Institutot za radioterapija i onkologija vo Skopje so mnogu problemi

GOLEMA BOLKA OD CITOSTATICI

Razgovarala: Mileva LAZOVA

  • Minatite godini donekade be{e ubla`en nedostatokot so pomo{ta na me|unarodnata zaednica, odnosno so donacii od pove}e humanitarni organizacii. Sostojbata zasega e popravena, taka {to vo momentov go imame pogolemiot del od standardnite citostatici, veli d-r Tolevska
  • U{te eden od mnogute problemi so koi se soo~uva ovoj Institut e i nedostigot na ma{ini za radioterapija so koi se lekuvaat melignite zaboluvawa

Nedostigot od citostatici ve}e podolgo vreme e problem broj eden kako vo aptekite taka i vo zdravstvenite ustanovi vo Skopje. Postoi zagri`enost me|u lekarite, no i kaj pacientite za ovoj problem, zatoa {to ovie citostatoci se neophodni za ubla`uvawe na nivnite bolki. Rodninite i prijatelite na pacientite, isto taka, se zasegnati so problemot, bidej}i tie se ostaveni glavno samite da se snao|aat pri nabavkata na citostaticite.

Kakva e sostojbata so nedostig na citostatici i za drugite problemi so koi se soo~uva Institutot za radioterapija i onkologija - Skopje, pobaravme odgovor od v.d. direktorkata, d-r Cveta Tolevska.

DOLGOGODI[EN PROBLEM

Problemot so nedostig na citostatoci postoi pove}e godini, veli d-r Tolevska. Razbirlivo e deka problemot osobeno se izostri so po~etokot na periodot na tranzicija. Minatite godini donekade be{e ubla`en nedostatokot so pomo{ta na me|unarodnata zaednica, odnosno so donacii od pove}e humanitarni organizacii. Sostojbata zasega e popravena, taka {to vo momentov go imame pogolemiot del od standardnite citostatici.

Snabduvaweto so lekovi (me|u niv i citostatoci) za Klinikite odi preku centralnata apteka na Klini~kiot centar.

Lekovite koi Klinikite gi trebuvaat od centralnata apteka, logi~no e, da gi pominale site postapki za kontrola na kvalitetot, objasnuva gospo|a Tolevska. Za primena na lekovite od citiranata paleta, postoi pismena odluka za nivna primena od Stru~niot kolegium na Institutot za radioterapija i onkologija, koja ja potpi{ale pet nastavnici, doktori na nauki i pet asistenti, specijalisti po Radioterapija i onkologija. Toa e stru~no i odgovorno telo.

NEDOSTIG NA MA[INI

U{te eden od mnogute problemi so koi se soo~uva ovoj Institut e i nedostigot na ma{ini za radioterapija so koi se lekuvaat malignite zaboluvawa.

Toa se skapi ma{ini i problemot za toj nedostig e od finansiska priroda, pojasni d-r Tolevska. Sostojbata e te{ka, kako za pacientite taka i za lekarite. Pacientite koi ne sme vo sostojba da gi zra~ime vo na{iot Institut, podolgo vreme gi upatuvame vo drugi institucii nadvor od zemjava. Toa zna~i golemo i psihi~ko i fizi~ko, no i materijalno optovaruvawe za bolnite. Pravime napori da se re{i ovaa sostojba. Raspi{an e tender za nabavka na nova aparatura od Ministerstvoto za zdravstvo i o~ekuvame vo najskoro vreme problemot pozitivno da bide re{en.


OGRADUVAWE

Pred da bide nazna~ena za direktorka na Institutot za radioterapija i onkologija, gospo|a Tolevska bila {ef na Oddelot za maligni tumori na centralniot nerven sistem i skelet i voedno profesor na Katedrata po radioterapija i onkologija. Istite funkcii gi izvr{uva i sega, no tie se dopolneti so zada~ite koi gi nosi funkcijata direktor. Na pra{aweto zo{to e smeneta porane{nata direktorka, Sne`ana Smi~kovska, d-r Tolevska se ogradi od odgovor objasnuvaj}i deka pra{aweto ne se odnesuva na nea.