Izlo`bi, teatar i muzika

"KLU^OT" NA "HAMLET"

Podgotvila: Jasminka MARKOVSKA

  • Qubitelite na klasikata mo`ea da se nasladuvaat na Bahovata ve~er ~ija muzika be{e interpretirana od Elena Angelovska - meco sopran, Maja Kastratovi} - orguqi, Zagorka Bogradovska - violon~elo

Na osmi juli "Skopsko leto" prodol`i so francuskata {ansona, koncert {to se odr`a vo umetni~kata galerija "Daut pa{in amam". Teatarskata pretstava "Klu~ot", vo re`ija i scenografija na Dimitar Stojanov, a vo izvedba na Narodniot teatar od [tip, mo`e{e da se vidi vo "Suli an", istiot den.

Vo ponedelnikot, na desetti juli, Tatjana Karaskakovsk - oboa, Jasna Avramovska - pijano, Vasko Karaskovski - fagot k.g., odr`aa koncert vo Daut pa{in(iot) amam. Na Skopskata tvrdina, pak, teatarot "Skrb i uteha" ja izvede teatarskata piesa "Hamlet" - monolozi vo izvedba na Tihomir Stojanovski.

Na 11 juli na programata na "Skopsko leto" be{e koncertot na Gligor Geleba{ev - pijano (Daut pa{in amam) i izlo`bata "Tragi 2" na Meridit Dejvis od SAD - instalacija, vo Kulturno-informativniot centar.

Qubitelite na klasikata, na 13 juli, mo`ea da se nasladuvaat na Bahovata ve~er ~ija muzika be{e interpretirana od Elena Angelovska - mecosopran, Maja Kastratovi} - orguqi, Zagorka Bogradovska - violon~elo. Koncertot se odr`a vo Daut pa{in amam.

Koncertot na Blarim Grubi - viola, Makedonija i na Misbeh Ka~amaku - pijano, SR Jugoslavija se odr`a vo Daut pa{in amam, na 14 juli, koga mo`e{e da se vidi i reprizata na baletot "^etiri sliki vo dvi`ewe" ~ij avtor e Iskra [ukarova, vo produkcija na MNT Mala scena i na Direkcijata za kultura i umetnost "Skopsko leto".