Odbele`an Svetskiot den na arhitekturata

"TAINSTVENA VE^ERA NA SKOPSKITE GRADITELI"

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Po povod Svetskiot den na arhitekturata, Dru{tvoto na arhitekti na grad Skopje, dodeluva Povelba za arhitektura, arhitektonska teorija i popularizacija na arhitekturata "Quben Najdenov"

Vo organizacija na Dru{tvoto na arhitekti na grad Skopje i Direkcijata za kultura i umetnost - Skopje, no}ta pome|u 30 juni i prvi juli, pokraj Justinijanoviot (Kamen) most vo Skopje, po desetti pat se odr`a tradicionalnata manifestacija "Tainstvenata ve~era na skopskite graditeli". Manifestacijata se realizira vo ramkite na Skopsko leto 2000, a po povod Svetskiot den na arhitekturata, koj makedonskite arhitekti na najdostoinstven na~in go odbele`uvaat ve}e trinaeset godini.

GOSTI

"Tainstvenata ve~era na skopskite graditeli" zapo~na so ritualno odyvonuvawe na yvonoto na nekoga{niot brod "Skopje" i recitirawe na stihotvorbata "Graditeli" na poetot Radovan Pavlovski vo izvedba na arh. Vangel Bo`inoski. So prigoden pozdraven govor se obrati pretsedatelot na Dru{tvoto na arhitekti na grad Skopje, arh. Vasil Iqov, koj im go ~estita praznikot na skopskite graditeli, a istovremeno im se zablagodari na site donatori, u~esnici i organizatori na manifestacijata. Po govorot na pretsedatelot na DAGS za zna~eweto i na~inot na odbele`uvawe na Svetskiot den na arhitekturata, govore{e i arh. Vangel Bo`inoski, a umetni~kiot del od programata be{e zbogaten so nastapot na artistot Petar Temelkovski so monologot "Patot na sonceto" i na Angelina Markus so nejzinata "Beseda za makedonskite gradbi".

NAGRADA

Po~nuvaj}i od 1998 godina, po povod Svetskiot den na arhitekturata, Dru{tvoto na arhitekti na grad Skopje, dodeluva Povelba za arhitektura, arhitektonska teorija i popularizacija na arhitekturata "Quben Najdenov". Ovaa godina, nagradata mu be{e dodelena na prof. d-r Mihail Tokarev od Arhitektonskiot fakultet vo Skopje, koj so svoite nau~ni trudovi, arhitektonsko-urbanisti~ki studii i arhitektonski ostvaruvawa vo podolg vremenski period se istaknal kako dostoinstven afirmator na makedonskata arhitektonska tradicija. Na dobitnikot na nagradata, pokraj Povelbata mu be{e vra~ena i terakota "Golemata Majka Bo`ica" od Govrlevo, izrabotena od arh. Meri Anicin - Pejoska.

Krajot na manifestacija be{e zaokru`en so preplet na narodni pesni i ora na ansamblot "Skopje" od Skopje, koi so svojata virtuozna izvedba kako i so orginalnite makedonski narodni nosii gi plenija srcata na prisutnite arhitekti i gosti.