Bo{wa~kiot kulturen centar vo "Muzika bez granici"

GRI@A ZA NACIONALNOTO BOGATSTVO

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Vo ramkite na manifestacijata "Muzika bez granici", na muzi~arite od Holandija me|u preostanatite kulturno-umetni~ki dru{tva i solisti, so svoj nastap im se pridru`ija igraorcite i decata muzi~ari pri Bo{wa~kiot kulturen centar. Tie bea u~esnici vo nekolkute muzi~ki rabotilnici, no igraa i peeja i na golemiot koncert {to se odr`a vo Skopje na 21 juli, na Kejot na Vardar

Zadovolen sum od sorabotkata so Nevladinata organizacija "Civil". Me iznenadija muzi~arite od Holandija so nivnata dobra podgotvenost i so poznavaweto na makedonskiot folklor. Toa {to go izvedoa i {to go otpeaja mnogu se dobli`uva{e do originalot, do izvornata pesna. Isto taka, mo`e da istaknam deka sum zadovolen od koncertot vo Skopje koj{to be{e dobro pokrien i od mediumite, veli gospodinot Hazbo Meki}, koj e koordinator na site muzi~ki aktivnosti vo Bo{wa~kiot kulturen centar, a koj raboti i kako koreograf. Inaku, Toj dolgi godini rabotel kako solist vo Germanija, a bil i porane{en ~len na KUD "Kosta Abra{evi}" i "Tanec".

Na pra{aweto, kolku e dobro (osven folklorot na sopstvenata zemja) da se poznava i folklorot na drugite narodi, bliski ili dale~ni, g. Meki} veli:

- Poznavaweto na folklorot na drug narod, na druga dr`ava e dobro, bidej}i muzikata i folklorot pridonesuvaat za zbli`uvawe me|u lu|eto, a istovremeno toa zna~i i razmenuvawe na iskustva. Folklornoto bogatstvo na Makedonija e tolku golemo {to ne veruvam deka nekoja druga dr`ava vo Evropa mo`e da se pofali so takov kvalitet vo folklorot kako {to toa Makedoncite mo`at. Zatoa, smetam deka sekoja zemja osven sopstveniot folklor treba da go poznava i makedonskiot. Koga Holan|anite ili Germancite ili Japoncite go poznavaat, toga{ navistina bi trebalo u{te podobro da go znaat onie etniteti koi `iveat vo Makedonija. No, smetam deka folklornoto bogatstvo kaj nas ne se ceni tolku kolku {to zaslu`uva, tolku kolku {to vo svetot se ceni. Smetam deka mnogu pove}e treba da se vlo`i i raboti vo za~uvuvaweto i neguvaweto na nacionalnoto kulturno, folklorno bogatstvo, na za~uvuvawe na tradicijata.


Bo{wa~kiot kulturen centar, ~ij pretsedatel e Safet Ka~ar, postoi dve godini. Se javuva zaradi odr`uvawe na bo{wa~kata kultura vo Makedonija. So postoeweto na Bo{wa~kiot kulturen centar, ovaa nacionalnost ja ~uva i gai tradicijata, obi~aite i kulturata.

Folklornata sekcija postoi edinaeset meseci, a vo nea se raboti na igrite od bo{wa~kata nacionalnost i na igrite od Makedonija, bidej}i nie `iveeme vo Makedonija i & pripa|ame na Makedonija, veli g. Meki}.