Tridnevna manifestacija vo Ohrid

SEMAKEDONSKI MEDICINSKI KONGRES

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Na prviot raboten den od Kongresot bea prezentirani dostignuvawata na makedonskata medicina, a potoa bea odr`ani i 18 vovedni predavawa od tri oblasti vo zdravstvoto
  • Se o~ekuva ovoj Kongres da pretstavuva osnova za ponatamo{na sorabotka pome|u lekarite, stomatolozite i farmacevtite od zemjava so makedonski lekari, stomatolozi i farmacevti od drugite zemji

Minatata nedela, pod mototo "Doktorite od Makedonija za Makedonija", sve~eno be{e otvoren Prviot semakedonski kon-gres na lekarite, stomatolozite i farmacevtite vo Ohrid. Kongresot vo organizacija na Ministerstvoto za iseleni{tvo, zapo~na na 27 juli i trae{e tri dena. Vo nego zedoa u~estvo 94 lekari, stomatolozi i farmacevti od iseleni{tvoto (od okolu 20 zemji) odnosno od SAD, Turcija, SR Jugoslavija, Velika Britanija, Bugarija, Kanada, ^e{ka i drugi evropski zemji kako i nad 240 nivni kolegi od Makedonija.

Zna~eweto na ovoj Kongres e dotolku pogolemo poradi toa {to stanuva zbor za stru~ni lica od Makedonija od oblasta na medicinata koi svoeto znaewe go manifestirat vo drugi zemji i na toj na~in ja afirmiraat i Republika Makedonija vo svetot. Sekako, nivnoto dolgogodi{no iskustvo vo medicinskite centri od stranski zemji, koe na Kongresot be{e prezentirano, }e zna~i mnogu za ponatamo{no unapreduvawe na na{eto zdravstvo.

PREDAVAWA

Na prviot raboten den od Kongresot bea prezentirani dostignuvawata na makedonskata medicina, a potoa bea oddr`ani i 18 vovedni predavawa od tri oblasti vo zdravstvoto. Se o~ekuva ovoj Kongres da pretstavuva osnova za ponatamo{na sorabotka pome|u lekarite, stomatolozite i farmacevtite od zemjava so makedonski lekari, stomatolozi i farmacevti od drugite zemji. Me|u u~esnicite, kako {to istakna prof. d-r Perko Kolevski, pretsedatel na nau~niot odbor, ima pove}e relevantni stru~ni imiwa od razli~ni medicinski oblasti.

SORABOTKA

Celta na ovoj semakedonski Kongres e da se utvrdi ponatamo{nata sorabotka so prisutnite lekari, a voedno se pravat napori sorabotkata da se pro{iri i so onie medicinski lica koi ne bea vo mo`nost da prisustvuvaat na ovaa manifestcija. Sorabotkata bi se odvivala preku razmena na kadri, specijalizanti i studenti kako i razmena na iskustva vo oblasta na zdravstvoto. Prof. d-r Qup~o Karevski, potpretsedatel na organizacioniot odbor, poso~i deka spored negovi soznanija, od vkupniot broj lica koi zavr{ile studii od oblasta na medicinata, stomatologijata i farmacijata vo Republika Makedonija, deset otsto rabotat nadvor od na{ava zemja. Idejata na Kongresot e kontaktite so niv da se odr`uvaat i na povisoko nivo.

Pokrovitel na ovoj Kongres e pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski.


PREZENTACII

Pokraj video-prezentacijata na dostignuvawata na makedonskata medicina, bea realizirani mnogubrojni usni prezentacii me|u koi Reperfuzioni strategii kaj akuten miokarden infarkt, Hepatitis B vakcina vo Republika Makedonija, Zastapenost na pu{eweto, alkoholot i drogata me|u mladite vo Makedonija itn., kako i poster-prezentacija. Mnogubrojnite u~esnici imaa i vreme za dru`ewe. Slobodnoto vreme gostite go iskoristija za piknik vo Sveti Naum i za zapoznavawe so drugite istoriski znamenitosti vo Ohrid.