Igor Avramovski, pretsedatel na Makedonskata pravoslavna op{tina za Sidnej (1)

VLADIKATA PETAR SAKA DA JA OSAKATI MAKEDONSKATA ZAEDNICA VO AVSTRALIJA

AUSTRALIAN MACEDONIAN TIMES

  • Eparhijata "za Avstralija i Nov Zeland" e nezavisna od MPC, spored ustavot na MPC
  • Petar se infiltrira vo Sinodot kako "trojanski kow", go suspendira ustavot na MPC i vo imeto na nelegitimna "eparhija" vodi beskrupulozna agresija (finansirana od zasega tajni izvori) protiv makedonskiot pravoslaven narod vo Avstralija i se obiduva da go uni{ti seto ona {to toj narod dobrovolno go sozdal

Igor Avramovski e roden vo Skopje vo 1974 godina. Vo po~etokot na 1992 godina, zaedno so grupa mladinci ja osnoval Makedonskata mladinska organizacija za Sidnej i do 1996 godina bil nejzin potpretsedatel. Vo 1993 g. bil izbran za sekretar na VMRO-DPMNE za Sidnej i na taa pozicija ostanal do 1997 g. Vo 1994 g. go iniciral osnovaweto na Makedonskiot sovet za Sidnej, ~ija zada~a bila da se branat osnovnite makedonski nacionalni interesi i bil izbran za sekretar. Istata godina bil izbran i za sekretar na Prvoto sobranie na Svetskiot makedonski kongres za Avstralija. Bil izbran i za zamenik-pretsedava~ na Sovetot na etni~kite zaednici za Nov Ju`en Vels.

MS: Gospodine Avramovski, }e go zapo~neme ova intervju so Odlukata na SAS (Svetiot arhijerejski sinod) na Makedonskata pravoslavna crkva, koja e donesena vo april 1997 godina za stavawe pod kanonska jurisdikcija na site parohii vo Makedonskata pravoslavna eparhija vo Avstralija i Nov Zeland, bez isklu~ok i so stavot na Mitropolitot Petar deka ako SAS otstapi od ovaa Odluka toa bi zna~elo i raspa|awe na MPC.

AVRAMOVSKI: Sekoja odluka {to se odnesuva na nekakva si "Eparhija za Avstralija i Nov Zeland" e nelegalna odluka spored Ustavot na MPC. Ova go velam zatoa {to spored ~len 7, stav 1, to~ka 9 od Ustavot na Makedonskata pravoslavna crkva, me|u eparhiite na MPC postoi "Makedonska pravoslavna eparhija za Avstralija", a Nov Zeland voop{to ne e spomnat vo Ustavot.

Obidot za pro{iruvawe na Avstraliskata eparhija so vklu~uvawe na Nov Zeland, pretstavuva flagrantno kr{ewe na Ustavot na MPC i uzurpirawe na ovlastuvawata na arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobor od strana na Petar i negovite sojuznici vo Sinodot, {to zna~i deka tokmu tie predizvikuvaat raspa|awe na MPC. Kako nepobiten argument za ova vi go citiram ~lenot 10 od Ustavot na MPC koj decidno veli deka: "Granicite na eparhiite gi utvrduva arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobor na predlog na Svetiot sinod i arhiepiskopskiot Upraven odbor". Arhiepiskopskiot Crkovno-naroden sobor do den-denes ne go izmenil Ustavot na MPC i ne gi pro{iril granicite na Avstraliskata eparhija do Nov Zeland.

"Makedonska pravoslavna eparhija za Avstralija i Nov Zeland" ne postoi kako legalen del na MPC i zatoa e nezavisna od MPC. A tokmu vo imeto na takvata "nezavizna" eparhija vladikata Petar vodi skapoceni sudski postapki za uni{tuvawe na registriranite makedonski pravoslavni zaednici vo Avstralija, koi gi izgradija svoite narodni crkvi so dobrovolni trudovi i so blagoslov od legitimni arhijerei i sve{tenici. E sega, jas otvoreno bi gi zapra{al vladikata Petar i negovite naredboizvr{iteli i glasnogovornici: Koj e toj {to pottiknuva raspa|awe na MPC, odnosno nejzino uni{tuvawe? Dali e toa onoj {to se infiltrira vo Sinodot kako "trojanski kow" vo mantija, go suspendira Ustavot na MPC i vo imeto na nelegitimna "eparhija" vodi beskrupulozna agresija (finansirana od zasega tajni izvori) protiv makedonskiot pravoslaven narod vo Avstralija i se obiduva da go uni{ti seto ona {to toj narod dobrovolno go sozdal, so blagoslov od makedonski arhijerei i sve{tenici? Upatuvam otvoren predizvik, do kogo bilo, da objasni kako e mo`no uni{tuva~i na MPC da bidat dobrovolnite i zakonski izbrani pretstavnici na Makedonskata zaednica vo Avstralija, koi ne baraat ni{to drugo osven sekakva promena na Ustavot na MPC i registriranite ustavi na makedonskite pravoslavni op{tini da se pravat vo soglasnost so {irokata volja na makedonskiot pravoslaven narod i spored zakonskite proceduri ~ija namena e da gi za{titat pravata i interesite na narodot od zloupotrebite na poedinci.

MS: Dali problemot e vo kanonskata jurisdikcija na MPC za avstraliskiot kontinent ili pak stanuva zbor za problemi od drug vid?

AVRAMOVSKI: [to se odnesuva do "kanonskata jurisdikcija na MPC" vo Avstralija, problemite ne se okolu prifa}awe na kanonska jurisdikcija na MPC, tuku okolu toa kako }e se tolkuva kanonskata jurisdikcija vo odnos na pravata na makedonskiot pravoslaven narod vrz crkovno-narodnite imoti i finansiskata administracija.

Koga vladikata Petar dojde vo Avstralija, najprvo go uveruva{e narodot deka imotite }e si ostanat vo pripadnost na ovde{nite makedonski pravoslavni zaednici (op{tini), registrirani kako neprofitni organizacii, a so finansiskite sredstva }e upravuvaat dobrovolnite narodni izbranici. Za `al, za kratko vreme se poka`a deka ovie uveruvawa bile obi~no izmamni{tvo. Otkako Petar uvide deka pove}eto narodni izbranici ne gi prifa}aat negovite pritisoci za manipulirawe so finansiskite sredstva i so ustavno-pravniot poredok zad grbot na narodot (kako {to be{e slu~ajot so MPCO "Sv. Petka"), toj so svoite namesnici po~na da izdava re{enija za razre{uvawe na narodnite pretstavnici i nazna~uvawe na svoi vazali. Toga{, sprotivno na negovite prethodni izjavi, po~na da tvrdi deka kanonskata jurisdikcija na MPC zna~i oti imotite & pripa|aat na MPC vo Makedonija, a ne na ovde{nata zaednica i deka so niv ne smeat da upravuvaat registriranite narodni i neprofitni asocijacii na Makedoncite vo Avstralija, tuku samo od nego nazna~eni direktori. So takvo barawe toj ja pokrena i skapocenata tu`ba protiv MPCO "Sv. Petka", la`ej}i go narodot deka tu`bata e protiv poedinci.

Sakam u{te edna{ da ve potsetam na edna izjava na prethodniot Mitropolit Avstraliski, g. Timotej, objavena vo intervju za "Nova Makedonija", vo koja toj jasno veli:

"Odlukata na SAS na MPC za stavawe pod svoja celosna duhovna i kanonska jurisdikcija... voop{to ne zna~i odzemawe na imotot na op{tinite i negovo stavawe pod vladenie na eparhijata, odnosno na vladikata".

MS: Postojat li {ansi da se dojde do nekoi kompromisni re{enija za vakvite razijduvawa?

AVRAMOVSKI: Makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija na pove}e navrati imaat ponudeno konkretni zakonski formuli za vospostavuvawe kanonska jurisdikcija, vo soglasnost so Ustavot na MPC, no i bez da se prekr{uvaat ustavite i aktite spored koi momentalno se registrirani makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija. Konkretni predlozi za kompromisno re{enie ima ponudeno i pretsedatelot na Svetskiot makedonski kongres, g. Todor Petrov, po {iroka konsultacija so ~lenovi na SAS i ovde{nata zaednica. Toj odr`a i pomiruva~ka konferencija vo Avstralija, na koja vo prisustvo na nekolku upravi {to toga{ go poddr`uvaa Petar, be{e donesena nacrt-spogodba, iako Petar odbi da prisustvuva na takva konferencija i zaedno so svojot partner, vladikata Jovan, upati anatemi do prisutnite. Obidi za kompromisno re{enie neodamna napravi i makedonskiot minister za iseleni{tvo, Martin Trenevski. Na nieden od vakvite predlozi i obidi Petar nema dadeno konstruktiven odgovor ili konkretna kritika, tuku samo odgovara so inkviziciski kletvi i anatemi, ispolneti so gnev i omraza, namesto hristijanska qubov i tolerancija.

Kanonskata jurisdikcija na MPC ne e vistinskata cel na hajkata na Petar vo Avstralija. Kanonskata jurisdikcija e samo eden izgovor so koj Petar ne~esno se slu`i vo obidot, preku poni{tuvawe na registriranite makedonski pravoslavni zaednici i odzemawe na nivnite prava vrz crkovno-narodnite imoti i sredstva, da si gi zgolemi mo`nostite za manipulirawe so narodnite pari i imoti i za izbegnuvawe na danoci za primawata na sve{tenstvoto, po~nuvaj}i od nego. Na edno "eparhisko" sobranie vo Volongong, pred da se zasilat aktuelnite konflikti, na baraweto od delegatite da podnese pismen finansiski izve{taj, toj drsko odgovori deka toa e "crkovna tajna". O~igledno misle{e deka nie "paseme treva", no vremeto poka`a deka stra{no se izla`al.

Po s# izgleda, Petar e vo nekakvo sojuzni{tvo so sili {to sakaat da ja osakatat Makedonskata zaednica vo Avstralija poradi toa {to (barem do doa|aweto na Petar vo Avstralija) na{ata zaednica be{e najsilna i najuporna vo borbata protiv negatorite na makedonskiot etnoistoriski identitet, pred s# gr~kata dr`avna ma{inerija i nacional-{ovinisti~kite lideri na gr~kata crkva, kako i protiv trgovijatata so makedonskite nacionalni interesi {to ja vode{e vlasta vo Republika Makedonija. Konfliktite okolu MPCO "Sv. Petka" zapo~naa koga Mitko Mitrev, li~niot namesnik na Petar, po~na da insistira "Sv. Petka" da se povle~e od Makedonskiot sovet za Sidnej, zatoa {to Sovetot ja predvode{e kampawata protiv promenata na imeto na Republika Makedonija vo FIROM, promenata na znameto na Makedonija, otka`uvaweto od makedonskiot etnoistoriski identitet i otka`uvaweto od Makedoncite vo porobenite delovi na Makedonija od strana na vlasta vo Makedonija, kako i protiv preimenuvaweto na Makedoncite vo "Slavo-Makedonci" od strana na prethodnata avstraliska vlada. Poradi istite pri~ini, Mitko Mitrev insistira{e na povlekuvawe na MPCO "Sv. Petka" od Svetskiot makedonski kongres i otstranuvawe na nejzinite ~lenovi koi istovremeno bea ~lenovi na VMRO za Sidnej. Vladikata Petar direktno se protive{e na Odlukata na MPO za Sidnej da & pomogne na Makedonskata mladinska organizacija od Sidnej vo sudskiot spor so Gr~kiot sovet od Sidnej, vo vrska so negiraweto na makedonskiot etni~ki identitet i terorot vrz Makedoncite vo delot na Makedonija pod gr~ka okupacija.

MS: Mo{ne aktuelen e problemot na promenata na imeto na MPC vo Ohridska arhiepiskopija i toa, kako {to se {pekulira, pod pritisok na gr~kata strana. Kako Vie gledate na ovoj problem?

AVRAMOVSKI: Kako {to te~at nastanite, po s# izgleda deka barem del od zada~ata na Petar vo Avstralija bila da se osakati Makedonskata zaednica za da se obezbedi povolna klima za promena na imeto na MPC po barawe na gr~kata crkva, zaradi {to i samiot li~no u~estvuva vo pregovorite. Iako toj dosega javno ne se ima izjasneto za promena na imeto na MPC, fakt e deka odbiva da se izjasni i deka ne doa|a predvid da pravi kakvi bilo kompromisi so imeto na MPC. Negoviot pristap vo javnosta e identi~en so pristapot na vlasta na Branko Crvenkovski i Kiro Gligorov pred da vlezat vo predavni~kata spogodba so Grcija. Od druga strana, vladikata Jovan, kako veren u~enik na Gr~kata crkva, javno se izjasni deka se zalaga za promena na imeto na MPC. A toa ne be{e s#. Jovan izjavi deka momentalno MPC e krstena spored teritorijata, a ne spored identitetot na makedonskiot narod, kako {to e navedeno vo Ustavot na MPC. So toa toj ja potvrduva gr~kata, bugarskata, golemosrpskata i golemoalbanskata teza deka Makedonija e samo geografski poim i deka makedonskiot narod ne postoi ili e ve{ta~ka tvorba. Ne zaboravajte deka zavladi~uvaweto na Jovan i negovoto vleguvawe vo SAS na MPC be{e tokmu po predlog na Petar, koj neodamna mu se zakanuva{e na Sinodot so raskol ako na Jovan ne mu se dade eparhija.

Vo kontekstot na ovaa antimakedonska politika ne mo`e, a da ne se {pekulira okolu izvorot na milionskite iznosi za advokatskite tro{oci na Petar vo Avstralija. Spored na{ite soznanija, vakvite sredstva ne se prijaveni kako rashod, nitu vo ovde{nata "eparhija" na Petar, nitu vo negovata Prespansko-pelagoniska eparhija, nitu vo Sinodot. Vreme e Petar da ja otkrie tajnata za da prestanat {pekulaciite.

(Prodol`uva)