Politi~kata matematika za lokalnite izbori

ISELENICITE KAKO KUKLI?

Pi{uva: Ilija MAKSIMOVSKI

  • Republika Makedonija, pokraj toa {to ne uspea da izgradi strategija za svoite dr`avjani vo svetot, naj~esto se trudi i natamu da gi iskoristuva, a so toa da oddale~i od svojata matica-zemja stotici iljadi lu|e, koi ne se mal potencijal pokraj toa {to im sleduvaat zakonski i prirodni prava, koi proizleguvaat spored logikata na zakonite, no i na ~uvstvoto za nacionalna tatkovina

Site porane{ni jugoslo-venski i drugite, isto taka, porane{ni socijalisti~ki dr`avi odamna go re{ija problemot na svoite iseleni{tva. Od jugoslovenskite - Hrvatska, od evropskite - Polska, se primeri za zemji, koi vo klu~nite momenti na svoeto kulturno, ekonomsko, pa duri i voeno postoewe maksimalno ja vklu~ija svojata dijaspora i stoticite iljadi svoi gra|ani za re{avawe na nacionalno-dr`avnite problemi. Za razlika od niv, Republika Makedonija, pokraj toa {to ne uspea da izgradi strategija za svoite dr`avjani vo svetot, naj~esto se trudi i natamu da gi iskoristuva, a so toa da oddale~i od svojata matica-zemja stotici iljadi lu|e, koi ne se mal potencijal pokraj toa {to im sleduvaat zakonski i prirodni prava, koi proizleguvaat spored logikata na zakonite, no i na ~uvstvoto za nacionalna tatkovina. Na makedonskata emigracija, za koja, neli, mnogu "se gri`ime", od ovde mo`e da & se ponudi ukinata Matica na iselenici, formirawe Ministerstvo za iseleni{tvo, pove}e skandali i sudewa, no zatoa na pretstojnite lokalni izbori taa mo`e da pretstavuva potencijal za falsifikuvawe na izborite.

Spored oficijalnata statistika nadvor od Makedonija `iveat okolu 350.000 Makedonci, dodeka spored neoficijalnite podatoci i procenki nivniot broj e pogolem od eden milion lica. Od niv oficijalno nad 50.000 imaat pravo na glas poradi {to bi trebalo na site ciklusi na izbori (parlamentarni, pretsedatelski ili lokalni) da im se organizira glasawe vo zemjite kade `iveat, dokolku tamu postojat makedonski diplomatski misii ili tie da dojdat da glasaat vo zemjava.

Porazitelno e {to na uslovniot i necelosen popis, me|u celoto makedonsko iseleni{tvo pred poslednite pretsedatelski izbori se popi{ale ne pove}e od 10.000 lica, {to poradi sostojbata vo koja se nao|aat, {to poradi nedoverbata kon svojata mati~na zemja najmnogu poradi nezainteresiranosta za glasawe. Na pretsedatelskite i na poslednite parlamentarni izbori i pokraj brojnite povici i organizirawe na patuvaweto, vo zemjava se pojavija minimalen broj gra|ani za da glasaat na izborite. Tokmu ovde se nao|a i najgolemata {ansa za falsifikuvawe na pretstojnite lokalni izbori. Ako se zeme predvid deka od brojkata od nad 50.000 na{i iselenici so pravo na glas koi sosema sigurno vo najgolemiot broj nema da dojdat na glasawe, a dr`avata pod rakovodstvo na partijata na vlast te{ko deka }e mo`e ili }e saka da im obezbedi glasawe vo tamo{nite dr`avi, toa e sosema dobra osnova za falsifikuvawe na pogolem del od izborite. Neka ne bidat 50.000, neka bidat polovinata, 25.000 glasovi ako dobro se rasporedat, a sega{nata politi~ka i izborna vlast ima iskustvo vo toa, i lokalnite izbori mo`at da se svedat na farsa.

Koga dopolnitelno }e prorabotat lopatite i kopa~ite, zaedno so sistemot na DPA i golemata qubov so VMRO - DPMNE, kako posledica na {to albanskite glasa~i glasaat grupno i lokalnite izbori otsega stanuvaat somnitelni. OBSE zasega ne najavuva nekakva posebna opservacija na lokalnite izbori poradi {to politi~kite eksperimentatori mo`at da se opu{tat i navistina komotno da gi stavat izborite vo polza na svojata partija. Ako se znae deka VMRO - DPMNE kako partija na vlast stoi s# ponisko na politi~kata scena vo zemjava poradi {to e s# poagresivna vo braneweto na vlasta, manipulaciite na lokalnite izbori se sosema mo`ni. Sostojbata so makedonskoto iseleni{tvo im dava odli~na mo`nost za toa osobeno {to kontrolata na nivnoto glasawe e prakti~no nevozmo`na ili ja kontroliraat mnogu mal broj lu|e, koi se pod kontrola na politi~kata vlast.

(Prezemeno od "Makedonija denes")