Intertoto kup, revan{-natprevar od tretoto kolo

PELISTER - SELTA 1:2 (0:0)

Bitola: - Stadion Pod Tumbe Kafe. Vreme i teren odli~ni za igra. Gleda~i nad 6.000. Sudija: Abraham od Ungarija. Strelci: Momirovski vo 74 min. za Pelister, Pablo vo 51 i 61 minuta za Selta. @olt karton: Dimov i Jan~i} Pelister.

Pelister: To{i}, Grozdanov, Kapinkovski, Dimov (Delovski), Jan~i}, Momiroski, Sivevski, Rutevski, Stisniovski, Talevski (Bajramovski), Micevski.

Selta: Pingo, Nogerol, Valesko, (Doriva), Kaseres, Xovaneli (Tomas), Huanfran, Kaira, Serxo, Pablo, Mena, Kampos

Fudbalerite na "Pelister" ne uspeaja da se plasiraat vo ~etvrtoto kolo od Intertoto kupot. Namesto sredba so angliskiot pretstavnik "Aton Vila", pelisterci vo slednive denovi gi o~ekuvaat podgotovki za noviot {ampionat. No, i plasmanot vo tretoto kolo pretstavuva dosega najgolem uspeh vo na{iot fudbal.

"Selta" u{te na prvata sredba vo "Vigo" obezbedi nedosti`na razlika od tri gola, zgora na toa i vo Bitola poka`a oti e protivnik {to zaslu`uva respekt.

Na natprevarot, vo prvoto poluvreme i dvete ekipi imaa po nekolku {ansi, no glavno se igra{e na sredinata na terenot. Dimov i Rutevski za "Pelister" i Kampos za "Selta" gi imaa najzrelite {ansi, vo 9-tata i 15-tata minuta.

Vo vtoroto poluvreme dominira{e "Selta" i poka`a deka vo Bitola ne e dojdena da se brani, nitu da ja ~uva prednosta, tuku ednostavno da igra i da se nadigruva.

Vo 51-ta minuta Pablo ja koristi gre{kata na pelisterci i biej}i otkoso od levata strana go sovlada To{i}. Istiot fudbaler dve minuti podocna povtorno ima{e ubava prilika, no ne ja iskoristi.

Vo {eesettata minuta se slu~i majstorsko proigruvawe po koe Pablo, vleze vo 16-te metri i so silen udar pod pre~kata po vtorpat go sovlada To{i}.

Vo 74-tata minuta "Pelister" poddr`an od publikata preku Momirovski, koj po dobrata akcija go lobuva{e gostinskiot golman, go namali rezultatot na 2:1.

"Pelister" na ovoj natprevar dade s# od sebe, no ne mo`e{e pove}e da stori bez ~etvorica standardi prvotimci. Raduva {to vo novata sredina dobro se snajde povratnikot Van~o Micevski.


Na pliva~kiot maraton "Toroneos-2000"

POSTIGNATI ODLI^NI REZULTATI

Makedonskite repezentativci Jane Karajovanov i Vasil Velkov na pliva~kiot maraton vo Grcija postignaa odli~ni rezultati. Na 30-tiot jubileen pliva~ki maraton "Toroneos-2000" {to se pliva{e od prviot do vtoriot krak na Halkidikite do grad~eto Mikiti, vo dol`ina od 30 km, vo silna me|unarodna konkurencija, Jane Karajovanov go osvoi prvoto mesto, a Vasil Velkov stigna kako vtor na celta.


Boks

PRIJATELSKI DUEL

Revan{iraj}i se za neodamne{nata poseta na na{ata reprezentacija na glavniot grad na SRJ, gostite od Belgrad dojdoa vo Ohrid kade se odr`a bokserski dvome~ me|u kombiniraniot sostav na Makedonija (sostaven od klubovite "K. Voda", "Skopje", "Vardar", "Bargala", "Ohrid" i "Partizan".

Na prijatelskiot duel, spored informaciite na programata bea 10 borbi, a so vkupen rezultat od 11:7 pobedi makedonskata selekcija. Za najdobar bokser na natprevaruvaweto be{e proglasen Veli Mumin.


Fudbal

KOMBINIRAN SOSTAV

  • Selektorot Dragan Kanatlarovski - Capar se otka`a od kombinacijata dopolnitelno da bide povikan i 20-ot patnik za turnirot vo Varna (25-29 juli), kade }e u~estvuvaat u{te selekciite na Bugarija i Azerbejxan, kako i doma}inot, ekipata na "Spartak"

Kombiniranata fudbalska reprezentacija na Makedonija po dvodnevniot prestoj vo Strumica i skore{niot test so "Belasica", patuva za Sofija, od kade {to so avion }e prodol`i za Varna. Spisokot so 19-te povikani kandidati e kompleten. Selektorot Dragan Kanatlarovski - "Capar" se otka`a od kombinacijata dopolnitelno da bide povikan i 20-ot patnik za turnirot vo Varna (25-29 juli), kade }e u~estvuvaat u{te selekciite na Bugarija i Azerbejxan, kako i doma}inot, ekipata na "Spartak".

[ansata da go obezbedat reprezentativniot status }e ja imaat: Nikolovski, Jov~ev-golmani, Krstevski, Memedi, Stojanov, Miserdovski, Zdravevski, Jovanovski, Elmazovski, Vasoski, [umulikovski, [ainovski, Krstev, Karanfilovski, Ramadan, Mitrevski, Be}iri, Nuhija i Ristovski. 


Golmanski problemi na RK "Pelister"

NA GOLOT OSTANUVA MLADIOT ANGELOV

  • "Pelister" ostanuva samo so mladiot golman Angelov, koj po povredata zdobiena minatata sezona, pri krajot na prvenstvoto uspe{no se vrati vo forma. S# u{te ne se znae koj }e mu pravi dru{tvo na Angelov na golmanskata pozicija

So zavr{uvaweto na rakometnata sezona "Pelister" uspea da go vrati vo svoite redovi porane{niot golman [andor Hodik i so toa zasiluvawe bitol~ani imaa reprezentativna trojka na golmani: Hodik, Misoski i Angelov. Spored procenkite na site qubiteli na rakometot toa be{e najsigurna golmanska linija koja vetuva{e odbrana na {ampionskata titula.

No, za kuso vreme od trojcata golmani vo "Pelister" ostana samo eden i toa mladiot Petar Angelov. Iskusniot Hodik otkako go potpi{a dogovorot, se predomisli, gi vrati parite zemeni od klubot i si zamina vo Kikinda (SRJ).

Potoa se slu{na deka Misovski potpi{al dogovor so "Labin" (Hrvatska).

"Pelister" ostanuva samo so mladiot golman Angelov, koj po povredata zdobiena minatata sezona, pri krajot na prvenstvoto uspe{no se vrati vo forma. S# u{te ne se znae koj }e mu pravi dru{tvo na Angelov na golmanskata pozicija.

Podogotovkite na "Pelister" za novata sezona po~nuvaat na 28 juli so prvata prozivka na trenerot Cane Krstevski koga }e bide jasno na koi igra~i }e mo`e da se smeta.


Plivawe

BO[EVSKA 12-TA VO SVETOT

Mirjana Bo{evska, makedonskata pliva~ka reprezentativka, se nao|a na 12-toto mesto na najnovata godi{na svetska rang-lista vo neolimpiskata disciplina 1.500 metri slobodno vo dolgi bazeni. Rezultatot na Bo{evska vo taa disciplina e 16 minuti, 41 sekunda i 59 stotinki, ostvaren neodamna na miting vo [arlot (SAD).

Pokraj ovoj plasman Bo{evska u{te e i 62-ra na 800 m. slobodno (8:48,35 minuti, na Evropskoto prvenstvo vo Helsinki), 67-ma na 400 m. me{ano (4:54,28 minuti, EP vo Helsinki) i 90-ta na 200 m. delfin (2:16,44 minuti miting vo [arlot)


Na 25 juli vo Sofija

"VARDAR" PROTIV "LEVSKI"

Fudbalskata ekspedicija na "Vardar" ja zavr{i vtorata faza od podgotovkite za novata sezona, {to be{e realizirana vo Kru{ino, a od 25 juli "crveno-crnite" se selat vo trening-kampot na CSKA od Sofija (Bugarija) vo okolinata na glavniot grad na taa zemja.

Kormilarot na "crveno-crnite" veli deka e zadovolen od rezultatite od podgotovkite vo Kru{ino.

Od 25-~lenata vardarova ekspedicija ~etvorica se `alat na povredi. Aleksandar Bajevski i Arsim Abazi vle~at stari problemi, Nenad Simonovski e noviot koj e "rovit", kako i od pred nekolku dena golmanot Sa{a Ili}, koj denovive ne trenira{e bidej}i be{e vo Skopje na pregled i na terapija.