SKANDAL: So tortite na slatkarnicata "511" vo opasnost 39 `ivoti

RODENDENSKO TRUEWE VO "MEKDONALDS"

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Od ovo{nata torta se izolirani stafilokoka aureus i koliformni bakterii {to uka`uva na fekalno zagaduvawe. Ova go potvrdija stru~nite lica koi gi sprovedoa mikrobiolo{kite analizi od Zavodot za zdravstvena za{tita - Skopje
  • Kaj site deca "za sre}a" zabele`an e slu~aj na polesno truewe so salmonela i ne bi trebalo da predizvika ponatamo{ni komplikacii po nivnoto zdravje
  • Odgovornite vo "Mekdonalds" mu ponudija po 6.000 germanski marki na sekoe semejstvo vo koe ima{e po edno zatrueno dete, no po odr`aniot sostanok roditelite na zatruenite deca re{ile da baraat po 10. 000 gm o{teta za sekoe zatrueno dete

Vistinata za rodendenskite truewa vo poznatite restorani na "Mekdonalds" vo naselbite Jane Sandanski i Taftalixe vo Skopje, denovive be{e obelodeneta. Po prijavuvaweto na nastanot od strana na eden roditel, Republi~kiot sanitaren i zdravstven ispektorat vo objektite na "Mekdonalds" i vo slatkarnicata "511" vedna{ izvr{i sanitarno-higiensko-epidemolo{ki ispituvawa. Pri~inata za trueweto na 39 lica od koi pove}eto deca ne poteknuva od nehigiena na restoranite, tuku od tortite koi gi proizveduva slatkarnicata "511" od Skopje.

VINOVNIK

Na pet rodendeni se slu`ele tri torti od slatkarnicata "511", dodeka drugite dve bile od slatkarnicata "Rosana". Simptomi na truewe se javile samo kaj decata koi jadele od tortite na "511". Od ovo{nata torta se izolirani stafilokoka aureus i koliformni bakterii {to uka`uva na fekalno zagaduvawe. Ova go potvrdija stru~nite lica koi gi sprovedoa mikrobiolo{kite analizi od Zavodot za zdravstvena za{tita - Skopje. Istovremeno i vo "Mekdonalds" bile zemeni brisevi za bakteriolo{ko ispituvawe, me|utoa kaj site bila poka`ana ispravnost. Kaj sedummina vraboteni bile najdeni bakterii vo nosot, no tie ne mo`at da bidat predizvikuva~i na trueweto.

SALMONELA

Od registriranite 39 zaboleni, samo {estmina od niv bile hospitalizirani. Kaj zabolenite na koi{to im bela izvr{ena analiza, klini~kata slika poka`ala salmonela.

Na Klinikata za infektivni bolesti i febrilni sostojbi na sekoj zatruen pacient navremeno mu be{e dadena potrebnata pomo{ i ve}e site se nao|aat vo svoite domovi. Kaj site deca "za sre}a" zabele`an e slu~aj na polesno truewe so salmonela i toa ne bi trebalo da predizvika ponatamo{ni komplikacii po zdravjeto na pacientite. Dokolku stanuva zbor za pote{ko truewe, bakterijata mo`e da premine vo krvta i da predizvika truewe (sepsa) ili da zafati nekoj drug organ.

PRIJAVI

Ministerot za zdravstvo, d-r Dragan Danilovski, kako i Republi~kata sanitarna inspekcija najavija deka }e prezemat zakonski merki protiv "Mekdonalds" i slatkarnicata "511", a ne se isklu~uvaat i krivi~ni prijavi za odgovornost. Odgovornite vo "Mekdonalds" mu ponudija po 6.000 germanski marki na sekoe semejstvo vo koe ima{e po edno zatrueno dete, no po odr`aniot sostanok roditelite na zatruenite deca re{ile da baraat po 10. 000 gm o{teta za sekoe zatrueno dete. Dokolku odgovornite vo "Mekdonalds" ne go prifatat ovoj predlog, roditelite se podgotveni da podnesat tu`bi protiv ovaa kompanija.


NEGIRAWE

Sopstvenikot na "511", gospodinot Stefanovski, najavi deka }e go ras~isti slu~ajot, bidej}i spored nego, superanalizata napravena vo Republi~kiot zavod za zdravstvena za{tita poka`ala kontradiktorni rezultati od tie na Gradskiot zavod. Spored nego, salmonela ne e pronajdena vo proizvodite na "511".


DEMANT

Roditelite na zatruenite deca kako i pravniot zastapnik, skopskiot advokat Nikola Polenak, negiraat deka od "Mekdonalds" im se ponudeni po 6.000 germanski marki, kako {to be{e objaveno vo mediumite. Advokatot Polenak potencira deka Kompanijata s# u{te nema stav po ova pra{awe, bidej}i se ~eka na baraweto od strana na roditelite.