Sedum novi makedonski diplomati

POLITI^KA BORBA ZA AMBASADORSKI MESTA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Najnovite informacii velat deka Vladata ve}e go utvrdila spisokot na prvata grupa ambasadori koi treba da gi popolnat ambasadorskite mesta. Zemjite kade {to }e imame na{i ministri se Soedinetite Amerikanski Dr`avi, Francija, Rusija, Bugarija, [vajcarija, Danska i vo sedi{teto na Obedinetite nacii
  • Iako za eks-ministerot za kultura, Dimitar Dimitrov, dolgo vreme se {pekulira{e deka }e zamine vo Bugarija, najnovite neoficijalni informacii velat deka toj za svoja ambasadorska zemja ja izbral Rusija
  • Ako i tie rabotat kako dosega{nite, podobro ni e voop{to da gi nemame!

Ambasadorskata funkcija i pra{aweto koj i kade }e bide postaven za ambasador, be{e tema za koja vo izminatiov period postojano se govore{e. Mnogu li~nosti od politi~kata scena se otka`aa od vakvata funkcija samo za da ja dobijat titulata ambasador. Najnovite informacii velat deka Vladata ve}e go utvrdila spisokot na prvata grupa ambasadori koi treba da gi popolnat ambasadorskite mesta. Zemjite kade {to }e imame na{i ministri se Soedinetite Amerikanski Dr`avi, Francija, Rusija, Bugarija, [vajcarija, Danska i vo sedi{teto na Obedinetite nacii.

Dobri {ansi da stane Amerikanka - Radmila Kiprijanova

Gospo|ata Radmila Kiprijanova, eks-pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, najverojatno }e zamine za Soedinetite Amerikanski Dr`avi. Duri se veli deka taa svoeto mesto vo Vladata go napu{tila samo za da ja dobie funkcijata ambasador.

Ja "iska" Bugarija, ama }e pie votka - Dimitar Dimitrov

Iako za eks-ministerot za kultura, Dimitar Dimitrov, dolgo vreme se {pekulira{e deka }e zamine vo Bugarija, najnovite neoficijalni informacii velat deka toj za svoja ambasadorska zemja ja izbral Rusija. Na negovo mesto se {pekulira imeto na Qubi{a Georgievski.

Re`iser na makedonsko-bugarskite odnosi - Qubi{a Georgievski

Me|u {pekulaciite e i imeto na Sami Ibraimi, potsekretarot vo Ministerstvoto za nadvore{ni raboti, koj }e treba da zamine vo makedonskata Ambasada vo Holandija i da go zameni mestoto na Muhamed Halili. Za DPA ostanuva u{te edno ambasadorsko mesto i toa najverojatno }e bide [vajcarija.

Za ambasador vo Francija se spomenuva imeto na makedonskiot scenarist Jordan Plevne{, zatoa {to dolgonajavuvaniot Goran Rafajlovski, direktor na "Elektrostopanstvo" na Makedonija, s# u{te ja nema zavr{eno privatizacijata na ova pretprijatie. Toj zaedno so direktorot na "Makedonski telekomunikacii", najverojatno }e bide planiran vo vtoriot spisok na Vladata koj se o~ekuva naskoro da bide podgotven.

Po dolgata borba me|u trite koalicioni partneri, za ambasadorskoto mesto vo OON, pobedata ja izvojuva Demokratskata alternativa, nudej}i go Stefan Nikolovski za svoj kandidat.

Vo Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija ve}e se raboti na postavuvawe na nazna~enite ministri vo prvata runda. Tie se nadevaat deka pretsedatelot Trajkovski }e dade pozitiven odgovor za vakvata predlo`ena lista, zatoa {to za predlo`enata lista postoel konsenzus me|u trite koalicioni partneri. Se o~ekuva i odgovorot od zemjite-doma}ini.

Ambasadorskata funkcija, sekako, e golem predizvik, no i golema odgovornost. Dali novite ministri dostojno }e odgovorat na ovoj predizvik?

Ako i tie rabotat kako dosega{nite, podobro ni e voop{to da gi nemame.