KO[ARKA: Zavr{eno 5. Evropsko prvenstvo vo ko{arka za mladinci do 20 godini

TRIUMF VO DUELOT SO ^E[KA

Sala na SRC "Biljanini Izvori". Gleda~i 200. Sudii: Dozai od Hrvatska i Lebedev od Rusija

MAKEDONIJA: Stefanov 11 (1-1), Samarxiev 12 (2-1), Ilievski 17 (4-4), Grn~arov, Petkov 2, ^ekovski 10 (10-6), Maxunkov 3 (2-1), Gocevski 2, \urov 26 (10-5), Pavlovski, Tasov, Ta~i.

^E[KA: Gajdo{ik 2, Hilser, Kosovi~ 4, Sukup 14, Neca{ 12 (5-3), Vel{ 6 (4-2), Ide{ 6, Kuka~ka 3 (2-1), @u`ak 7 (1-0), Marek 5, [an 6, Barton 7.

PET LI^NI GRE[KI: @u`ak vo 38 minuta, TROJKI: Makedonija 9 (Samarxiev, Ilievski i \urov po 3), ^e{ka 3 (Neca{, Marek i Barton po1)

Mladata ko{arkarska reprezentacija na Makedonija nastapot na 5. Evropsko prvenstvo za igra~i do 20 godini go zavr{i na edinaesettoto, pretposledno mesto, blagodarej}i na pobedata vo razgiruvaweto nad ^e{ka od 83:72 (52:37).

Vrednoto na ovoj me~ se slu~i vo prvite 20 minuti koi bea najdobri na makedonskite reprezentativci na ova prvenstvo. Golema zasluga imaa Marjan \urov koj osvoi 17 ko{evi od koi tri trojki i Ilievski koj postigna 12 ko{evi.

Vo vtoriot del od natprevarot doma}inite bea bavni, zamoreni, topkata te{ko ja pogoduva{e celta, ja zagubija sve`inata, a vo poslednite minuti ostanaa i bez povredeniot Ilievski.

Na krajot Makedonija stigna i do vtorata pobeda na prvenstvoto, dovolna samo za 11. mesto, iako ambiciite im bea mnogu pogolemi.


RAKOMET: Igra~ot na stoletieto karierata }e ja zavr{i vo Skopje?

MANASKOV VO SKOPSKIOT SUPERLIGA[?!

Legendata na ma{kiot rakomet vo Makedonija, i oficijalno proglasen za igra~ na stoletieto vo na{ata dr`ava, Pepi Manaskov, kako {to stojat rabotite, najverojatno karierata }e ja prodol`i vo redovite na skopski "Vardar Vatrostalna".

Po vra}aweto od Slovenija, kade {to nastapuva{e za prvakot na ovaa dr`ava "Pivovarna La{ko" od Celje, Manaskov ima{e mnogu ponudi od makedonski ekipi i od stranstvo.

Se o~ekuva nova sredba i toga{ bi trebalo da se definira negovoto doa|awe vo skopskiot superliga{. Vo optek e ednogodi{en, a mo`no e da potpi{e i dvegodi{en dogovor.


Fudbal: Prijatelska sredba

CEMENTARNICA - VARDAR (1:0)

Prijatelskata sredba me|u "Cementarnica" i "Vardar", odigrana na petti ovoj mesec popladne na igrali{teto vo naselbata "Kisela Voda" vo Skopje zavr{i so pobeda na doma{nite fudbaleri, so eden pogodok na novakot vo redovite na "Cementarcite", Sa{o Bla`evski, postignat pred samiot kraj na natprevarot.

Noviot {ef na stru~niot {tab na "Cementarnica", Zoran Stratev, e zadovolen i od igrata i od rezultatot.

Na sredbata najlo{o mina Toni Eftimov na koj mu se skinaa ligamentite na ramoto, pa }e mora da se operira i od terenot }e otsustvuva najverojatno dva meseca.


Fudbal: Babunski se vra}a

NOVO ZASILUVAWE VO FK VARDAR

Od skoro so fudbalerite na "Vardar" trenira i doskore{niot internacionalec i aktuelen makedonski reprezentativec Boban Babunski. Odbranbeniot igra~ za vreme na lanskata sezona nastapuva{e za {panskiot vtoroliga{ "Logrowes", a pred da zamine na pe~alba vo stranstvo, pred pove}e godini gi brane{e boite na skopskite "crveno-crni".

So eventualnoto vra}awe na Babunski, skopskite "crveno-crni" }e bidat zasileni od odbranata, bidej}i stanuva zbor za iskusen i kvaliteten fudbaler.

Spored Babunski, toj so lu|eto na Upravniot odbor na klubot postignal soglasnost da se vrati vo "Vardar" i da nastapuva vo slednite 2-3 sezoni.


PLIVAWE: Maratoncite vo [abac

MAKEDONIJA PLASIRANA NA [ESTO MESTO

  • Na maratonot na koj osven pliva~i od Makedonija u~estvuvaa i maratonci od Slovenija, Ungarija i doma}inot - SRJ, Makedonija vo vkupen plasman se plasira na 6. mesto

Makedonskiot maratonski pliva~ki reprezentativec, Tomi Stefanovski, go osvoi vtoroto mesto vo ma{ka konkurencija na trkata vo [abac (SR Jugoslavija), a Vesna Trajkovska stigna prva na celta kaj `enite. Na maratonot Stefanovski,18,8 kilometri dolgata pateka ja mina za 2 ~asa i 58 minuti i zaostanal samo ~etiri minuti zad prvoplasiraniot Jugosloven Miodrag Vasi}. Trajkovska patekata ja minala za 3,18 ~asa.

Tretoto mesto go osvoi Slovenecot Jure Bu~er, {ampion na taa zemja vo disciplinata 1.500 metri. Pobednikot na godina{niot Ilindenski kup, mladinecot Mihajlo Ristevski, stignal ~etvrt na celta, a tretiot makedonski maratonec, Ilija Stojanovski, go osvoil devettoto mesto, postignuvaj}i vreme od 3,28 ~asa.

Zdravka Stankoska, vtorata makedonska pretstavni~ka na maratonot vo [abac, go osvoi vtoroto mesto (3,40 ~asa).

Na maratonot Makedonija vo vkupen plasman se plarisala na {esto mesto.

Podgotvila: Zorica NASKOVSKA