Povtorno skandal vo skopska slatkarnica

"SLATKO" TRUEWE VO "[EHEREZADA"

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Spored simptomite koi gi ~uvstvuvale zatruenite skopjani (glavobolka, zgolemena telesna temperatura i povra}awe) i spored izvr{enite pregledi od strana na lekarite konstatirano e deka povtorno stanuva zbor za bakterijata salmonela

So po~etokot na letniot period, za~estija i masovnite truewa vo ugostitelskite objekti. Minatata nedela javnosta be{e preplavena od mno{tvo informacii za golemiot broj zatrueni lica od koi pove}eto bea deca, vo dvata restorana na poznatiot "Mekdonalds". I dodeka gra|anite bea preokupirani so ~ekaweto na obelodenuvawe na vinovnicite za ovoj skandal, povtorno prostrui informacija za u{te edno truewe vo Skopje. I ovoj pat se raboti za poznato ime, a toa e slatkarnicata "[eherezada". Od den na den brojot na zatrueni lica e s# pogolem. Zatrueni se 17 lica, od koi 11 se hospitalizirani na Klinikata za infektivni bolesti i febrilni sostojbi, a dodeka {estmina se pu{teni na doma{no lekuvawe. Spored simptomite koi gi ~uvstvuvale zatruenite skopjani (glavobolka, zgolemena telesna temperatura i povra}awe) i spored izvr{enite pregledi od strana na lekarite konstatirano e deka povtorno se raboti za bakterijata salmonela. Sanitarnite inspektori vedna{ izvr{ija uvid pri {to se zemeni brisevi za analiza, a rezultatite poka`aa deka vo rabotilnicata higienata ne e na potrebnoto nivo. Inspektorite naglasuvaat deka ako se doka`e truewe, za vinovnicite }e sleduva krivi~na prijava.

Letovo, po s# izgleda, Republi~kiot sanitaren i zdravstven ispektorat }e ima mnogu rabota, a gra|anite malku }e se podzamislat pred da se odlu~at da vlezat vo edna od mnogute slatkarnici vo gradov.