Po neuspe{nata interpelacija na SDSM vo makedonskiot Parlament

SITE ZA NIKADE!

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

  • Baraweto na socijaldemokratite za glasawe nedoverba na Vladata koe be{e obrazlo`eno na celi 35 stranici tekst, otfrleno so obilno koristewe na devizata - napadot e posigurna odbrana! Navredi, lagi i iterpejov{tina - s# pove}e stanuvaat karakteristika na rabotata na pratenicite {to ne & nosi ni{to dobro na Makedonija! ]e treba da se dojde do dnoto za da mo`eme da izlezeme od op{tata kriza vo izborot i postavuvaweto na vrvnite makedonski politi~ari

Se slu~i kidnapirawe na ~etvorica grani~ari, se pojavija paravoeni formacii pod imeto "AK[" i nivni {tabovi, blisku povrzani so "OVK" na Kosovo, kriminalot vo Makedonija e vo neviden porast, se vlo{uva i se zgolemuva nesigurnosta na gra|anite, vo MVR e izvr{ena partizacija i deprofesionalizacija, se trupa oru`je vo severozapadniot del na Makedonija, se raketiraat policiski stanici, se ubivaat policajci, se {vercuva droga na golemo, se trguva so belo robje, samo za nekolku meseci nevrabotenosta se zgolemi za osum procenti, Makedonija e eden od najgolemite gubitnici od intervencijata na NATO vo Kosovo i SR Jugoslavija, Na{ata dr`ava stana mesto na koe cuti me|unarodniot {verc so cigari, oru`je, droga i drugi stoki od koe najgolema polza imaat lu|eto od najbliskoto opkru`uvawe na Vladata, odnosno poedinci od vlasta i tie bea samo del od podolgiot spisok na argumentite na SDSM za soboruvawe na tripartitnata koaliciona Vlada na Qub~o Georgievski koja so silata na glasovite na pratenicite i ednostavno izbroenite 72 glasa protiv, uspea da ostane vo `ivot do najavenata rekonstrukcija {to }e zavisi od faktot koga Parlamentot }e gi izglasa novite zakoni za administracijata so koja taa Vlada treba da se namali na 15 ministerstva.

NAPADOT NAJDOBRA ODBRANA!

Pratenicite na vladeja~kata VMRO - DPMNE `estoko se sprotivstavija na navodite na SDSM so izleguvawe na govornicata i ~itawe na prethodno podgotveni dolgi govori vo koi ne mo`e{e, so retki isklu~oci, da se sretne nikakov argument za negirawe na navodite na opozicijata, osven so obilni potsetuvawa deka takvi sostojbi se slu~uvale i za vreme na vladeeweto na SDSM. Taka, se dobi vpe~atok deka pratenicite vsu{nost ja ocenuvaat rabotata na ve}e odamna neposto~kata vlada na Branko Crvenkovski! A taa Vlada, kako {to be{e potseteno na Parlamentot, be{e sankcionirana za vreme na izborite za noviot sostav na Parlamentot vo 1998 godina, so {to SDSM be{e kaznet. Prethodno, preku privatnata televizija SITEL, na ve{t na~in be{e proturena vest deka MVR go prona{la stanot vo koj se podgotvuval atentatot vrz porane{niot pretsedatel Kiro Gligorov koj go izvr{ile ~etvorica makedonski dr`avjani, porane{ni legioneri, a be{e poso~en i nekoj toga{en i sega{en funkcioner, i nekakov trgovec so oru`je od Kanada koj go nara~al atentatot i na izvr{itelite im platil po 500 iljadi germanski marki!

VLASTA NEMA RE[ENIE ZA PROBLEMITE

Celta be{e jasna. Da se odvle~e vnimanieto na narodot od aktuelnite sekojdnevni aferi vo koi vlasta e zaglavena do gu{a i istoto da se svrti kon ona {to se slu~uvalo vo vremeto na vladeeweto na SDSM so koristewe na sentimentite kon Kiro Gligorov, koj s# u{te ne mo`e da gi dobie prostoriite {to mu sledat spored neodamna usvoeniot Zakon! Se razbira, vedna{ se javi MVR so demant deka nemaat otkrieno ni{to novo, a vesnicite ja zapo~naa svojata prikazna!

Izbranata taktika na pratenicite na VMRO-DPMNE da vozvratat so napad u{te edna{ ja potvrdi ocenkata deka nositelite na vlasta vo Republika Makedonija nemaat koncept, zamisla ili ne daj Bo`e, programa za izlez od krizata od koja, poedine~no ili kako partii, uspe{no se ofajduvaat, svesni deka nivnoto prisustvo vo Parlamentot ne e ve~no. [irokite diskusii vo Parlamentot od druga strana poka`aa deka naj`estoki govornici i braniteli na vlasta bea pratenicite koi se izbrani spored proporcionalniot sistem, isklu~ivo po voljata na svoite partiski lideri, so {to jasno be{e deka narodnata pogovorka "Fali me usto, oti }e te raskinam", u{te edna{ e potvrdena.

Me|utoa, porane{nata reformistka \ulistana Markvoska be{e o~igledno pogodena so konstataciite za sostojbite vo zdravstvoto vo koi se spomenuva i imeto na nejziniot soprug koj stanal direktor na klinika bez potrebnite kvalifikacii i iskustvo. Toa se vide vo nejziniot `estok kontranapad od govornicata na koja izvadi duzina "nezakonski" dogovori za kupuvawe na lekovi i medicinski materijali i oprema, no zaboravi da ka`e zo{to re~isi dve godini po tie konstatirani sostojbi ne se prezemeni zakonski merki protiv nositelite na takvata ujdurma!

Na krajot od raspravata se pojavi i premierot Georgievski koj direktno gi obvini starite strukturi vo bankarstvoto koi, me|u drugoto, ete ne davale na kredit okolu 380 milioni amerikanski dolari, samo za da & na{tetat na aktuelnata politi~ka vlast! Povtorno bez da se ka`e {to napravila negovata Vlada za efektuiraweto na koristeweto na tie sredstva vo bankite, kako ja kreira monetarnata politika, kamatnite i eskontnite stapki i sl. [to da se o~ekuva pove}e od eden priu~en politi~ar koj i natamu opstanuva na scenata, potpiraj}i se na svoite "jaki vilici", odnosno goliot verbalizam, demagogijata i iterpejov{tinata.

Od toj aspekt, premierot Georgievski, na makedonskiot narod, vo ovie `e{ki momenti, mu ponudi u{te edna zabava - so kolektivnoto podnesuvawe na ostavki na ~lenovite na Izvr{niot komitet na VMRO-DPMNE, po vtorpat od 1997 godina, koga perfidno bea otstraneti makedonistite okolu Boris Zmejkovski! Zna~i, nema odgovornost, nema gre{ki, nema problemi vo nivnata rabota, nivnite ostavki ili privremenoto simnuvawe od politi~kata scena na tie lica, zna~i samo zamajuvawe na narodot deka ne{to se raboti, se ocenuva i se menuva! Pa taka, do javnosta }e doprat informacii deka akademikot i vrven ekonomski stru~wak vo na{ata dr`ava prof. d-r Nikola Kqusev koj dosega be{e minister za odbrana, }e bide prekomanduvan vo ambasadori, a na negovoto mesto }e bidel postaven diplomiraniot arhitekt Du{ko Kadievski. Nema {to, vrvna kadroska kombinacija za site vremiwa i site pozicii! Mo`ebi i gre{ime, dokolku ne ja znaeme novata doktrina na odbranata od qub~ogeorgievski tip - Kadivski da se zafati so izgradba na makedonski Kineski yid na granicite so site sosedi, osven i razbira se, so omilenata sosedna Bugarija!

GEORGIEVSKI SO SVITATA NA GROBOT NA ISUS!

Delegacija od 99 lica, predvodena od Qub~o Georgeivski i negovata sopruga, }e zamine vo Erusalim na pokajuvawe na grevovite ili na u{te edna pro{etka kakvi {to prave{e u{te vo vremeto dodeka be{e lider na opozicionata i siroma{na partija VMRO-DPMNE. Letuvawa vo Antalija, Ku{a Dasi, krstarewe na Bahamite, ve}e pretstavuvaat istorija vo negovite {etawa po evropskite i svetskite prestolnini! Makedonija ima pari za tie tro{oci, no nema pari za socijalnite slu~ai koi edvaj dobivaat po 100 germanski marki mese~no, so koi mo`at da gi platat samo strujata, vodata, |ubreto, dokolku se razbira, imaat nekakov stan! Taka, vladeeweto na VMRO-DPMNE poleka se presozdava vo ko{mar za makedonskiot narod koj po priroda e {tedliv i skromen, {to ne e slu~aj i so aktuelnite negovi izbranici vo vlasta, koi miluvaat so ogromni delegacii da patuvaat i vo evropskiot Erusalim - Vatikan kade {to be{e zaboraven na ulica Arhiepiskopot Ohridski i Makedonski g.g. Stefan!

Vesnikot "Makedonija denes" tvrdi deka privatnata delegacija na Qub~o Georgievski so 99 lu|e }e go poseti Erusalim vo organizacija na humanitarnata organizacija "Blagovestie" so koja rakovodi negovata sopruga Sne`ana Georgievska na koja voop{to ne & bilo te{ko da sobira donacii od makedonskite firmi, dokolku tie ne sakaat nabrzo da bidat poseteni od inspektorite na Dano~nata uprava.

Vo Komisijata za odnosi so verskite zaednici potvrduvaat deka so Premierot vo Izrael }e patuvaat i pretstavnici na Makedonskata pravoslavna crkva, no bez da se dadat pove}e detali za celta i namerite na posetata, nejse.

Pove}epati e re~eno deka krizata na moralot, hipokrizijata i demagogijata so koja obilno n# hranat na{ite politi~ari eden den }e ja dostigne sopstvenata kulminacija. Jasno e kako bel den deka sega{nive narodni i partiski izbranici vo Parlamentot nemaat nitu volja, nitu sposobnost, nitu kapacitet za poveduvawe na dr`avata kon podobra idnina. No, se postavuva pra{aweto, }e se pojavi li na scenata nov politi~ki faktor koj }e mo`e da se spravi so te{kite reformi, so ekonomskite problemi i so posegaweto po makedonskiot nacionalen identitet, teritorijalen suverenitet i dr`avnost, ili }e se zabavuvame zaedno so partiite koi na sekoj na~in sakaat da gi zadovolat sopstvenite apetiti za pari, mo} i pozicii, a duri potoa, ako ostane prostor i vreme, da se pozanimavaat i so problemite na 370.000 nevraboteni, so ograbenite {teda~i, so ste~ajcite, socijalnite slu~ai i drugi kategorii na siroma{niot i beden makedonski gra|anin! Pra{awe na koe treba da se potsetuva sekoj Makedonec kade i da e da se nao|a!