Od igrawe do muzicirawe

SITE KLOVNOVI NA "KRALE MARKO"

Podgotvila: Jasminka MARKOVSKA

  • Pretstavata za deca "U~ili{te za klovnovi", {to e vo re`ija na Kole Angelovski, a vo izvedba na Teatar za deca i mladinci, najmladite mo`ea da ja vidat na Skopskata tvrdina

Na Skopskata tvrdina "Kale", na 15 juli mo`e{e da se slu{ne Duva~kiot ansambl "Makedonija", a vo "Kur{umli an", od programata na "Skopsko leto" mo`e{e da se prosledi i reprizata od teatarskata pretstava "Jovanka Orleanka".

Nedelata (16 juli) & pripadna na Mojca Zlobko - harfa od Slovenija i na Ilija Zimbo - flejta od Makedonija, ~ij koncert be{e odr`an vo Daut pa{in amam. Teatarskata pretstava "Igra", {to be{e vo izvedba na Edna Mazija, a vo re`ija na Bujar Quma - CRUK "Babilon", se odr`a na Skopskata tvrdina.

Koncertot na pijano na Marija Pendeva i Petar Makarievski be{e na 17 juli koga Ansamblot za narodni pesni i ora "Ko~o Racin" ja ima{e svojata izvedba na kejot, pod Kameniot most.

Teatarskata pretstava "Filatos" G.E. Lesing (vo re`ija na Edit Koerber, vo izvedba na teatarot "Tri bine" od [tudgard, Germanija) be{e izvedena na 18 juli vo Fakultetot za likovna umetnost - Suli an, a istiot den vo Kulturno-informativniot centar be{e postavena i izlo`bata na crte`i na Emilija Duparova.

Vo Suli an, 19 juli, se odr`a koncertot "Dee Sistars" - gospel muzika, na gostite od Nirnberg, Germanija.

Na programata na "Skopsko leto" u~enicite od Muzi~ko-baletsko u~ili{niot centar "Ilija Nikolovski - Luj" go odr`aa svojot koncert vo Muzejot na grad Skopje. Istata ve~er be{e odr`ana i teatarskata pretstava za deca "Krale Marko" - Bratislav Dimitrov, vo re`ija na Dimitar Stankovski, vo izvedba na Teatar za deca i mladinci, na Skopskata tvrdina.

Pretstavata za deca "U~ili{te za klovnovi", {to e vo re`ija na Kole Angelovski, a vo izvedba na Teatar za deca i mladinci, najmladite mo`ea da ja vidat na Skopskata tvrdina. Muzi~arite bez granici, inaku gosti od Holandija (koi ni gi donese NGO "Civil") na 21 juli muziciraa na kejot, pod Kameniot most vo Skopje.


"MAKEDONIJA"

Duva~kiot orkestar - "Makedonija" postoi od 1955 godina. Orkestarot broi dvaesetina odli~ni instrumentalisti. Imeto "Makedonija" go nosi poradi toa {to vo svoite "redovi" ima mladi reproduktivni umetnici zavr{eni i nezavr{eni studenti na FMU od site kraevi na Makedonija. Nivniot repertoar opfa}a muzika od najrazli~ni `anrovi, operni uvertiri, xez-temi, popularni evergrin melodii, filmska muzika itn.


"FILATOS"

Storijata - Toa e drama za dve zavojuvani strani. Filatos e zarobenik na kralot Arideus, a sinot, pak, na Arideus e zaroben na drugata strana. Arideus saka da izvr{i trampa na zarobenite sinovi, a dokolku toa se slu~i, toj }e se otka`e od svoeto kralstvo. No, Filatos se samoubiva vo logorot na kralot Arideus i so toa ja garantira pobedata na tatka si...

Teatarot - "Tri bine" e osnovan od Mihael Koerber i Edit Koerber vo 1975 godina, kako slobodna teatarska grupa. I Mihail i Edit Koerber imaat zavr{eno na Visokata {kola za muzika i Pretstavuva~ki umetnosti vo [tudgard, Germanija i bile anga`irani vo dr`avnite teatri od ovaa zemja. Mihael Koerber, vo 1982 godina nesre}no zaginuva za vreme na edna proba.