Konzervacija na stebla vo Makedonija

ZA[TITEN VEKOVNIOT ^INAR

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Ovoj ~inar koj e so viso~ina od dvaeset metri, so obem od metar i polovina do sedum metri, star e petstotini i pedeset godini i tokmu zatoa zaslu`uva posebno vnimanie

Vo Programskite aktivnosti na Ministerstvoto za `ivotna sredina za 1999 godina pokraj drugoto be{e i aktivnosta za za{tita i konzervacija na poedine~ni monumentalni stebla vo Makedonija, za{titeni kako spomenici na prirodata.

Za taa cel Zavodot za `ivotna sredina izgotvi Elaborat za za{tita i konzervacija na nekolku drvni vidovi, so posebni Programi i presmetki za za{tita i konzervacija na platonovoto steblo, {to se nao|a pome|u zdravstveniot dom "Bit Pazar"i Gazi Isa - Begovata xamija vo Skopje. Ovoj ~inar koj e so viso~ina od dvaeset metri, so obem od metar i polovina do sedum metri, star e petstotini i pedeset godini i tokmu zatoa zaslu`uva posebno vnimanie.

Terenskite raboti za za{titata na ovoj ~inar bea zapo~nati vo fevruari ovaa godina, a konzervacijata zavr{i na po~etokot na mesec juni.

Za Proektot "Da go spasime vekovniot ~inar", Ministerstvoto za `ivotna sredina vo sorabotka so novinarsko-pravniot centar "Erina" i humanitarnata organizacija "El Halil" obezbedi sredstava od SOROS, fondacijata "King Boduen".