Fudbal - evropski kupovi

POZNATI MAKEDONSKITE PROTIVNICI

Podgotvil: Koce STOJMENOV

  • Sloga Jugomagnat, Pobeda i Rabotni~ki Kometal }e se sretnat so pretstavnicite na Republika Irska, Romanija i Ukraina, odnosno so ekipite [elburn, Univerzitatea (Krajova) i Vorskla (Poltava)
  • Sloga Jugomagnat, prviot natprevar protiv [elburn }e go igra na 12 juli vo Skopje, a revan{ot e na 19 juni vo R. Irska; prilepska Pobeda prviot natprevar }e go igra na 10 avgust vo Krajova, a revan{ot na 24 avgust vo Prilep ili nekoj drug stadion, vo zaviosnost od toa dali }e se postavat sedi{ta na Gradskiot stadion vo Prilep. Rabotni~ki Kometal, prviot natprevar }e go odigra na 10 avgust vo Ukraina, a revan{ot e za 14 dena na Gradskiot stadion vo Skopje

Makedonskite klubovi Sloga Jugomagnat, Pobeda i Rabotni~ki Kometal vo evropskite kupovi }e se sretnat so pretstavnicite na Republika Irska, Romanija i Ukraina, odnosno so ekipite [elburn, Univerzitatea (Krajova) i Vorskla (Poltava).

Sloga Jugomagnat ({estipat vo evropskite kupovi, vtorpat vo Ligata na {ampioni), prviot natprevar protiv [elburn }e go igra na 12 juli vo Skopje, a revan{ot e zaka`an za 19 juli vo R. Irska. Dokolku ~air~ani ja "preskoknat irskata prepreka", vo vtoroto kolo }e se sretnat so Rozenborg od Norve{ka. Za ovaa sredba ekipata na Sloga Jugomagnat seriozno se podgotvuva, momentno se nao|a vo Slovenija kade {to odigruva nekolku kontrolni sredbi so slovenski prvoliga{i. Pokraj pogolemoto napu{tawe na redovite na Sloga Jugomagnat, sepak trenerot \ore Jovanovski so ostanatite igra~i i zasiluvawata {to gi dovede vo svoite redovi se nadeva na plasaman vo vtoroto kolo na Ligata na {ampionite.

Na ~air~ani ne im se ispolni `elbata da se sretnat so poslabi ekipi kako {to se Dudelan` od Luksemburg, Birkirkara od Malta ili Klasvik od Farskite Ostrovi.

Prilepska Pobeda (tretpat e na evropska scena, vtorpat vo Kupot na UEFA), vo Kupot na pobednicite na kupovite za protivnik ja ima poznatata ekipa od Romanija Univerzitatea, klub koj ~esto igra vo evropskite kupovi. Dali Univerzitatea e klub ramnopraven na Pobeda, protivnik kakov {to be{e posakuvan pred `rebuvaweto vo @eneva? Prviot natprevar se igra na 10 avgust vo Krajova, a revan{ot }e bide na 24 avgust vo Prilep ili nekoj drug stadion, vo zavisnost od toa dali }e se postavat sedi{ta na Gradskiot stadion vo Prilep.

Rabotni~ki Kometal vo svoeto prvo izleguvawe na evropska scena vo Kupot na UEFA se sre}ava so ukrainskata ekipa Vorskla (Poltava). Prviot natprevar se igra na 10 avgust vo Ukraina, a revan{ot }e se odigra na 24 avgust na Gradskiot stadion vo Skopje.