MUZIKA: Preku "Civil" do "Muzika bez granici"

MAKEDONSKIOT FOLKLOR - JAZIK NA SOVR[ENOTO

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • "Muzi~arite bez granici" ispra}aat grupi muzi~ari i u~iteli po muzika, izveduvaat pesni od mnogu razli~ni kulturi, organiziraat rabotilnici po peewe, svirewe na tapan i tancuvawe za deca. Sorabotuvaat so drugi muzi~ari i so kulturni organizacii vo kreiraweto na mentalitet bez granici
  • Muzi~kiot karavan "Muzika bez granici" be{e postaven od Nevladinata organizacija "Civil" koja za idnina se stremi ovaa manifestacija da prerasne vo institucija

Muzi~kiot karavan na "Muzi~arite bez granici" od Holandija koi muzikata bez granici ja prenesoa preku Demir Kapija niz Skopje, od Bitola do Ohrid, {to zapo~na na 17-ti, zavr{i na 25-ti juli. Ovie petnaeset visoko profesionalni muzi~ari vo tekot na {este dena prestoj vo Makedonija najume{no ja poka`aa svojata virtuoznost vo muziciraweto.

Inspirirani od makedonskiot folklor vo koj{to, kako {to velat, e postaven univerzalniot pozitiven sudir na najdlabokite razliki vo muzikite {to doa|aat od razli~nite etniteti i koi se protegaat od dale~niot istok i do nam bliskiot Balkan, tie najmnogu se zadr`uvaat na makedonskata tradicionalna (folklorna) pesna so seto po~ituvawe kon kulturata na ova podnebje i so respekt kon identitetot na na{ata zemja. Pritoa, "Muzi~arite bez granici" ja prika`aa svojata sposobnost i ume{nost na splotuvawe na razli~nite muzi~ki provevi na razli~nite etniteti koi `iveat vo Makedonija.

No, vo nivnite nastapi, vo tekot na pove}eto koncerti i golemiot broj muzi~ki rabotilnici {to bea organizirani za vreme na nivniot prestoj kaj nas, muzi~arite od Holandija peeja i svirea pesni od kulturnoto nasledstvo od celiot svet. Na koncertite i muzi~kite rabotilnici im se pridru`ija golem broj kulturno-umetni~ki dru{tva i solisti od zemjava.


Muzi~kiot karavan "Muzika bez granici" be{e postaven od Nevladinata organizacija "Civil" koja za idnina se stremi ovaa manifestacija da prerasne vo institucija. Celta e da se spojat, koncentriraat na edno mesto, najrazli~nite vidovi vo muzikata, najdale~nite muzi~ki osobenosti. Da se postigne komunikacija niz univerzalniot jazik koj proizleguva od azbukata na violinata, tarabukata, tapanot, gajdata, basot, harmonikata....i ~ovekoviot glas kako elementi od najvozvi{eniot medium na sovr{enoto.


Karavanot go prodol`i svojot pat od Makedonija preku Kosovo do Bosna, so cel, dogodina povtorno da se vrati ovde, vo Makedonija. Muzi~arite od Holandija poka`aa interes i tie da organiziraat golem muzi~ki festival na koj{to }e bidat pokaneti muzi~ari, dru{tva i solisti od zemjava preku koi Makedonija niz muziciraweto }e go prenese sopstvenoto nacionalno, kulturno i istorisko bogatstvo vo ovaa dale~na zemja.