"Skopsko leto"

KU]ATA NA SONCETO

Podgotvila: Jasminka MARKOVSKA

  • Programskite sodr`ini protkaeni so muzika, teatar, film, likovna dejnost i multimedijalni formi baraat obedinuvawe na site kreativni, umetni~ki, organizacioni, materijalni, finansiski i drugi potencijali na gradot
  • Komunikacijata na Skopsko leto so srodnite manifestacii i festivali {to se odr`uvaat vo zemjava i stranstvo ovozmo`uva zbogatuvawe i oplemenuvawe na programskite sodr`ini. Tokmu poradi toa }e prodol`i sorabotkata so Ohridsko leto, a del od programite na Skopsko leto }e se najdat vo programite na gradovite vo Makedonija. Vo ovie ramki posebno mesto }e ima aktivnosta na Skopsko leto vo ramkite na IFEA (Me|unarodna asocijacija na festivali i manifestacii)

Na 21 juni, so koncertot na Balkanskata filharmonija, vo Salonot na MNT, be{e otvoreno ovogodi{noto "Skopsko leto" koe }e trae do 31 juli.

Istaknuvaweto na razli~nite kulturni senzibiliteti koi ovozmo`uvaat struewe na novi i sve`i idei istovremeno treba da obezbedat isprepletuvawe na masovnata i elitna kultura, so toa {to osnovniot kriterium za u~estvo na "Skopsko leto" be{e i ostanuva kvalitetot. Programskite sodr`ini protkaeni so muzika, teatar, film, likovna dejnost i multimedijalni formi baraat obedinuvawe na site kreativni, umetni~ki, organizacioni, materijalni, finansiski i drugi potencijali na gradot... "Skopsko leto" isto taka }e se obide da dade akcent na sovremenite izrazni formi i vo teatarot, obiduvaj}i se so svojata programa da gi sledi razvojnite tekovi na kulturata na pragot na 21 vek. Komunikacijata na "Skopsko leto" so srodnite manifestacii i festivali {to se odr`uvaat vo zemjava i stranstvo ovozmo`uva zbogatuvawe i oplemenuvawe na programskite sodr`ini. Tokmu poradi toa }e prodol`i sorabotkata so "Ohridsko leto", a del od programite na "Skopsko leto" }e se najdat vo programite na gradovite vo Makedonija. Vo ovie ramki posebno mesto }e ima aktivnosta na "Skopsko leto" vo ramkite na IFEA (Me|unarodna asocijacija na festivali i manifestacii) ~ij polnopraven ~len e od 1996 godina... Sve`inata, provokativnosta i atraktivnosta na programata na "Skopsko leto" doa|a i od prostorite vo koi taa se odviva. Pred s# toa se otvorenite prostori vo gradot koi }e bidat animirani za kulturni zbidnuvawa kako {to se: tvrdinata "Kale", Gradskiot park, Starata ~ar{ija, kejot na Vardar, Kur{umli an, Suli an, Muzej na grad Skopje, Muzejot na sovremena umetnost i drugi.

"URBANITETI"

Prva manifestacija be{e koncertot na Balkanskata filharmonija, pod dirigenstvo na Emil Tabakov, od Bugarija. Istiot den, qubitelite na likovnata umetnost mo`ea da ja vidat izlo`bata "Urbaniteti", vo organizacija na Francuskiot kulturen centar {to be{e postavena vo Muzejot na sovremena umetnost. Toa e izlo`ba vo koja se opfateni najpoznatite imiwa od svetskata likovna scena od Endi Vorhol do Sofi Kal.

Sledniot den, na 22 juni, vo Teatarot na nacionalnostite be{e postavena "Makedonska krvava svadba", teatarska pretstava {to e vo re`ija na Qup~o \orgievski, a vo izvedba na Narodniot teatar - Bitola. Potoa sleduva{e izlo`bata na Hans Herpih (instalacija), od Nirnberg - Germanija, vo Kulturno-informativniot centar.

Na 23 juni mo`e{e da se vidi izlo`bata na fotografii "Pariz no}e" od Frederik Biksen, od Francija (Muzej na grad Skopje) i teatarskata pretstava "Arlekin, sluga na dvajca gospodari", vo re`ija na Kole Angelovski. Pretstavata be{e postavena na tvrdinata "Kale", a vo izvedba na Dramski teatar od Skopje.

Vo sabotata, na 24 juni, slede{e izlo`bata na Toma` Kr`i{nik i Radovan Jenko (crte`i, ilustracii, plakati) od Slovenija, vo Muzej na grad Skopje.

Operata na MNT, na 25 juni, odr`a gala-operski koncert so solistite i Orkestarot, a pod dirigentstvo na Angel [urev, vo Suli an.

Vo ponedelnikot, na 26 juni vo Daut pa{in amam, se odr`a koncertot na Frosina Balovala - viola, Nade`da Po`arickaja Pejsahova - pijano, Stojan Dimov - klarinet k.g., Mojca Sedeu - udiralki k.g.

"...TEHNOLEND"

Teatarskata pretstava "Antigona vo Tehnolend", {to e vo re`ija na Galin Stoev, a {to e rabotena po tekst na Sofokle i e vo izvedba na Dramata na MNT, be{e postavena na tvrdinata "Kale". Ovaa pretstava be{e izvedena na 27 juni koga mo`e{e da se vidi i muzi~ko - scenskiot proekt "Sedumte smrtni grevovi na malogra|anite" - Bertol Breht i Kurt Vajl, vo re`ija na Aleksandar ^aminski, vo produkcija na MNT i "Skopsko leto", postaven na MNT - mala scena.

Na 28 juni qubitelite na muzikata mo`ea da prisustvuvaat na koncertot "Napolitanski i nostalgi~ni pesni" izveden vo Daut pa{in amam i da ja vidat monografskata izlo`ba "Ku}ata na sonceto". Ovaa izlo`ba e na Simon [emov, a be{e postavena na Fakultetot za likovna umetnost, objekt vo dvorot na Pedago{kata akademija.

Na 29 juni sleduva{e teatarskata pretstava "Hamdi beg", re`ija na Violeta Xoleva, izvedba na Teatar na nacionalnostite - Albanska drama, a postavena vo Kur{umli an. Istiot den be{e otvorena izlo`bata "Mnogustran izbor", na avtorite Jovan Balov - Makedonija, Bernhard Garbert - Germanija, Dejvid Rid - SAD, Boris Nikolaev - Rusija, postavena vo Muzejot na sovremena umetnost.

Na 30 juni se odr`a koncertot vo Muzejot na grad Skopje, na koj{to muziciraa Robert Sakip - viola, Biljana Ilievska - pijano, Dragan Trajkovski - kontrabas, Sara Projkovska - pijano.