Leten hepening

"ZAJDI, ZAJDI"

Podgotvila: Jasminka MARKOVSKA

  • Na 25 juli vo KIC be{e postavena izlo`bata "Together". Ovaa izlo`ba go poka`uva i ozna~uva spojot pome|u gradot Skopje i zbratimenite gradovi od Evropa

Golemiot leten hepening {to sekoja godina se odr`uva vo Skopje vo organizacija na Direkcijata za kultura i umetnost - Skopje, trae ve}e podolgo vreme. I ovaa nedela na programata bea brojni manifestacii od razni oblasti i vidovi na umetnosta.

Na 22 ovoj mesec najmladite mo`ea da ja vidat teatarskata pretstava za deca "Zajdi, zajdi" vo re`ija na Bowo Lungov, a vo izvedba na Teatarot za deca i mladinci. Pretstavata be{e postavena na Skopskata tvrdina. Istata ve~er vo Muzejot na grad Skopje imaa nastap i vokalnoinstrumentalnata grupa "Struni" od Slovenija.

Ponedelnikot (24 juli) be{e vo znakot na izlo`bata na Marjana Kostoj~inovska, Sergej Andreevski i Robert Pa{ovski, postavena vo Salonot na DLUM, a istata ve~er bea promovirani i izdanija "Muzeum", Muzej na grad Skopje.

Na 25 juli vo KIC be{e postavena izlo`bata "Together". Ovaa izlo`ba go poka`uva i ozna~uva spojot pome|u gradot Skopje i zbratimenite gradovi od Evropa. Ve~erta, na 26 juli qubitelite na teatarot mo`ea da ja prosledat i premierata na teatarskata pretstava "Tehno yvezda". Avtor na tekstot na ovaa teatarska pretstava e Tomislav Osmanli, a taa e vo re`ija na Violeta Xoleva. Pretstavata mo`e{e da se prosledi vo Gradskiot park.