Na Klinikata za hematologija - Skopje

ALOGENA TRANSPLANTACIJA I KAJ NAS

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • U{te pozna~aen moment so koj se zaokru`uva proektot za transplantacija na koskenata srcevina e planiranata prva alogena transplantacija, odnosno presaduvawe na koskena srcevina od zdrav donator koja naskoro treba da se izvr{i na skopskata Klinika za hematologija
  • Edna vakva operacija vo drugite zemji ~ini 100.000 germanski marki, a godi{no vo Evropa se vr{at okolu 20.000 operacii od vakov tip

Klinikata za hematologija minatata nedela go dobi dolgoo~ekuvaniot krioprezervator koj slu`i za zamrznuvawe i skladirawe na stem-kletkite koi se zemaat od koskenata srcevina i periferno, kako i za drugi organi i biolo{ki materijali i tkiva. Kompletnata aparatura koja }e go ovozmo`i procesot na transplantacija na koskenata srcevina e od francuskata firma "Er Likvid" koja ~ini 120.000 germanski marki, a sredstvata za nabavka na ovoj aparat gi obezbedi Fondot za zdravstveno osiguruvawe. Vo Klinikata prisustvuvaat dvajca francuski in`eneri koi ja montiraat aparaturata.

Ova e prv aparat od vakov tip vo Republika Makedonija so koj }e se vr{i transplantacija na koskena srcevina kako i sli~ni transplantacioni zafati vo drugi medicinski oblasti. Vakviot metod se primenuva kaj malignite, avtoimunite, vrodenite i naslednite zaboluvawa.

U{te pozna~aen moment so koj se zaokru`uva proektot za transplantacija na koskenata srcevina e planirana prvata alogena transplantacija, odnosno presaduvawe na koskena srcevina od zdrav donator koja naskoro treba da se izvr{i na skopskata Klinika za hematologija. Odreden broj medicinski lica koi specijalno za ovoj tip na operacii bea obu~uvani vo Qubqana, ve}e se podgotveni za izveduvawe na (kako {to velat medicinarite) najslo`enata biolo{ka intervencija. So nea se obnovuva (menuva) imunolo{kiot sistem na pacientot so transplatacija na kletki zemeni od zdrav daritel. Planiran e ve}e prviot pacient, a direktorot na ovaa Klinika, d-r Bor~e Georgievski n# informira deka terminot na prvata operacija }e bide utvrden po konsultaciite so klini~arite na Centarot za hematologija vo Solun, koi bea aktivno vklu~eni vo realizacijata na skopskiot hematolo{ki centar zaedno so lekarite od Klini~kiot centar od Qubqana. Edna vakva operacija vo drugite zemji ~ini 100.000 germanski marki, a godi{no vo Evropa se vr{at okolu 20.000 operacii od vakov tip.