.